Salarii minime de 100 mii de lei și protecția pedagogilor față de părinții agresivi. Topul celor mai neobișnuite promisiuni electorale

Campania electorală și-a luat startul, oficial, abia de câteva zile, iar partidele și candidații în circumscripții uninominale au promis deja poporului multe și mărunte. De exemplu, salariu minim de 5 mii de euro și pedeapsă capitală. NM a alcătuit un top al celor mai neobișnuite promisiuni ale partidelor și ale candidaților.

Pedeapsa capitală

Partidul „Șor” condus de primarul de Orhei Ilan Șor promite că, venind în parlament, va reinstitui pedeapsa capitală pentru crime deosebit de periculoase și va relansa tribunalele populare. De asemenea, Șor promite instituirea completului de jurați și scoaterea la concurs a posturilor de judecători, procurori și „comisari de poliție”.

Reamintim că în Moldova, pedeapsa capitală este interzisă prin acte interne și internaționale. Moldova a ratificat Convenția Europeană despre drepturile și libertățile fundamentale ale omului, inclusiv protocoalele nr. 6 și 13 privind anularea pedepsei capitale. Iar în anul 2013, țara noastră a semnat Declarația cu privire la anularea pedepsei capitale în Europa și în lume, adoptată de miniștrii afacerilor externe din 42 de state membre ale Consiliului Europei.

Salarii minime de 5 mii de euro

Candidatul Partidului „Șor” în circumscripția nr. 19 (care include sate din raioanele Orhei, Criuleni și Dubăsari), primarul satului Jora de Mijloc Marina Tauber promite salarii minime de 5 mii de euro. Despre aceasta ea a declarat la dezbaterile televizate de la Pro TV. „Noi am elaborat o inițiativă legislativă care va crea condiții bune pentru revenirea acasă a cetățenilor moldoveni care au fost nevoiți să plece […] Este vorba despre diferite măsuri la nivel de stat și despre un venit lunar minim de 5 mii de euro. Programul a fost deja elaborat și prezentat diasporei în Italia și în alte țări europene”, a spus Tauber.

Ungheni – centru universitar

Candidatul blocului electoral ACUM Octavian Țîcu, înscris în cursa electorală în circumscripția din Ungheni, susține că acest oraș are posibilitatea de a deveni centru universitar. „Voi depune toate eforturile pentru a deschide aici o filială a Universității din Iași (el nu a precizat, care anume. – NM). Noi vom putea reține tineretul acasă, propunându-i burse și diplome europene, dar și creând locuri de muncă. Acest lucru va aduce raionului nostru recunoaștere națională și internațională”, se spune în materialele agitaționale ale lui Țîcu.

 

Controlul poporului asupra deputaților din „partidele bogate”

Dmitrii Ciubașenco, candidat în circumsccripția nr. 28 din capitală (sectorul Râșcani), vicepreședinte al „Partidului Nostru”, promite instituirea unui control al poporului asupra parlamentului. „Un prim pas în această direcție trebuie să fie formarea unui grup de deputați care își va asuma funcția de control asupra activității deputaților din așa-zisele „partide bogate”. Partide ai căror lideri s-au îmbogățit din banii furați de la poporul Republicii Moldova. Îmi asum angajamentul de a iniția formarea unui astfel de grup”, a promis Ciubașenco.

Despre aceasta se spune în declarația lui Ciubașenco față de alegători. El nu a precizat, care partide urmează să fie considerate „bogate”. Însă în aceeași adresare, Ciubașenco afirmă că nu dorește să trăiască „într-un stat mafiot, unde este distrusă Constituția”, iar „războiul interminabil în interiorul societății este convenabil liderului Partidului Democrat de la guvernare Vladimir Plahotniuc”.

Protecția pedagogilor față de agresivitatea părinților

Deputatul democrat Alexandr Bannicov, care candidează în circumscripția nr. 24 (Chișinău, Botanica), a declarat, după întâlnirea cu pedagogii Liceului teoretic evreiesc „Rambam”, că preconizează să asigure, prin lege, protecția lor față de agresivitatea părinților.

 

Camerele video ca mijloc de combatere a gunoiștilor

Deputatul socialist Vladimir Roșca, candidat în circumscripția nr. 33 (suburbiile Chișinăului) a propus propria metodă de combatere a gunoiștilor spontane în suburbiile capitalei. Potrivit afirmațiilor sale, problema gunoiștilor spontane poate fi soluționată prin instalarea camerelor video pe drumurile pe care sunt evacuate deșeurile, iar după aceasta – amendarea celor care au încălcat regulile.

O altă măsură – sortarea și reciclarea deșeurilor. În prezent, în opinia lui Roșca, autoritățile locale nu doar că nu luptă contra gunoiștilor spontane, dar și contribuie la extinderea teritoriilor acestora.

3 milioane de lei bisericilor găgăuze în cazul victoriei socialiștilor

Deputatul democrat Cornel Dudnic nu candidează la alegerile din 24 februarie. Însă acest lucru nu l-a împiedicat să facă și el o promisiune electorală. Într-o emisiune de la televiziunea GRT din Găgăuzia, Dudnic a declarat că Partidul Socialiștilor nu are șanse la victorie. Democratul a promis că dacă totuși socialiștii vor reuși să vină la guvernare, el va aloca bisericilor găgăuze 3 milioane de lei.

„Socialiștii nu vor lua majoritatea, în niciun fel de scenariu. Dacă ei vor veni la guvernare, eu voi scoate din buzunar 3 milioane de lei. Voi lua credit de la bancă, dar voi găsi acești bani. Câte un milion de lei voi transmite bisericilor din Vulcănești, Comrat și Ceadîr-Lunga”, a promis Dudnic (citat de Nokta).

Dudnic i-a îndemnat pe socialiști să aloce și ei câte un milion fiecărei din cele trei biserici, în cazul în care aceștia vor rămâne în opoziție.

Topul va fi actualizat.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки