25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

«Sarcina este de a găsi o victimă și de a-i organiza un proces demonstrativ». În Transnistria ar putea fi lichidată organizația obștească «Apriori»

Judecătoria Supremă din Transnistria a lăsat în vigoare, la 25 aprilie, decizia instanței primare cu privire la cazul Centrului informațional juridic «Apriori» și l-a obligat să execute prescripția procuraturii. În aceasta din urmă, se menționa că «Apriori» a desfășurat activitate politică, cu finanțare străină. Acum centrul este în așteptarea unui noi control din partea procuraturii, care va determina soarta instituției. Dacă procurorii vor considera că «Apriori» nu a eliminat încălcările, ei vor cere lichidarea organizației. «Încălcări» sunt considerate o lecție și o expoziție care au fost organizate în vara anului trecut. Cum a avut loc ședința Judecătoriei Supreme de la Tiraspol și care sunt șansele «Apriori» de a activa și mai departea – aflați din reportajul NM.

Judecătoria Supremă din Transnistria a examinat cazul «Apriori» după două luni de la ședința instanței primare. Reamintim că acesta este primul proces ce ține de noua lege transnistreană «Cu privire la organizațiile obștești» («Cu privire la ONG»), care interzice ONG-urilor finanțate din exterior să desfășoare activități politice.

Activiștii civici au încercat să conteste și să declare nevalabilă sesizarea procuraturii care le-a fost înaintată în luna decembrie 2018. În aceasta, procurorii susțineau că «Apriori» a încălat legea «Cu privire la ONG» și, cu bani străini, «a format viziuni și concepții social-politice». Procurorii au cerut «înlăturarea încălcărilor».

Judecătoria orășenească Tiraspol a refuzat, la 14 februarie 2019, să declare nevalabilă sesizarea procurorilor. După aceasta, «Apriori» s-a adresat Judecătoriei Supreme, considerând neîntemeiată și ilegală o asemenea decizie.

«Judecătoria a fost de partea procuraturii»

De-a lungul întregului proces judiciar, care a durat de la începutul lunii februarie, activiștii nu au mai reușit să obțină un răspuns clar al procuraturii la întrebarea, cum ei ar fi încălcat legea «Cu privire la ONG» prin organizarea câtorva lecții publice și cum ar trebui să redreseze această încălcare. Reamintim că nemulțumirea procuraturii a fost provocată de expoziția «Presa sub presiunea a trei atmosfere: Smirnov, Șevciuk, Krasnoselski», în cadrul căreia s-a vorbit despre încălcarea drepturilor jurnaliștilor transnistreni, organizată în clubul «Nr. 19», precum și lecția publică a lui Anatolii Dirun «Sistemul electoral mixt: evaluări și perspective pentru Transnistria». În timpul acestei lecții, cercetătorul a presupus că în Transnistria s-a creat un model de guvernare oligarhic. 

newsmaker.md/rus/novosti/sud-ne-otvechaet-na-voprosy-v-tiraspole-obshchestvenniki-proigrali-pervoe-delo-o-n-41773

Cum pot fi «eliminate» evenimentele care au avut loc în vara anului 2018, «Apriori» nu a aflat nici la ședința Judecătoriei Supreme. De data aceasta, procurorul Maxim Barbunov nici nu a luat cuvântul. Nici magistrații nu au oferit vreun comentariu.

Unicul participant activ al procesului a fost avocatul «Apriori» Stepan Popovski. În declarațiile sale, el a reamintit că procuratura a încercat să demonstreze «finanțarea străină» a trei contracte care au expirat cu mult înainte de intrarea în vigoare a legii. Două din acestea au expirat în luna decembrie 2016, iar celălalt – la 31 ianuarie 2017. Legea «Cu privire la ONG» a intrat în vigoare abia în luna mai 2018.

«Legea nu este retroactivă, de aceea respectivele contracte nu pot fi atribuite acestui caz. Consider că instanța a acționat părtinitor, de partea procuraturii, completând neajunsurile sesizării primite», a declarat Popovski.

Avocatul a adăugat că magistrata Evghenia Kaciurovskaia, care a examinat cazul «Apriori» în instanța primară, a atribuit, din proprie inițiativă, contractele despre arendă finanțării externe. Toate aceste dovezi ale procuraturii au fost declarate nevalabile. «În acest mod, procuratura nu a reușit să demonstreze faptul finanțării externe», a precizat avocatul.


Popovski a declarat că judecătoarea s-a dovedit a fi părtinitoare chiar și în cazul stabilirii «sferei de activitate» și a trecut de partea procurorilor.

«Din proprie inițiativă, magistrata a considerat că subiectele prezentărilor și ale discuțiilor, în baza cărora a fost emisă sesizarea, afectează `domeniul construcției statale și cel al protecției bazelor sistemului constituțional`», a mai spus avocatul. Popovski a adăugat că judecătoarea nu a precizat, ce a avut în vedere prin aceste noțiuni.

În opinia avocatului, magistrata nu a reușit să explice nici cum anume «Apriori» «a format viziunile și concepțiile social-politice». Popovski a reamintit că martorul chemat de procuratură – proprietarul centrului – a considerat că lecția prezentată a fost una științifică și informativă.

Juristul susține că sesizarea procuraturii și decizia primei instanțe sunt ilegale.

La fel, el a menționat că instanța primară a considerat că sesizarea procurorilor nu contravine art. 10 și 11 ale Convenției Europene pentru Drepturile Omului, care garantează dreptul la libertatea exprimării. Magistrata a considerat că lecția cu genericul «Sistemul electoral mixt: evaluări și perspective pentru Transnistria» nu a fost o întrunire. Potrivit afirmațiilor lui Popovski, aceasta contravine practicii Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO).

El a mai reamintit că judecătoria orășenească a încălcat flagrant principiul transparenței procesului judiciar. «Nu ne-a fost asigurată desfășurarea ședinței de judecată într-o încăpere în care ar fi încăput toți doritorii. A fost de neînțeles și procedura de înregistrare a datelor personale ale vizitatorilor, fapt care nu este prevăzut de lege. Cu ce scop instanța a înregistrat datele lor?», a întrebat Popovski.

După declarațiile avocatului, magistrații s-au retras, în tăcere, pentru consultări. În final, ei au decis să lase fără modificări decizia primei instanțe și, respectiv, sesizarea procuraturii. «Apriori» a fost obligată să prezinte procurorilor în aceeași zi un raport despre cum «au fost înlăturate încălcările».

«Am avut impresia că decizia era deja luată»

Pentru activiști, decizia Judecătoriei Supreme nu a fost o surpriză. «Era de așteptat o asemenea decizie. Acum noi intenționăm să înaintăm o plângere la CEDO și la Curtea Constituțională», a spus pentru NM directorul «Apriori» Evghenii Dunaev.

Într-o discuție cu reporterul NM, avocatul «Apriori» Popovski s-a revoltat în legătură cu faptul că procurorul nici nu și-a citit declarația la ședința de judecată.

«Astăzi, procurorul nu a spus niciun cuvânt. Am avut impresia că decizia era deja luată», a spus Popovski.

După raportul prezentat procuraturii, «Apriori» va fi supus unui nou control. Rezultatele acestuia vor decide soarta respectivei organizații. Dacă procurorii vor considera că «Apriori» nu a înlăturat încălcările indicate în sesizare, organizația va fi lichidată în conformitate cu legea «Cu privire la ONG».

newsmaker.md/rus/novosti/molchat-ne-vredno-s-obshchestvennikami-pridnestrovya-postupyat-po-rossiyski-40933

 «Noi trebuie să eliminăm chiar astăzi încălcările care ne-au fost atribuite și să prezentăm raport procuraturii. Nu știm însă cum să corectăm încălcările [lecția și expoziția], constatate în timpul controlului din partea procuraturii. Așa cum legea este fără sens, la fel sunt și sesizările», și-a expus nedumerirea Popovski.

El a menționat că centrul poate oferi procuraturii un sigur răspuns: «încălcările sunt corectate, finanțarea externă nu se mai efectuează».

Popovski este sigur însă că un control repetat din partea procuraturii va demonstra că aceste încălcări nu au fost eliminate.

«Bineînțeles, ei vor lua o decizie negativă. Se pare că procuratura are sarcina de a găsi o victimă și de a organiza un proces demonstrativ. Probabil, existența «Apriori» este prea sensibilă pentru ei», a spus avocatul. Și dirertorul organizației este sigur de acest lucru.

«Dacă procuratura nu va fi mulțumită de răspunsul nostru, va iniția procedura de închidere a organizației. Va începe procesul de judecată și în decurs de o jumătate de an, organizația ar putea fi închisă, dar în cazul nostru, ar putea fi prevăzut și un regim intensificat. Noi însă vom putea activa până în momentul închiderii», a adăugat Dunaev într-o discuție cu reporterul NM.


***

Reamintim că în luna mai 2018, în Transnistria, a intrat în vigoare legea «Cu privire la ONG». Aceasta interzice organizațiilor obștești din Transnistria să desfășoare «activitate politică» folosind finanțare străină. În cazul admiterii încălcărilor, procurorii expediază organizațiilor câteva avertizări. Dacă încălcările nu sunt eliminate, procuratura are dreptul, prin judecată, să ceară lichidarea ONG. Activiștii compară noua lege cu legea despre agențiile străine din Rusia.

Centrul informațional juridic «Apriori» activează la Tiraspol din anul 2008. Acesta se poziționează ca «o platformă deschisă pentru oamenii liberi». În baza sa funcționează clubul civic «Nr. 19», unde se organizează, sistematic, dezbateri, lecții, expoziții și prezentări de filme. În ultimii doi ani, în activitățile clubului au participat, în calitate de speakeri, și câțiva resporteri ai NM.

Vladimir Jdanov, Tiraspol

Articolul este scris în cadrul Școlii NM pentru jurnaliștii regionali

Партнерские ссылки