-0.18ºC Chișinău
Marți 26 martie 2019

„Să fie omorât, înecat, îngropat!”. Primul coming out a provocat hărțuirea unui tânăr în Găgăuzia, cu participarea unui deputat

Primul coming out public al unui tânăr din Găgăuzia a provocat scandal. După ce Andrei Colioglo a recunoscut în rețeaua de socializareВконтакте (VK) că este gay, el a început să primească mesaje cu amenințări. La aceste hărțuiri s-a alăturat deputatul socialist Bogdan Țârdea. Avocații consideră că acest lucru nu se va termina cu bine: cei pentru care reprezentanții puterii sunt autoritate pot înțelege cuvintele deputatului ca permisiune la violență.

„Îl vom trimite pentru disciplinare într-un tur prin Cecenia”

Andrei Colioglo s-a născut la Tiraspol, însă a crescut în satul Copceac din Găgăuzia. El a precizat că este găgăuz. Colioglo a recunoscut că este de orientare netradițională la 11 martie, în rețeaua de socializare ВКонтакте (VK). Inițial, postarea lungă a fost adresată doar prietenilor.

„Vreau să vă spun astăzi că eu sunt gay. Da, îmi plac băieții și întotdeauna mi-au plăcut. Dumnezeu m-a creat așa și nu pot schimba nimic. Așa s-a întâmplat că pentru mine este important să vă vorbesc despre aceasta”, a scris Colioglo. El i-a îndemnat pe cunoscuții săi să recunoască faptul că și printre ei sunt gay și că față de aceștia trebuie să fie o atitudine mai bună decât cum a fost față de el. „Fiecare persoană are sentimentul propriei demnități. Nu-i umiliți pe alții doar din cauza orientării lor, pentru că nu există orientare incorectă”, a menționat Colioglo.

Până în prezent, această înregistrare a fost vizualizată de peste 6 mii de oameni. Iar sub postare sunt aproximativ 300 de comentarii. Majoritatea autorilor își exprimă antipatia vădită față de mesajul lui Colioglo.

„Andrei, se creează impresia că ai fost plătit pentru aceasta, interesant: cât? Iar dacă nu – demonstrează, nu mai stârni gălăgie. Punem mână de la mână și, tot satul, îți aducem din Olanda o prietenă, iar dacă vei refuza, te vom trimite pentru disciplinare într-un tur prin Cecenia”, a scris o utilizatoare a rețelei de socializare, probabil, din Găgăuzia. Ea a adăugat că el este „o rușine” și „i-a trădat pe părinții săi”, iar „drumul spre casă îi este acum închis”. Iar un locuitor al satului Copceac a scris că „se duce lumea de râpă, dacă ****** se căsătoresc și adoptă copii”. Colioglo a mai fost numit „prematur”, „rușine a Găgăuziei”, dorindu-i-se „țărână ușoară”.

„Sunt amenințat că voi fi violat, îmi vor tăia organele genitale, mă vor omorî”

Angelica Frolov, coordonator de programe în cadrul GENDERDOC-M, organizație care apără drepturile LGBT, a spus mai târziu că din cauza numeroaselor amenințări primite de Colioglo, s-a luat decizia de a mediatiza coming out-ul lui. Frolov a explicat că acest lucru va permite asigurarea securității fizice.

La 21 martie, pe pagina GENDERDOC-M a fost publicată o înregistrare „de totalizare” a coming out-ului lui Colioglo. El a spus că „a făcut acest lucru pentru că a obosit de întrebările permanente de genul când te însori, unde este prietena ta”. „Am obosit să-i mint mereu pe oameni și să inventez ceva, să mă mint pe mine însumi. Am obosit să mă gândesc despre mine ca despre un om bolnav, nevrednic de fericire”, a menționat Colioglo. De asemenea, el a mai spus că după publicarea postării sale în VK a început să primească de la mulți oameni cuvinte de încurajare, însă majoritatea mesajelor conțineau insulte, amenințări și blesteme.

 

„Oamenii mă numesc „rușinea națiunii” și cer să părăsesc țara. Sunt amenințat că voi fi violat, îmi vor tăia organele genitale, mă vor omorî, îneca, îngropa.[…] Mi-i groază să mă gândesc că în stradă, eu nu pot fi în siguranță”, a conchis Colioglo.

Înregistrarea a fost distribuită de multe instituții media, inclusiv găgăuze (1234, 5).

Multe publicații sunt în continuare însoțite de comentarii care îndeamnă la violență: „pleacă din Găgăuzia”, „e mai simplu să fii omorât”, „aceștia nu trebuie omorâți, dar să trăiască acolo unde mai sunt ca el”. Moderatorii unor portaluri nu au înlăturat asemenea mesaje.

La 22 martie, bașcanul Găgăuziei Iina Vlah a organizat o „linie directă” cu locuitorii din regiune. Jurnaliștii portalului Nokta au întrebat-o pe Vlah „ce întreprinde administrația locală pentru asigurarea condițiilor de viață egale și sigure tuturor categoriilor de cetățeni, inclusiv reprezentanților comunității LGBT”. Moderatoarea a ignorat această întrebare.

„Amenințările vin de la creștinii ortodocși care vor merge să sfințească pască și ouă roșii”

Bloggerii moldoveni au reacționat în mod diferit la destăinuirea lui Colioglo. Activistul ortodox, autorul vlogului „Ortodoxia – „pentru că așa trebuie”” Ion Andronache a scris că pentru drepturile persoanelor LGBT trebuie să lupte și heterosexualii, și creștinii ortodocși, pentru ca „tinerii ca Andrei să se simtă în siguranță, să ducă o viață normală și să fie fericiți așa cum sunt ei”.

„Acele amenințări pe care le primește sunt de la creștini ortodocși botezați, care neapărat vor merge în noaptea de Paști să-și sfințească pasca și ouăle roșii. Iată de ce este nevoie ca pentru drepturile persoanelor LGBT să lupte și Biserica ortodoxă”, este sigur Andronache.

În apărarea lui Colioglo s-a declarat și Natalia Cebotari, jurnalistă din Găgăuzia, redactor al ziarului «Знамя» („Drapelul”) din Ceadâr Lunga. Pe pagina sa de facebook ea a scris că doar după coming out-ul lui Colioglo a înțeles, de ce persoanele LGBT au nevoie de parade gay.

„Ei – persoanele gay – doresc să li se permită paradele nu pentru a face propagandă orientării lor și „pentru a vă invita în secta loc”, ci pentru ca ei, în sfârșit, să fie auziți și să li se permită să fie ei înșiși”, a scris Cebotari. Ea consideră că în societatea noastră oamenii nu sunt pregătiți să accepte ceea ce nu se încadrează în limitele obișnuite.

„Voi condamnați fascismul și singuri vă comportați ca niște fasciști: îl amenințați cu răfuială doar pentru că el e așa cum este, insuficient de bun pentru voi”, a scris jurnalista.

„Găgăuzia nu este pentru gay – această idee trece ca o linie roșie prin toate comentariile care au inundat segmentul găgăuz al facebook-ului în aceste zile”, a concluzionat Cebotari, adăugând că în Găgăuzia există măcar un găgăuz care nu-l consideră pe Colioglo „rușine a națiunii”.

 

Jurnalistul versiunii române a portalului rus Sputnik, bloggerul Octavian Racu, dimpotrivă, consideră neîntemeiat coming out-ul tânărului găgăuz. El a declarat că nu-l interesează „pasiunea scestuia față de bărbați”, iar mesaje de acest gen doar poluează spațiul informațional. În opinia sa, asemenea declarații constituie o provocare conștientă a oamenilor la „violență verbală și fizică”. „Băiato-fată, tu ești un masochist. […] Masochismul este considerat o patologie în mediul medical-academic, în acest caz, tânărul ar avea nevoie de o asistență a psihiatrului, nu de mesaje de susținere și aprobare”, menționează Racu.

„Pentru mine, aceasta este parte a unui război-hibrid al Occidentului împotriva Orientului”

La capătul scandalului, la cei care îl condamnă pe Colioglo s-a alăturat deputatul socialist Bogdan Țârdea. El a scris pe pagina sa de facebook că „activiștii gay” îl consideră pe Colioglo „erou”. 

 

„Erou! Mai că nu s-a autojertfit de dragul triumfului întunericului asupra luminii, a păcatului asupra virtuții! S-a început o promovare agresivă în multe instituții media. În principiu, este vorba despre un atac dur asupra institutului familiei, valorilor tradiționale”, a scris deputatul.

El l-a comparat pe Colioglo cu Leonid Golikov, care a murit în timpul celui de-al doilea război mondial, și ostașul rus Alexandr Prohorenko, care a murit lângă Palmir, sub împușcăturile teroriștilor Statului Islamic. „Reiese că dacă te cuplezi cu cine se nimerește și mai și trâmbițezi despre aceasta peste tot, înseamnă că ești erou!”, a scris Țârdea. Alesul poporului și-a încheiat postarea cu următoarele cuvinte: „Cum e țara, așa sunt și eroii. Aștept când vor apărea pedofili, zoofili, necrofili și gerondofili neînfricați. Doar se știe de mult: națiunea fără eroi este condamnată la moarte”.

Țârdea a adăugat în comentarii că ceea ce se întâmplă este „un atac agresiv asupra valorilor colective, remoderlarea sistemlui de convingeri”. „Se distruge institutul familiei. Pentru mine, aceasta este parte a războiului-hibrid al Occidentului împotriva Orientului”, a scris deputatul. Și a adăugat că Colioglo este susținut în presă doar de „heterofobi și creștinofobi […] pentru sume colosale de peste hotare”.

Postarea lui Țârdea a fost mediatizată de portalurile «Блокнот Молдова» și site-ul filialei ruse a «Изборского клуба».

„Este vorba despre viața unui om; nu știu, s-a gândit oare la aceasta domnul Țârdea”

Este practic imposibil să deosebești amenințările verbale de pericolul real pentru viață. Angelica Frolov, coordonator de programe la GENDERDOC-M, a comunicat pentru NM că anume din această cauză s-a luat decizia de a face public cazul lui Andrei Colioglo.

„Așa, sunt mai puține șanse că cineva va ataca: el va ști că poliția și presa vor reacționa. Noi, activiștii deschiși ai LGBT, încă niciodată nu am fost atacați, comparativ cu gay-ii și lesbienele care își ascund orientarea”, a explicat Frolov.

Ea consideră că deosebit de deprimant în această istorie este faptul că „la hărțuială s-a alăturat reprezentantul puterii” – deputatul socialist Bogdan Țârdea. „Acesta este un anumit „permis” la violență. Cititorii sunt diferiți. Se pot găsi și din cei care vor înțelege aceasta ca permisiune la atac”, susține Frolov.

„Eu înțeleg că Partidul Socialiștilor nu admite posibilitatea de expunere homofobă. Însă aici este vorba despre viața unui omului; nu știu, s-a gândit oare la aceasta domnul Țârdea”, a spus activista.

Frolov a menționat că, desigur, fiecare are dreptul la propria opinie, însă omul simplu și reprezentantul puterii constituie limite diferite ale permisiunii. Cetățeanul de rând, potrivit ei, nu are dreptul doar la instigări directe la violență – „omorât, îngropat, violat”. În legătură cu astfel de comentarii, Centrul GENDERDOC-М a depus plângeri la poliția din satul Copceac.

„Însă o părere simplă este doar o părere. Omul are dreptul să nu fie informat”, a menționat Frolov. În același timp, persoanele publice, în special reprezentanții puterii, au un nivel de responsabilitate mai mare, a subliniat activista.

„Pentru cineva, acești oameni sunt autoritate. Dacă un om cu o asemenea putere ca Bogdan Țârdea – unul dintre liderii unui partid mare, a spus că aceștia sunt „perverși” și îi numește „această creatură”, mulți ar putea înțelege cuvintele lui astfel: „Aceștia nu sunt chiar oameni și noi, ca stat, nu considerăm că ei trebuie protejați”. Acest lucru poate duce la violență, atacuri”, consideră Angelica Frolov. Ea este sigură că dezacordul cu poziția lui Colioglo poate fi exprimată altfel, iar cuvintele să fie alese mai atent. Ea a numit comparația cu eroii „manipulare”, menționând că nici GENDERDOC-M, nici Colioglo nu l-au numit erou.

Frolov consideră că în asemenea cazuri, este aproape inutil să apelezi la instanțe, „ținând cont de situația din justiția moldovenească”. Mult mai productivă, în opinia ei, este informarea prin intermediul presei despre cât de „periculoasă este limba urii”.

Potrivit datelor unei cercetări efectuate de ONU în anul 2015, două treimi din societatea moldovenească este de părere că persoanele LGBT trebuie expulzate din țară și doar 1% este gata să-l accepte pe un reprezentant LGBT ca membru al familiei.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки