-3ºC Chișinău
Luni 21 ianuarie 2019

Rușine și Șor. Cum este Moldova potrivit Barometrului Opiniei Publice de primăvară?

 

Rezultatele ediției de primăvară a Barometrului Opiniei Publice (BOP) denotă faptul că după alegerile parlamentare din această toamnă, în parlament vor putea accede șase partide. Printre acestea este și Partidul „Șor” care, pentru prima dată, a intrat în topul formațiunilor politice. Experții sunt siguri că acesta este rezultatul mituirii alegătorilor, care s-a început cu mult înainte de alegeri. Totodată, conform rezultatelor aceluiași sondaj, 56 la sută dintre respondenți sunt gata, cu prima ocazie, să plece din Moldova – pentru totdeauna sau pentru o perioadă îndelungată.

Institutul de Politici Publice a prezentat, la 14 mai, rezultatele unui nou Barometru al Opiniei Publice. În acest an, cercetătorii au acordat o atenție deosebită alegerilor din Chișinău și Bălți. De aceea, pe lângă cei 1115 respondenți din republică, au mai fost chestionați 409 oameni din Chișinău și 200 – din Bălți.

După mită și răsplată

Conform datelor cercetării, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, trei partide ar accede cu siguranță în parlament. Pentru Partidul Socialiștilor (PSRM) ar vota 26% din respondenți, pentru „Partidul Acțiune și Solidaritate” – 12%, pentru Partidul Democrat – 7%.

Pentru Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” sunt gata să-și dea votul 5% din numărul total de respondenți. Menționăm că la alegerile parlamentare, Platforma DA intenționează să participe într-un bloc electoral cu PAS.

Pentru celelalte formațiuni politice sunt gata să voteze de la 4% și mai puțin. În același timp, 17 la sută dintre respondenți au menționat că sunt indeciși și tot cam atâția fie au refuzat să răspundă la întrebări, fie au spus că nu ar participa la alegeri.

Dacă e să ținem cont de respondenții deciși (iar acesta este un rezultat mai apropiat de ceea ce se poate observa la alegerile reale), doar trei partide au șansa de a depăși pragul electoral de șase procente.

În acest caz, PSRM acumulează 40%, PAS – 19%, PDM – 11%, „Platforma Demnitate și Adevăr” – 7%, Partidul „Șor” – 6%, Partidul Comuniștilor – 6%. Celelalte formațiuni politice, conform sondajului, cu siguranță nu vor depăși pragul electoral.

Principala noutate a sondajului poate fi considerat faptul că cercetarea a demonstrat pentru prima dată că Partidul „Șor”, condus de figurantul principal în „furtul miliardului”, primarul de Orhei Ilan Șor, are șanse reale de a ajunge în parlament.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă (ADEPT), politologul Igor Boțan a comunicat pentru NM că acest lucru este cauzat de „mituirea electorală a alegătorilor”. „În Moldova este o puternică divizare materială a populației. Aproximativ 70% din populație sunt oameni săraci. Partidul „Șor” este remarcabilă pe arena politică prin faptul că deschide magazine sociale, mituind astfel cetățenii săraci, în special, pensionarii”, a identificat Boțan principalul electorat al partidului.

El a adăugat că Șor nu vorbește despre politică și ideologie, ci pur și simplu „oferă oamenilor cadouri”. „Este o rușine pentru țara noastră că oamenii sunt atât de săraci. Deși ei sunt de treabă, de nevoie, primesc cadouri și îi răspund dlui Șor cu reciprocitate: sunt gata să voteze pentru partidul acestuia”, a subliniat expertul.

Potrivit lui, autoritățile nu reacționează în niciun fel, pentru că PSRM și PDM fac același lucru. „PSRM are fundația „Din suflet” a Primei Doamne, iar PDM – fundația „Edelweiss”. [...] Trei cele mai bogate partide se ocupă cu mituirea alegătorilor”, a menționat Boțan.

Igor Boțan a mai spus că Partidul „Șor” de mult lucrează în această direcție: încă din anul trecut, de exemplu, cetățenilor în etate le-au fost oferite cadouri și le-a fost verificată tensiunea arterială gratis. Acest lucru este posibil datorită unei lacune în legislație, care nu interzice asemenea activități în afara cursei electorale, susține expertul, deși „peste tot în lume, partidelor politice le este interzis să aibă activități de caritate”.

Minunile geopoliticii

Rezultatele BOP despre alegerile în Chișinău sunt diferite de informațiile care au fost publicate în presă în ultimul timp. Actualul sondaj denotă trei posibili lideri. Pe primul loc este socialistul Ion Ceban (30%), pe al doilea – candidatul independent Silvia Radu (23%), iar pe al treilea – candidatul unic al opoziției pro-europene Andrei Năstase (15%). Rezultatele celorlalți pretendenți la fotoliul de primar sunt la același nivel cu marja de eroare și nu depăesc 3-5%.

Menționăm că în sondaj a rămas numele candidatului Partidului „Șor” Reghina Apostolova, pe care recent instanța a exclus-o din cursa electorală. Ea ar fi acumulat 3%.

Igor Boțan a explicat pentru NM că e prea puțin probabil că excluderea lui Apostolova va influența rezultatele alegerilor. Potrivit afirmațiilor sale, Chișinăul nu va evita turul doi în care candidatul Partidului „Șor” nu ar fi avut nicio șansă de a ajunge.

De altfel, toți candidații mai au o rezervă importantă – 19 la sută dintre respondenți nu au decis pentru cine vor vota în turul întâi.

Persoanelor chestionate le-au mai fost propuse trei posibile configurări ale celui de-al doilea tur din trei cei mai populari candidați.

Dacă în turul al doilea vor fi Ceban și Radu, candidații vor merge umăr la umăr: în asemenea condiții, 31% din respondenți ar vota pentru socialiști și 32% – pentru candidatul independent. Totodată, 37% din cei chestionați nu știu pentru cine ar vota în asemenea situație.

Dacă în turul doi vor ajunge Ceban și Năstase, pentru socialist ar vota 33% din cei chestionați, iar pentru candidatul opoziției pro-europene – 27%. Însă 40% din respondenți nu știu pentru cine ar vota în așa caz.

Dacă am admite că în turul doi se vor întâlni Radu și Năstase, repartizarea forțelor va fi și mai evidentă: 33% pentru Radu și 21% pentru Năstase. Însă un asemenea scenariu îi va pune în încurcătură pe și mai mulți alegători: 46% nu știu pentru cine ar vota în asemenea situație.

Boțan este sigur că socialiștii vor face tot posibolul pentru a evita în turul doi agenda geopolitică, însă „nu vor reuși acest lucru”. „Oamenii nu sunt proști. Ei înțeleg că „emblema integrării euroasiatice” este Igor Dodon care, conform legislației, nu ar trebui să susțină pe cineva, însă îl susține pe dl Ceban”, a explicat expertul.

În cadrul prezentării Barometrului Opiniei Publice, directorul Institutului de Politici Publice Arcadie Barbăroșie a menționat că Ceban are mai multe șanse de a câștiga în turul al doilea, în cazul unei prezențe scăzute la vot. În cazul lui Năstase și Radu, situația este tocmai inversă: ei au nevoie să-și mobilizeze electoratul și să-i convingă pe toți să participe la alegeri. Potrivit lui Barbăroșie, lor le este convenabilă prezența înaltă la vot.

Turul fierbinte

Turul doi va fi inevitabil și la Bălți, unde la 20 mai vor avea loc alegeri anticipate ale primarului. Conform rezultatelor sondajului, sunt doi cei mai probabili participanți ai turului doi: candidatul „Partidului Nostru” Nicolai Grigorișin (pentru el ar vota, în turul întâi, 28%) și candidatul socialiștilor Alexandr Usatâi (26%).

Ei ocupă pozițiile de lider, cu o diferență foarte mare: candidatul DA Alina Spătaru are doar 8%, candidatul „de rezervă” al PN Elena Grițco (se poziționează drept candidat independent) – 7%, candidatul PUN Sergiu Burlacu – 4%. Și la Bălți sunt numeroși respondenți indeciși: 24% dintre bălțenii chestionați nu știu pentru cine ar vota.

Menționăm că doi cei mai importanți candidați la primăria de Bălți au cel mai înalt antirating: în reprezentantul „Partidului Nostru” Grigorișin nu au deloc încredere 39 la sută dintre cei chestionați, iar în socialistul Usatâi – 38%.

Ținând cont de faptul că Grițco – candidatul „de rezervă” al „Partidului Nostru”, în cazul excluderii lui Grigorișin din cursa electorală, ea trebuie să renunțe la participarea la alegeri, șansele lui Grigorișin la victorie arată mai bine, susține Barbăroșie. Însă în turul întâi, lui nu-i vor ajunge voturi pentru a câștiga.

Unde suntem și încotro mergem?

În maratonul alegerilor, cetățenii Moldovei intră în starea unui pesimism tradițional: 71% din respondenți au declarat că țara se dezvoltă într-o direcție greșită și doar 25 la sută dintre cei chestionați consideră că totul este așa cum trebuie.

64% au răspuns că nu prea sunt mulțumiți ori nu sunt deloc mulțumiți de situația economică din țară, 29% nu au decis care este opțiunea lor și doar 6% sunt destul de mulțumiți. „Foarte mulțumiți” de situația economică din Moldova sunt un număr exact de respondenți – 0%.

43% din participanții la sondaj au declarat că veniturile familiei sunt suficiente doar pentru strictul necesar, iar 30% au spus că nici pentru aceasta nu le ajung. Pentru 21% din respondenți, veniturile sunt suficiente pentru o viață decentă, însă nu și pentru cumpărături mult mai scumpe. Doar 5% își pot permite cumpărături scumpe în condițiile unei anumitor economii.

La întrebarea „ați pleca din Moldova, dacă vi s-ar oferi o asemenea posibilitate”, 21% au declarat că ar pleca pentru totdeauna, 35% sunt gata să plece temporar și 42% au răspuns că ar rămâne acasă.

Motiv pentru emigrare ar putea fi, pentru 47%, înrăutățirea situației economice, pentru 20% - un război civil, pentru 18% - un război cu o altă țară și pentru 12% - represiunile politice. 39 la sută au răspuns că nu ar părăsi Moldova în niciun fel de circumstanțe.

Majoritatea respodenților consideră că politica moldovenească este instabilă – 77%. Doar 19% dintre respondenți susțin că în ce privește stabilitatea, totul este în regulă. Totodată, majoritatea participanților la sondaj nu se manifestă prin activism politic. În ultimii cinci ani, doar 11 la sută dintre cei chestionați au semnat petiții, iar 13% au participat la demonstrații și greve.

Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum despre integrarea în Uniunea Europeană sau în Uniunea Euroasiatică, 55% s-ar pronunța pentru integrarea în Uniunea Europeană, iar 42% - în Uniunea Euroasiatică. În același timp, adversari ai vectorului euroasiatic sunt mai mulți – 38 la sută dintre cei chestionați au spus că sunt categoric împotriva integrării în această uniune, iar împoriva integrării în UE – 29%.

Adepții unirii cu România, potrivit sondajului, sunt în minoritate. Pentru „unire” ar vota 24% dintre cei chestionați, iar împotrivă – 57%. Încă nu sunt deciși 9% dintre respondenți, tot atâția ar refuza să participe la plebiscit în această chestiune.

Cercetătorii au aflat și opinia cetățenilor Moldovei referitoare la unirea cu Rusia. La un eventual referendum, această idee ar fi susținută de 32 la sută dintre respondenți, împotrivă ar vota 48%. Alți 10 la sută nu au un răspuns la această întrebare, iar 8% nu ar participa la votare.

56% dintre cei chestionați consideră că neutralitatea este cea mai bună decizie pentru asigurarea securității Moldovei.

Prime time

Cea mai importantă sursă de informație pentru 53% dintre cei chestionați este televiziunea, 30% - internetul, 7% - radioul. Totodată, televiziunea se bucură de încrederea a 38%, internetul – 24%, radioul – 6%.

Majoritatea celor chestionați urmăresc emisiunile televizate și cele radiofonice autohtone – 71%, doar 37% citesc noutăți de pe internet, iar 35% obțin informații din emisiuni televizate și radiofonice de origine rusă.

Dintre cei pentru care o sursă importantă de noutăți o constituie televiziunea, cei mai mulți urmăresc Prime, care intră în componența holdingului media al liderului PDM Vladimir Plahotniuc (24%), postul public Moldova 1 (20%), Jurnal TV (14%), Pro TV (8%) și RTR Moldova (7%). Câte 5-6% au numit Publika TV, Canal 2 și Canal 3, care de asemenea sunt din holdingul PDM, precum și NTV-Moldova, care aparține deputatului socialist Corneliu Furculiță.

Aceste întrebări au fost adresate de către autorii studiului locuitorilor din Chișinău și Bălți. S-a constatat că în capitală, cei mai mulți urmăresc Jurnal TV (16%), Pro TV (14%) și RTR Moldova (10%). La Bălți, cele mai solicitate sunt posturile cu conținut rusesc - RTR Moldova (14%), NTV (13%), precumși Moldova 1 (9%). De menționat că în ambele orașe, cel mai popular post tv, la fel ca și în toată Moldova, este Prime.

Totodată, 69 la sută dintre cei chestionați consideră propaganda o problemă a pieței media din Moldova, iar 75% susțin că presa este folosită pentru manipularea opiniei publice. În formularea sondajului nu este specificat, în interesele interne sau externe se face propaganda și manipularea.

O jumătate dintre respondenți au declarat că într-o măsură oarecare, nu sunt de acord cu adoptarea legii despre lupta împotriva propagandei rusești. Doar 25% salută adoptarea acesteia.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19 aprilie – 9 mai. Marja de eroare constituie ±3% pentru țară, ±4% - pentru Chișinău și ±6% - pentru Bălți.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки