16.68ºC Chișinău
Luni 22 aprilie 2019

„S-a întâmplat ceva în cele 24 de ore”. De ce Alexandru Tănase și-a dat demisia?

La ședința guvernului din 12 martie premierul Pavel Filip a acceptat demisia ministrului justiției Alexandru Tănase. La această ședință Tănase nu a participat. El a decis să plece din funcție după ce a fost publicată înregistrarea discuției sale, de acum trei ani, cu Veaceslav Platon. Experții susțin că așa cum a promis, Tănase prea puțin probabil că va reveni în politică sau în serviciul public. De asemenea ei sunt siguri că plecarea lui Tănase este un semnal rău pentru autorități și pentru liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc: „Oamenii pot pune la îndoială faptul că acesta `a acaparat totul`”.

Acceptând demisia ministrului jurstiției, Filip a declarat că regretă acest pas al lui Tănase, dar îi respectă decizia. „Eu respect decizia lui. Aceasta a fost o modalitate de a răspunde la atacurile împotriva sa, dar și o modalitate de a apăra guvernul”, a spus Filip.

Alexandru Tănase personal nu a participat la ședința guvernului. Secretarul General de Stat Anatolie Munteanu a spus jurnaliștilor că Tănase se află la Ministerul Justiției. Reporterul NM a plecat la minister, însă în anticameră i s-a spus că ministrul a părăsit instituția cu aproape o oră în urmă și nu se știe când se va întoarce. Reporterul nu a reusșit să vorbească cu nimeni dintre colaboratorii Serviciului de presă.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției Nicolae Eșanu a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliștilor despre demisia lui Tănase. El a părăsit clădirea ministerului și a urcat în automobilul său. Când reprezentanții presei au încercat să-i pună întrebări, Eșanu a deschis geamul automobilului și a spus că este anormal că jurnaliștii îi pun întrebări în timp ce el se află la volan. „Eu refuz să vă răspund. Când vor apărea jurnaliști normali în această țară, atunci voi răspunde”, a declarat Eșanu și a plecat.

NM a încercat să-l întrebe personal pe Alexandru Tănase despre cauzele demisiei, însă nu a reușit să ia legătura cu el – nu a răspuns nici la apeluri, nici la mesaje sms.

„Periclitarea încrederii”

Alexandru Tănase a luat decizia de a-și da demisia duminică, 11 martie, anunțând despre aceasta pe pagina sa de facebook. Tănase a scris că a acceptat să conducă Ministerul Justiției conștientizând întreaga responsabilitate a acestei funcții. Potrivit afirmațiilor sale, nimeni nu i-a propus să se implice în politică și el a acceptat această funcție nu petru a participa la această cursă electorală.

Tănase a numit lipsa încrederii din partea populației ca fiind motiv al demisiei sale. „Este în spiritul valorilor europene, ca orice funcție de demnitate publică să se bazeze mai întâi de toate pe încredere publică. Atunci când această încredere este periclitată, chiar și de motive lipsite de pertinență, orice inițiativă oricât de bună ar fi, nu va da rezultatul scontat”, a scris ministrul. Anume din cauza „periclitării încrederii”, potrivit lui Tănase, el a decis să-și dea demisia și cu aceasta, să-și încheie activitatea în sectorul public.

Tănase a declarat despre demisia sa la doar o zi după ce Jurnal TV a publicat înregistrarea unei discuții telefonice pe care a avut-o cu omul de afaceri Veaceslav Platon, acum vreo trei ani, când conducea Curtea Constituțională.

Comentând acest lucru, Tănase a scris pe facebook că îl cunoaște pe Platon, însă nu este sigur de autenticitatea acestei înregistrări. „Îl cunosct pe V. Platon din perioada când eram deputați în Parlamentul Republicii Moldova. Eu răspund la apelurile telefonice ale cunoscuților, oricine ar fi aceștia. Conținutul discuției, în partea ce mă privește, nu scoate în evidență nimic interesant. În situația dată, un alt aspect mi se pare mai important. Cu toții trăim într-o țară unde nimeni nu este sigur de viața sa privată, libertatea individuală și alte drepturi inerente unei societăți democratice. Acesta a fost principalul argument pentru care a renunțat la viața liniștită pe care mi-o asigura practica de avocat și  am acceptat poziția de ministru al Justiției: consider că această țară are nevoie de reforme profunde”, a scris Tănase.

 „Un conducător al Curții Constituționale nu reacționează în niciun fel la aceasta”

Experții atrag atenția asupra deosebirilor dintre aceste două postări ale lui Tănase. „Evident, s-a întâmplat ceva în cele 24 de ore, între aceste două comunicări (postările lui Tănase)”, susține  politologul Victor Ciobanu.

Potrivit lui, din discuțiile telefonice dintre Tănase și Platon e clar că „nu e totul în regulă”. „Platon îi comunică toate informațiile despre furtul miliardului, iar un conducător al Curții Constituționale nu reacționează în niciun fel la aceasta”. În opinia sa, Tănase îi știa pe participanții „furtului miliardului”.

Ciobanu presupune că Tănase ar fi putut lua singur decizia despre demisie, deoarece știa că sunt și alte înregistrări ale discuțiilor sale telefonice. Totodată, el nu exclude că Tănase „a fost rugat să plece”.

În acest context, Ciobanu a atras atenție asupra faptului că pe neașteptate, cu puțin timp înainte de Tănase, și-a dat demisia șeful SIS și în locul acestuia încă nu a fost numit nimeni. „Acest lucru vorbește despre faptul că sistemul nu este monolit și în el sunt probleme care adesea sunt soluționate în grabă, uneori – în mod pripit”, a menționat Ciobanu.

La rândul său, analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că, așa cum a scris Tănase, el n-a dorit să fie o țintă în lupta politică. „Cred că aceasta nu este unica discuție telefonică. Și [publicarea altor înregistrări] ar fi lovit în guvern și în Partidul Democrat, deși Tănase nu a fost membrul acestuia”, a spus Ciurea.

În același timp, a menționat el, în aceste înregistrări ale convorbirilor telefonice, probabil, nu este nimic senzațional. Potrivit expertului, această concluzie se bazează pe faptul că din înregistrarea publicată este clar că „Tănase vorbește atent”.

Și Andrei Popov, directorul Institutului de Inițiative Strategice, a atras atenția asupra diferențelor dintre postările lui Tănase. Potrivit lui, prima reacție a lui Tănase poate fi numită „de înlăturare a învinuirii, vorbitoare de reforme, pentru care el a venit în guvern și cu care intenționează să se ocupe”.

Cea de-a doua reacție (comunicarea despre demisie) este cu totul alta. „El nu doar a anunțat despre demisie, ci a declarat că pune punct în cariera sa publică. Aceasta demonstrează că [în perioada dintre cele două postări] evident s-a întâmplat ceva”, consideră expertul. El a atras atenția și la faptul că Tănase a scris pe facebook postarea despre demisie într-o zi de duminică și nu la o conferință de presă, așteptând ziua de luni. 

„Dacă pleci, pleacă”

În comentariile la postarea lui Tănase despre demisie el a fost întrebat dacă va candida la funcția de primar al Chișinăului, la care el a răspuns: „Spunând „astfel încheindu-mi cariera publică” înseamnă că am încheiat cariera politică. Cum s-ar spune – leave, if you are leaving”.

Politologul Victor Ciobanu consideră că e prea puțin probabil că după astfel de declarații categorice, Tănase va reveni în politică și va candida în vreo circumscripție uninominală sau la primăria Chișinăului.

„În afară de aceasta, eu cred că pentru Tănase, momentul unui start bun a fost ratat. Din câte știu, anterior, el figura în toate sondajele PDM și era considerat candidat la alegerile primarului, însă nu știu care sunt actualele rezultate ale acestor sondaje interne”, a spus Ciobanu. El a adăugat că fraza lui Tănase „într-o țară africană sunt legi africane”, expusă în discuția cu Platon, poate deveni citat al anului.

Andrei Popov a menționat că Alexandru Tănase a fost cel mai mediatizat din actualii miniștri, el fiind preocupat de explicarea reformelor care se implementează. „Acum, el nu pleacă pur și simplu, ci se lasă la fund și închide demonstrativ ușile pentru revenirea sa în politică, fără a comenta, și acest lucru nu se aseamănă absolut deloc cu felul în care anterior, el lăsa posibilități de manevre. El lăsa întotdeauna ușa deschisă. Acum, bate la ochi cât este de categoric”, a precizat expertul.

O asemenea siguranță și refuzul categoric de a discuta cu presa nu sunt caracteristice pentru Alexandru Tănase, a subliniat expertul. El a spus că Tănase comenta întotdeauna cu plăcere diferite evenimente și intra în polemică, însă de data aceasta, nu a venit la ședința guvernului, în cadrul căreia a fost examinată declarația sa despre demisie.

Potrivit lui Popov, se creează impresia că „Tănase a dat un semnal celor care l-au convins să se întoarcă în guvern: „Nu mai contați pe mine”. „Pentru actuala putere, acesta este un semnal neplăcut. Deși faptul că autoritățile au reușit să convingă o figură atât de solidă în plan politic și profesional să revină în serviciu de stat, a fost un semnal pozitiv: dacă astfel de oameni acceptă să lucreze, înseamnă că ei cred că sunt perspective și puterea stă bine pe picioare”, a menționat Popov.

„Acest lucru demonstra că, dacă un asemenea om a intrat în guvern, înseamnă că totul e normal. Pentru [liderul Partidului Democrat] Vladimir Plahotniuc acum se creează situația că după plecarea lui Tănase, oamenii, în special din cercul celor apropiați și îndepărtați, se pot îndoi de faptul că la el [Plahotniuc] totul este acaparat”, consideră expertul.

„Tratativele de alarmă” ale lui Platon

În ultimii patru-cinci ani, practica de scurgere a interceptării convorbirilor telefonice a devenit deosebit de activă, a menționat Andrei Popov. Cu toate acestea, a adăugat el, niciun dosar penal în care au fost astfel de scurgeri nu a fost dus până la capăt. Expertul a presupus că publicarea înregistrării discuției telefonice cu Tănase este o parte a „tratativelor de alarmă” pe care le duce Veaceslav Platon.

„Noi am auzit doar un fragment în care nu sunt niciun fel de detalii explozive. Cred că publicarea acestei convorbiri e necesară pentru a da un semnal de alarmă cuiva despre ceva”, consideră expertul. El crede că această înregistrare nu este unica și în continuare, ar putea fi publicate și altele.

În opinia sa, probabil, discuția a fost înregistrată de Platon. „Eu nu sunt expert, însă este evident că vocea lui Platon se aude bine, iar cea a lui Tănase – cu bruiaje”, a menționat Popov, subliniind că spusele lui Platon trebuie evaluate în contextul în care el singur a făcut înregistrarea: „Când omul înregistrează singur convorbirea, el nu va spune nimic din  ce ar putea să-i dăuneze”.

Menționăm că, potrivit informațiilor NM, Veaceslav Platon și avocații săi nu știu, cine a transmis înregistrarea pe adresa Jurnal TV, iar telefonul mobil al lui Platon se păstrează la CNA. Amintim că Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani în dosarul Banca de Economii.

„Demisie în stil european”

Politologul Victor Ciobanu este de părere că în Uniunea Europeană nu s-au făcut iluzii referitoare la Moldova, de aceea demisia ministrului justiției nu va avea un efect deosebit. „Tănase declara că el nu are niciun fel de încredere în sistemul justiției. Nu cred că după aceasta, cineva și-a făcut iluzii că în actualul regim vor fi anumite schimbări”, presupune Ciobanu.

La rândul său, Corneliu Ciurea susține că demisia lui Tănase poate provoca o reacție ambiguă a partenerilor europeni. „Partenerii externi acordă o atenție deosebită reformelor din cadrul ministerului pe care l-a condus Alexandru Tănase – este reforma justiției și lupta cu corupția”, a amintit Ciurea, menționând că, din acest punct de vedere, demisia ministrului justiției nu este un semnal prea bun. „În același timp, în Occident se știe că în Moldova, anul alegerilor și reformele nu se vor desfășura într-un ritm intensiv”, a adăugat expertul.

În același timp, el a atras atenția asupra faptului că aceasta a fost „o demisie în stil european”, când ministrul justiției a plecat după publicarea înregistrării unei discuții în care, de fapt, nu a fost nimic ce i-ar putea fi reproșat.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки