Prescris de Plahotniuc. Cum puteți obține medicamente gratuite în farmaciile din Moldova

O parte a medicamentelor din lista preparatelor compensate vor fi eliberate gratuit, conform rețetei medicului. Acest lucru va fi posibil în majoritatea farmaciilor din Moldova, începând cu data de 1 februarie. Anunțul a fost făcut public de secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Rodica Scutelnic, la briefingul din 30 ianuarie. NM relatează pe scurt, cum va funcționa noul sistem de compensații și câți bani vor fi alocați din bugetul de stat în acest scop.

Cine a inventat acest lucru?

Pentru prima dată, despre faptul că o parte din medicamentele compensate vor deveni gratuite în Moldova, a comunicat liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, la 22 ianuarie. O săptămână mai târziu, la 29 ianuarie, în „Monitorul Oficial” a fost publicat ordinul Ministerului Sănătății în acest sens. Acesta va intra în vigoare la 1 februarie.

Cum funcționează?

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Rodica Scutelnic a spus, la briefingul din 30 ianuarie, că noul mecanism de compensare a prețurilor medicamentelor doar îl va completa pe cel vechi.

În fiecare trimestru, Ministerul Sănătății în colaborare cu Compania Națională de Asigurări în Medicină vor stabili prețul maxim al preparatelor incluse în lista medicamentelor compensate. Dacă prețul indicat în farmacie va fi mai mic decât plafonul stabilit, aceste medicamente vor fi absolut gratuite pentru cetățeni.

Dacă prețul va depăși plafonul stabilit de Ministerul Sănătății, compensația va fi calculată conform vechii scheme și aceasta va constitui de la 30% până la 70% din costul preparatului.
Câteva zeci de medicamente vor fi totalmente gratuite, indiferent de prețul indicat în anumite farmacii. Acest lucru se referă la anumite preparate care sunt indicate în cazul câtorva maladii, inclusiv: epilepsie, boala Parkinson, diabetul zaharat, dereglări psihice, astm bronșic, glaucom, fibroză chistică, scleroză multiplă. Pentru copiii în vârstă de până la 18 ani, vor fi gratuite unele preparate indicate în cazul hepatitei cronice, infecțiilor respiratorii acute și paraziților, precum și, de exemplu, amoxicilina și paracetamolul.

Cum pot fi obținute medicamentele gratuit?

Medicamentele pot fi obținute gratuit, la fel ca și multe dintre cele compensate, cu rețeta medicului. Conform ordinului Ministerului Sănătății, aceasta poate fi eliberată de către medicul de familie, neurolog, psihiatru, endocrinolog și pediatru – medici care activează în instituțiile medicale care au semnat contract cu Compania Națională de Asigurăriîn Medicină.

Medicamentele compensate pot fi eliberate în majoritatea farmaciilor din Moldova. Potrivit afirmațiilor lui Scutelnic, 81 la sută din farmacii au semnat contracte cu CNAM.
La medicamentele parțial compensate și la cele gratuite pot pretinde toți deținătorii polițelor de asigurare.

Ce faceți dacă preparatul necesar lipsește în farmacie?

Vicedirectorul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Denis Valac a menționat că farmaciștii sunt obligați să propună, în primul rând, preparatele care pot fi obținute gratuit, cu rețetă, iar dacă pacientul refuză, trebuie să i se vorbească despre medicamentele parțial compensate. Listele medicamentelor care pot fi obținute în mod gratuit trebuie să fie afișate în farmacii, la loc de vedere.

Dacă într-o anumită farmacie nu poate fi găsit medicamentul gratuit, iar persoana respectivă dorește să-l obțină anume acolo, farmacia este obligată ca în decurs de 72 de ore să-i ofere acest preparat.

Dacă farmacia refuză să facă acest lucru, puteți comunica despre acest caz la „linia fierbinte” a CNAM (0 800 99999) sau la Agenția Națională pentru Sănătate Publică (0 800 123 000).

Care vor fi cheltuielile din bugetul de stat în acest scop?

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății Scutelnic a precizat că acest proiect a necesitat cheltuieli suplimentare care se ridică la 60 milioane de lei.

Portalul Sanatate Info a scris anterior că denumirile de medicamente care trebuie incluse în lista celor compensate și mărimea compensațiilor trebuie să fie stabilite de Consiliul pentru medicamente compensate al Ministerului Sănătății. Deciziile și rapoartele acestei structuri nu sunt publicate nicăieri. De asemenea, consiliul nu a publicat niciodată rapoarte depre eficiența financiară a mecanismului de compensare a medicamentelor: la aprobarea listei și mărimii compensației, este important și indicatorul financiar.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки