16.36ºC Chișinău
Marți 21 mai 2019

Renato Usatâi pune la încercare încrederea bălțenilor

O situație fără precedent s-a creat în cel de-al doilea după mărime oraș din Moldova – Bălți. Primarul orașului, liderul „Partidului Nostru” din opoziție Renato Usatâi, care se află în Rusia de aproape un an și jumătate, a propus organizarea unui referendum pentru demiterea sa. Cu câteva zile înainte de votarea acestei chestiuni în consiliul municipal Bălți, majoritatea consilierilor reprezentanți ai Partidului Nostru a declarat greva foamei în semn de protest împotriva „represiunilor politice”. Experții solicitați de NM sunt de părere că referendumul ar permite consolidarea poziției lui Usatâi. Totodată, ei susțin că plebiscitul nu va primi undă verde.

Ședința consiliului municipal Bălți, la care va fi examinată chestiunea privind organizarea referendumului pentru demiterea primarului Renato Usatâi, a fost stabilită pentru ziua de 19 ianuarie. Consilierii municipali vor trebui să ia o decizie în ce privește organizarea plebiscitului și să stabilească data desfășurării acestuia.

Usatâi personal a propus organizarea referendumului. Scopul lui nu este acela de a demisiona, ci dimpotrivă, de a-și consolida poziițiile. Se mizează pe faptul că la referendum bălțenii nu vor vota pentru demisia lui Usatâi, prin aceasta acordându-i-se votul de încredere.

La 3 ianuarie, consiliul municipal în care Partidul Nostru deține majoritatea deja a votat pentru inițierea organizării referendumului. Conform legislației, urmează ca după votarea de la 19 ianuarie, documentele să fie prezentate Comisiei Electorale Centrale, care va pune toate punctele pe „i”.

Cu câteva zile până la ședința decisivă, consilierii bălțeni au anunțat greva foamei în semn de protest împotriva presiunii din partea organelor de forță. În afară de aceasta, consilierii reprezentanți ai Partidului Nostru s-au adresat misiunilor diplomatice acreditate în Moldova cu rugămintea de a acorda atenție situației de la Bălți.

Surse din Partidul Nostru au comunicat pentru NM că DGT Nord a Centrului Național Anticorupție a deschis „un dosar penal comun, iar colaboratorii CNA au încercat să înmâneze multor consilieri municipali citația”. „Prin aceasta, consilierii sunt chemați la audieri în ziua de 17 ianuarie”, au specificat sursele din cadrul partidului.

Anterior, vicepreședintele Partidului Nostru, consilierul municipal din Bălți Elena Grițco a comunicat pentru NM că membrii consiliului sunt supuși presiunii și șantajului, iar reprezentantul cancelariei de stat din capitala de nord a Moldovei (președintele filialei Partidului Democrat din Bălți Octavian Mahu) face tot posibilul pentru a bloca definitiv activitatea primăriei.

„Să-și spună oamenii părerea la referendum. Primarii sunt persoane alese. Partidul Democrat nu trebuie să dicteze poporului cine să conducă orașul”, a subliniat ea.

Un reprezentant al administrației centrale, care cunoaște activitatea CEC și care a acceptat să comenteze situația cu condiția de a i se păstra anonimatul, a spus pentru NM că e prea puțin probabil că inițiativa de la Bălți despre referendum va fi de succes. „În legislație nu există noțiunea de vot de încredere acordat primarului prin referendum, iar consilierii municipali bălțeni își pun anume acest scop”, a spus sursa citată.

Dacă aleșii locali vor enunța în nota explicativă a deciziei cauzele necesității demiterii primarului, acest lucru poate servi ca temei pentru organizarea în Bălți a alegerilor anticipate. „Dacă ei vor demonstra, de exemplu, că primarul nu este la locul de muncă mai mult de patru luni, acest lucru este un motiv pentru organizarea noilor alegeri”, a specificat aceeași sursă.

Potrivit aceleiași surse, propunând organizarea referendumului, consilierii bălțeni și-au întins singuri o cursă. „Pe de o parte, dacă ei nu-și vor argumenta decizia cu privire la necesitatea organizării referendumului, CEC va trebui să respingă solicitarea privind organizarea plebiscitului. Pe de altă parte, dacă acești consilieri vor prezenta argumente reale în favoarea demiterii, acestea vor fi temei pentru decizia de a organiza la Bălți alegeri anticipate ale primarului”, a explicat sursa.

La rândul său, președintele Comisiei Electorale Centrale Alina Rusu a comunicat pentru NM că pentru organizarea referendumului, consiliul municipal trebuie să respecte toate procedurile. „Conform Codului electoral, mai întâi, consiliul municipal ia decizia despre inițierea referendumului. După aceasta, timp de 15 zile, consilieriii trebuie să adopte cea de-a doua decizie și să propună data organizării referendumului. CEC își va expune poziția atunci când va examina toate documentele necesare”, a menționat Rusu.

Situația privind referendumul a fost precedată de un șir de scandaluri în care autoritățile bălțene au învinuit Partidul Democrat de blocarea activității primăriei. Ultimul subiect a fost criza gunoiului din Bălți. În consecință, a fost demisia viceprimarului de Bălți Igor Șeremet.

Amintim că Renato Usatâi a părăsit Moldova la sfârșitul lunii septembrie 2016. În același an, la 24 octombrie, judecătoria sectorului Centru al capitalei a eliberat mandat de arest pe numele primarului de Bălți. Procuraturia îl învinuiește de escrocherie și tentativă de omor. Usatâi neagă învinuirile și declară că dosarul a fost deschis la comanda politică a liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc.

Mai târziu, Comitetul de Anchetă al FR l-a învinuit pe liderul Partidului Democrat din Moldova de crearea unei grupări criminale pentru pregătirea atentatului asupra lui Renato Usatâi.

Într-o intervenție în direct pe facebook Usatâi a anunțat mobilizarea generală a adepților săi și a promis că va veni la Chișinău „pentru a pune punct regimului banditesc al lui Plahotniuc”.

Expertul politic Corneliu Ciurea a menționat că „împotriva lui Usatâi au fost înaintate învinuiri foarte serioase” și de aceea „prea puțin probabil că el va decide să revină în Moldova”.

El a adăugat că scopul referendumului este de a consolida pozițiile lui Usatâi. „Ratingul lui a scăzut, însă nu într-atât ca orășenii să voteze pentru demisia sa. Evident, un asemenea plebiscit nu este convenabil instituției politice și partidul de la guvernare ar dori să se consolideze la Bălți”, a spus Ciurea.

La alegerile locale, pentru Usatâi au votat 72,45 la sută din orășeni. Conform legislației, pentru demiterea sa trebuie să voteze la referendum cel puțin același număr de orășeni plus o persoană.

Ciurea presupune că cel mai probabil, referendumul nu va avea loc din cauza că Partidul Nostru nu va putea „argumenta corect din punct de vedere juridic referendumul pentru demiterea primarului pe care, în realitate, ei nu doresc să-l demită”.

Cu toate acestea, expertul este sigur că și în continuare, de la Usatâi „vor pleca tot mai mulți oameni”. La întrebarea NM dacă acest lucru se va întâmpla din cauza șantajului sau a presiunii, despre care vorbesc membrii Partidului Nostru, Ciurea a răspuns că politicienii locali au o practică a comportamentului bine pusă la punct: „Adesea politicienii locali trec de partea celui mai puternic. Cu atât mai mult în lipsa liderului Partidului Nostru, această practică nu va ocoli și fracțiunea PN din Bălți”.

Și analistul politic, fostul reprezentant permanent al Moldovei la Consiliul Europei Alexei Tulbure consideră că referendumul de la Bălți nu va primi undă verde. El susține că o asemenea evluție a lucrurilor nu este convenabilă Partidului Democrat aflat la guvernare.

 „Popularitatea primarului, nivelul de încredere al populației și modul în care a activat primăria (cercetările au demonstrat că acolo au fost înregistrate câteva realizări: în ratingul IDIS Viitorul, activitatea primăriei de la Bălți a fost recunoscută ca fiind cea mai transparentă din Moldova – NM) – toate aceastea nu fac parte din realitatea moldovenească. Realitatea este următoarea: PDM controlează cea mai mare parte a primăriilor și consiliilor locale din țară, iar al doilea cel mai mare oraș din țară este condus de un partid de opoziție. Ei doresc să corecteze acest lucru”, este sigur Tulbure.

Expertul susține că autoritățile se pregătesc de mult să-l demită pe Usatâi. „Mai întâi, puterea a făcut toul ca Usatâi să părăsească țara. Apoi a început seria de atacuri. Apogeul a fost scandalul gunoiului. Acesta, apropo, a fost elaborat conform schemei ucrainene. Amintiți-vă, ce probleme privind transportarea gunoiului au apărut la primarul orașului Liov, care se află în opoziție față de Petro Poroșenko”, a spus Tulbure.

Potrivit afirmațiilor sale, autoritățile elaborează câteva scenarii de eliminare a lui Usatâi din funcție și organizare a alegerilor preliminare. „Organizarea referendumului va împiedica realizarea acestor planuri. Este o situație anormală, când primarul nu se află pe loc. Cu toate acestea, în PDM înțeleg că mai mult de 72 la sută din bălțeni nu vor vota pentru demiterea primarului”, a subliniat expertul.

Tulbure este sigur că în ajunul alegerilor conform sustemului mixt, democrații au nevoie să submineze popularitatea Partidului Nostru la Bălți. Candidații din partea acestui partid, potrivit lui, ar putea constitui o concurență serioasă în două circumscripții uninominale și încearcă să nu admită acest lucru.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки