Roma casei voastre. Despre ce au negociat și au polemizat Chișinău și Tiraspol la întâlnirea în formatul „5+2”?

Următoarea chestiune care urmează să fie examinată de către Chișinău și Tiraspol va fi restabilirea telecomunicațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Se preconizează ca până la sfârșitul lunii iunie, să fie coordonată „foaia de parcurs”, iar spre toamnă, problema să fie deja rezolvată. Participanții la întâlnirea în formatul „5+2”, care a avut loc la Roma, sunt optimiști: cei din OSCE sunt siguri că până la sfârșitul acestui an, vor fi soluționate toate problemele din „pachetul de opt puncte”. Multe dintre acestea nu au fost soluționate timp de ani și decenii. De fapt, între părțile implicate în negocieri sunt suficiente divergențe.

La finalul rundei de negocieri în formatul „5+2”, care a avut loc miercuri, la Roma, reprezentanții Chișinăului, Tiraspolului și observatorii au semnat un protocol. Este prima întâlnire în format oficial din acest an. Participanții la negocieri au salutat înțelegerile care au fost obținute și îndeplinite în ultimul timp și au stabilit următoarele acțiuni.

Ce s-a făcut?

În ultima jumătate de an, au fost obținute mai multe realizări. A fost deschis podul peste Nistru lângă satele Gura Bâcului și Bâcioc. UE a promis deja că va acorda bani pentru reparația podului și îmbunătățirea infrastructurii adiacente. De asemenea, a fost aprobat mecanismul de acces al fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile de după șoseaua Camenca – Tiraspol. Soluționarea problemei ce ține de aplicarea apostilei pe actele de studii din Transnistria și funcționarea școlilor din stânga Nistrului cu predare în grafie latină.

Participanții la întâlnirea de la Roma au avut păreri pozitive despre ultima înțelegere: la sfârșitul lunii aprilie, Chișinău și Tiraspol au semnat un acord cu privire la mecanismul care permite libera circulație în străinătate a transportului auto din Transnistria. Mecanismul va intra în vigoare la 1 septembrie. Însă nici aici nu s-a trecut fără recompensă financiară. Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Italiei, a comunicat la Roma că Președinția italiană a OSCE va acorda suport financiar pentru implementarea proiectului.

OSCE a numit istorice rezultatele rundei de negocieri de la Roma. Potrivit afirmațiilor lui Frattini, și acest an poate deveni istoric pentru procesul de reglementare a diferendului transnistrean: Chișinău și Tiraspol și-au asumat obligativitatea ca până la sfârșitul anului, să finalizeze activitatea ce ține de toate cele opt puncte ale actualului „pachet” de negocieri. Michael Scanlan, șeful Misiunii OSCE în Moldova, a fost și mai optimist: „Aborarea aleasă de noi, axată pe rezultat, ne permite să afirmăm că ne mergem pe calea spre soluționarea definitivă a conflictului”.

Iar Franco Frattini a lăudat conducerea politică a Moldovei și a Transnistriei pentru contribuția lor în realizarea înțelegerilor. În mod special, el a menționat rolul liderului coaliției de guvernare din Moldova Vladimir Plahotniuc: „Eu m-am întâlnit cu el și după aceasta, toți cei din Chișinău m-au asigurat într-un glas că obligațiunile asumate vor fi îndeplinite. Și ei le-au îndeplinit”.

Ce va fi?

Printre problemele din „pachetul” de negocieri, care deocamdată rămân nesoluționate, este restabilirea telecomunicațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului, soluționarea problemei privind dosarele penale intentate la Chișinău împotriva funcționarilor transnistreni și libertatea circulației. Un alt punct, care în anul 2016 a trecut dintr-un protocol în altul este elaborarea mecanismului de garantare a realizării înțelegerilor obținute de către părți. În anii precedenți, acestea adesea rămâneau doar pe hârtie și „erau date uitării”.

În lunile următoare, se pare, va fi prioritară restabilirea telecomunicațiilor dintre cele două maluri ale Nistrului. Până la sfârșitul lunii iunie, părțile au convenit să elaboreze „foaia de parcurs” pentru soluționarea problemei. Iar următoarea întâlnire în formatul „5+2”, dacă e să ținem cont de declarațiile Reprezentantului Special Frattini, va avea loc doar atunci când părțile vor ajunge la compromis în acest sens. El și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla la toamnă.

În ce privește problemele dosarelor penale, avansarea în această direcție este împotmolită de reglementarea accesului fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile lor. Un asemenea mecanism a fost deja coordonat și la 1 august va intra în vigoare. Potrivit negociatorului transnistrean Vitalii Ignatiev, acest lucru permite să contăm pe un progres în problema ce ține de dosarele penale.

Situația privind libertatea deplasării este un pic mai complicată: fiecare parte tratează acest subiect în felul său și insistă asupra faptului că reprezentanții celuilalt mal creează impedimente pentru libera circulație a oamenilor, mărfurilor și serviciilor.

Despre ce se polemizează?

Dacă Fr5anco Frattini și șeful Misiunii OSCE Scanlan emanau optimism la conferința de presă din Roma, negociatorii din partea Chișinăului și Tiraspolului Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev își ascundeau cu greu neînțelegerile în anumite chestiuni. La Chișinău, de exemplu, se consideră că problema privind funcționarea școlilor cu predare în baza grafiei latine nu este soluționată până la capăt. „Deși contractele cu aceste școli sunt semnate și ele plătesc sume mai mult decât simbolice, considerăm că această chestiune nu trebuie exclusă din agendă”, a declarat Lesnic.

La rândul său, Ignatiev a spus că Tiraspolul și-a îndeplinit obligațiunile în această privință și problema școlilor este rezolvată. Totodată, el a vorbit despre „dificultățile tehnice” ale aplicării apostilei pe diplomele de studii eliberate în regiunea transnistreană. Lesnic a declarat contrariul: aplicarea apostilei se desfășoară fără probleme. În consecință, în protocolul final a fost introdus un punct în care se spune că aceste două probleme, deși sunt considerate ca fiind soluționate, vor fi monitorizate în continuare.

Au fost păreri diferite și despre deschiderea, în luna noiembrie, a podului peste Nistru lângă satele Gura Bâcului și Bâcioc. Cristina Lesnic a declarat că și această temă rămâne să fie monitorizată, precum și întrebările ce țin de securitate. Se are în vedere instalarea, la ieșirea de pe pod, a unui post vamal transnistrean, lucru împotriva căruia se declară Chișinăul. Ignatiev a reacționat diplomatic, dar sigur: „Noi suntem bucuroși că toți participanții recunosc că problemele ce țin de securitate nu se referă la formatul „5+2” și sunt o prerogativă a Comisiei Unificate de Control”.

Un alt subiect controversat este introducerea controlului comun moldo-ucrainean pe partea transnistreană a hotarului. Aici, situația este inversă: Tiraspolul insistă asupra discutării acestei probleme în formatul „5+2”, iar Chișinăul consideră că acest lucru nu are nicio legătură cu problema privind reglementarea diferendului transnistrean. „Acestea sunt relații bilaterale între Moldova și Ucraina”, a declarat din nou Lesnic.

Divergențele puteau ieși la suprafață și atunci când o jurnalistă din Chișinău i-a întrebat pe Lesnic, Ignatiev și Frattini despre exercițiile ruse din regiune și participarea militarilor ruși la parada din Tiraspol, care a avut loc la 9 mai, în pofida protestelor din partea Chișinăului. Reprezentantul Special al OSCE a spus că acest subiect nu a fost discutat în cadrul întâlnirii, întrucât el este în afara agendei de negocieri. Iar Lesnic și Ignatiev au preferat să nu-și expună opinia în privința aceasta.

Ce-i drept, în unele chestiuni s-a ajuns la consens. Toți participanții rundei de negocieri de la Roma au recunoscut că întâlnirea a adus un „plus de valoare”, iar principala „magie” a tuturor pașilor întreprinși și deciziilor luate o constituie oamenii de pe ambele maluri ale Nistrului, interesele lor și îmbuntățirea vieții.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки