14.42ºC Chișinău
Miercuri 24 aprilie 2019

Reportajul jurnalistei ruse Irada Zeinalova despre Moldova, „presărat” cu inexactități

Jurnalista din Rusia Irada Zeinalova a vizitat Moldova și a realizat un reportaj televizat care a fost difuzat în cadrul emisiunii „Sinteza săptămânii” de la NTV. În reportaj ea povestește despre autoritățile Moldovei cu atitudine antirusă și despre situația economică deplorabilă a țării, majoritatea populației aflându-se la muncă în străinătate. În același timp, reportajul conține câteva inexactități factologice. NM relatează despre acest reportaj și despre inexactitățile pe care acesta le conține.

Reportajul televizat despre situația din Moldova a fost difuzat de postul tv rusesc NTV duminică, 21 ianuarie, în cadrul emisiunii „Sinteza săptămânii”. El a fost realizat de jurnalista Irada Zeinalova, care a vizitat Moldova săptămâna trecută. De asemenea, ea l-a intervievat pe președintele moldovean Igor Dodon.

În reportajul cu durata de șase minute se vorbește despre situația economică deosebit de complicată din Moldova, migrația masivă a muncitorilor și autoritățile moldovenești cu atitudine antirusă. „Sate pustii. Vistierie pustie. Corupție. Bătălie dintre oligarhi pentru putere. Aceasta deja nu e Ucraina, aceasta e Moldova, vecina”, susține Zeinalova în introducerea reportajului.

Ea mai menționează că reprezentanții autorităților moldovenești au propus zilele acestea să prezinte Rusiei „nota de plată” pentru „ocuparea Transnistriei”. Potrivit lui Zeinalova, este vorba despre pacificatorii ruși, care participă la misiunea de pacificare în Transnistria.

Oficial, Chișinăul este nemulțumit de prezența în Transnistria a grupului operativ al armatelor ruse și în repetate rânduri a cerut retragerea lui de pe teritoriul nerecunoscutei Republici Transnistrene, făcând referire la documentul adoptat în anul 1999, la Istanbul.

În primele secunde ale reportajului, Zeinalova se află pe fundalul parlamentului moldovenesc, de pe treptele căruia este măturată zăpada. Ea povestește că parlamentul Republicii Moldova a adoptat legea privind interzicerea „posturilor de știri ruse” (în realitate, au fost interzise doar emisiunile informative ruse, nu canalele tv), iar în afară de aceasta, în parlament a fost înregistrat un proiect de lege despre retragerea țării din CSI. „De parcă se încearcă să se arunce din Moldova tot ce este rusesc”, spune Zeinalova.

De asemenea, ea povestește că 80 la sută din exporturile produselor agroalimentare din Moldova revin Rusiei. În realitate, nu e chiar așa. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2016 (datele pentru anul 2017 încă nu sunt), Moldova a exportat produse alimentare și animale vii în sumă totală de 498,5 milioane de dolari, dintre care cota UE constituie 292,9 milioane de dolari, iar cota tuturor statelor CSI este de 98,9 milioane de dolari.

În reportajul său, Zeinalova îi citează exclusiv pe politicienii și experții moldoveni de stânga. Comentariile sunt oferite de deputatul socialist Bogdan Țârdea, fostul vicepremier Victor Stepaniuc și fostul președinte al Partidului Popular Creștin-Democrat Iurie Roșca.

Zeinalova mai spune că regimul fără vize cu UE a devenit principalul argument al autorităților împotriva prieteniei cu Rusia, care chipurile poate duce la anularea regimului fără vize. Vorbind despre migrație, jurnalista afirmă că la o populație de 3 milioane de oameni, în Moldova trăiesc permanent doar un milion de oameni. Ținând cont chiar și de cele mai pesimiste estimări ale experților, această afirmație nu corespunde realității.

Conform estimării Centrului de cercetări demografice al AȘM, populația permanentă a țării este de aproximativ 2,9 milioane de oameni. „Noi am ajuns la această cifră în baza comparațiilor diverselor date, excluzând migranții care lipseau din țară mai mult de un an”, a menționat Olga Gagauz, directorul centrului. Conform datelor oficiale, peste hotarele țării lucrează aproximativ 300 de mii de migranți moldoveni. Cifrele neoficiale sunt cu mult mai mari.

În reportajul despre Moldova jurnalista rusă povestește și despre recenta grevă a foamei declarată de consilierii municipali de la Bălți, comparând-o nu se știe de ce cu situația din Ucraina. „Oligarhii locali (la Bălți) luptă pentru putere cu oligarhii din capitală. Cu rezultat previzibil”, spune Zeinalova, specificând că cei doi oligarhi sunt liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc și primarul de Bălți Renato Usatâi.

 

Amintim că vizita în Moldova a jurnalistei Zeinalova a fost însoțită de un scandal. Inițial, ea nu a fost lăsată în țară de către poliția de frontieră, făcând referire la faptul că jurnalista rusă nu a putut argumenta scopul vizitei sale. Totuși în ziua următoare, Zeinalova a fost lăsată să intre pe teritoriul țării noastre. Potrivit afirmațiilor sale, în situația dată a intervenit președintele Igor Dodon, cu care ea a convenit să realizeze un interviu.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки