Putem călători în Turcia doar cu buletinul de identitate

Moldovenii pot călători în Turcia, începând cu 19 februarie 2019, doar în baza buletinului de indentitate de tip nou, fără a avea nevoie de pașaport. Noile prevederi nu permit însă un sejur mai lung de 90 de zile pe teritoriul Turciei (și invers), iar noul regim de călătorie nu acordă dreptul la muncă sau la studii.

Măsura este parte a Protocolului de modificare a Acordului interguvernamental privind abolirea reciprocă a vizelor cu Republica Turcia, încheiat în 2014 și modificat la 17 octombrie 2018.

Ministerul de Externe și Integrării Europene precizează că, astfel, a fost anulată obligativitatea deţinerii unei vize pentru a intra, ieşi, tranzita şi rămâne temporar pe teritoriul Turciei, în decursul oricărei perioade de 180 de zile calendaristice.

Autoritățile atenționează cetățenii moldoveni care vor călători spre state terţe, utilizând teritoriul Turciei ca ţară de tranzit, să se informeze asupra regimului de călătorie aplicabil cetăţenilor moldoveni pentru ţara de destinaţie finală şi să aibă cu ei documentele necesare pentru trecerea controlului la frontieră.

 

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки