16.68ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

Prietenie din cont propriu. Parlamentul Moldovei nu va delega deputați la întâlnirea de la Moscova

Biroul permanent al Parlamentului Moldovei a adoptat decizia de a nu-i delega pe deputați la ședința grupului de prietenie interparlamentară moldo-rusă care se va desfășura la Moscova și nu va aloca bani în acest scop. Deputaților care doresc să plece la Moscova le-a fost propus să plece pe cont propriu, fără mandat oficial de deputat. Președintele Igor Dodon asigură că și unii deputați democrați au recunoscut că doresc să plece la Moscova și consideră că refuzul conducerii parlamentului că este uzurpare a puterii.

Surse din serviciul de presă al parlamentului au explicat că decizia de a nu trimite deputații la ședința de la Moscova și de a nu aloca bani în acest scop a fost adoptată la ședința Biroului permanent cu majoritatea de voturi. „Posibila participare a unor deputați va fi realizată pe cont propriu și ei nu vor reprezenta parlamentul Republicii Moldova”, se specifică în comunicat.

Prima ședință a grupului de prietenie interparlamentară moldo-rusă din ultimii ani va avea loc la Moscova, în perioada 10-13 decembrie curent. Partea moldovenească a grupului prieteniei cu Rusia este constituit din 56 de deputați, iar grupul este condus de liderul Partidului Socialiștilor Zinainda Greceanîi.

Președintele Moldovei Igor Dodon a declarat mai devreme, într-o emisiune de la NTV-Moldova, că mulți deputați care fac parte din acest grup și-ar dori să plece la Moscova, însă președintele parlamentului Andrian Candu a declarat că „nimeni nu pleacă nicăieri și niciun leu nu vom oferi pentru aceasta”. „Când trebuie să plece în România sau în altă parte, oriunde în lume, se poate din contul banilor conribuabililor, iar în Rusia – Partidul Democrat interzice”, a spus Dodon.

El asigură că deputații din alte fracțiuni, inclusiv cei democrați, îi spuneau lui Greceanîi că „doresc foarte mult să plece”, însă „li se interzice”. Dodon a apreciat acest lucru ca „uzurpare a puterii”.

Amintim că în primăvară, autoritățile Moldovei s-au plâns de abuzurile serviciilor speciale rusești față de persoanele oficiale ale Moldovei la intrarea în Rusia și le-au recomandat demnitarilor moldoveni să se abțină de la astfel de călătorii până la clarificarea situației.

Una dintre cauzele apariției notei de protest în Chișinău a fost faptul că Moscova, potrivit afirmațiilor autorilor documentului, a încercat să obțină controlul internațional asupra unor politicieni moldoveni. Potrivit informațiilor NM, era vorba, în particular, despre liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Tot atunci, în luna martie, parlamentul Moldovei a refuzat să participe la Adunarea Interparlamentară a statelor-participante CSI, care s-a desfășurat la Sankt-Petersburg. Reprezentanții Partidului Socialiștilor nu au susținut atunci boicotul și au plecat la eveniment din cont propriu.

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки