Pur și simplu Moldova. Galina Vasilieva despre principalele evenimente politice din anul 2018. Scurt pe doi

În Moldova, pur și simplu pot fi anulate rezultatele alegerilor. Anularea rezultatelor alegerilor primarului din Chișinău este, se pare, principalul eveniment politic din anul curent. Voința cetățenilor exprimată în cadrul alegerilor libere nu are nicio importanță, dacă acestea au fost câștigate de un politician de opoziție care nu este convenabil guvernării. În Moldova, contează cine controlează sistemul juridic și Comisia Electorală Centrală, restul este un fleac.

În Moldova, pur și simplu pot fi deportați oamenii direct în închisoarea din Turcia. Expulzarea cetățenilor turci, care au activat în rețeaua de licee „Orizont”, a demonstrat că pentru guvernarea moldovenească, respectarea procedurilor juridice și a drepturilor omului nu are nicio importanță. În Moldova, contează în mâinile cui se află televiziunea care va relata, cum copiii diplomaților moldoveni din Berlin au fost amenințați de profesori-„teroriști” că „le vor fi tăiate capetele”. Că se va demonstra că toate acestea sunt niște fake-uri de proastă calitate – sunt niște fleacuri: la tv, despre aceasta nu se va vorbi.

În Moldova, pur și simplu îi poți declara spioni ruși pe politicienii și jurnaliștii care critică guvernarea. Scandalul despre Fundația Ludmilei Kozlovska „Open Dialog” este un alt eveniment al anului. Opoziția moldovenească a fost învinuită de obținere ilicită de bani din partea acestei fundații și de „activitate diversionistă”, iar toate „investigațiile” în „cazul Kozlovska” sunt construite pe fake-uri. Important e că despre „spionii ruși” se vorbește necontenit la TV și că în parlament se vor găsi întotdeauna deputați care, cu o mină serioasă, vor fi gata să „investigheze” și să vorbească public despre orice baliverne.

În Moldova, pur și simplu poți să iei un businessman condamnat pentru furtul miliardului și să-l faci un politician „de vază”. Apariția politicianului Ilan Șor în fața poporului moldovenesc este cel de-al patrulea eveniment al anului care, prin importanță, nu cedează celorlalte. În Moldova, nu are nicio importanță, de unde provin banii la acest creator de colhozuri și de magazine sociale, la fel ca și faptul că acest politician nou-apărut este învinuit de cel mai grandios furt din istoria Moldovei independente. Contează că el este în „cleștele” celui care controlează justiția: depune mărturiile necesare, ajută la lichidarea concurenților politici ai guvernării și, îndeplinidu-și conștiincios rolul de paratrăsnet, poate ajunge în parlament, unde la fel de sârguincios, va face ceea ce va dori „Stăpânul cleștelui”.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки