-4ºC Chișinău
Sâmbătă 23 februarie 2019

Scăldatul de Bobotează de la Vulcănești s-a transformat în încăierare cu pumni și scandal politic

Ttradiționalul scăldat de Bobotează de pe lacul din Vulcănești s-a transformat în încăierare și scandal politic. Acum, consilierii orășenești din Vulcănești cer unuia dintre participanții la incident – deputatului Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Grigori Uzun – să demisioneze. Uzun este învinuit a atacat niște „cetățeni cumsecade” care se odihneau lângă lac. Socialiștii locali susțin că în realitate, Uzun a sărit în apărarea unui orășean care era bătut de „un bănuit într-un caz de omor la comandă”. NM a analizat această istorie.

Cum s-a început

Vulcăneștiul a devenit, în ziua de 19 ianuarie, epicentrul scăldatului de Bobotează în Găgăuzia. Evenimentul a fost organizat la inițiativa bașcanului autonomiei Irina Vlah și a administrației raionale Vulcănești. La Vulcănești, scăldatul de Bobotează are loc în fiecare an. Anul trecut, acesta a fost organizat în havuzul din parcul orășenesc, care nu funcționează în timpul iernii și care, cu această ocazie, a fost umplut cu apă. În anul curent, evenimentul s-a desfășurat la Lacul comsomolist.

Presa locală relatează că din centrul Vulcăneștilor până la lac a circulat gratuit un autobuz, iar pe plajă, toți doritorii au fost serviți cu ceai, zeamă de pește și ciorbă. În acea zi, acolo s-au adunat câteva sute de persoane – să-i susțină pe cei care au decis să se scufunde în copcă.

În componența grupului de susținători a fost și un deputat al Partidului Socialiștilor, Fiodor Gagauz, care candidează acum în circumscripția uninominală electorală ce include și raionul Vulcănești. Iar primul cutezător care s-a scufundat în apă, potrivit presei locale, a fost deputatul Adunării Populare a Găgăuziei Grigorii Uzun, inclus în lista de partid a PSRM la actualele alegeri parlamentare.

Ce s-a întâmplat

„Totul ar fi fost bine dacă nu ar fi apărut un caz imprevizibil”, descrie evenimentele acelei zile de la Lacul comsomolist site-ul primăriei Vulcănești. Conform versiunii primăriei, după scăldat, Uzun „a ridicat mâna la un om care i-ar putea fi tată”. Potrivit primăriei, el a făcut acest lucru „după ce a consumat alcool în exces” și „acompaniat de muzică populară”.

Ba mai mult, la 21 ianuarie, consilierii locali au expediat o adresare conducerii Adunării Populare a Găgăuziei și președintelui Partidului Socialiștilor Zinaida Greceanîi, cu rugămintea de „a lua măsuri disciplinare” în privința lui Uzun. Iar deputatul APG a fost rugat de către consilierii orășenești Vulcănești să demisioneze. În cazul neîndeplinirii cerințelor, consilierii au avertizat că vor începe să colecteze semnături pentru rechemarea lui Uzun din funcția de deputat al APG.

NM nu a reușit să obțină un comentariu al lui Grigorii Uzunn. El nu a răspuns nici la apeluri, nici la sms. Fiodor Gagauz a motivat că este ocupat și a rugat să fie contactat mai târziu. Iar la apelurile de mai târziu nu a răspuns. Nu a fost niciun răspuns nici la sms. Anterior, contactat de portalul Nokta, Uzun a infirmat învinuirile de violență, presupunând că „coaliția Partidul Nostru – PDM” încearcă să-l ponegreze.

Ce spune primarul

Primarul de Vulcănești Victor Petrioglu (ales pe listele Partidului Nostru) a răspuns la apelul NM și a spus că pe Grigorii Uzun „îl mânca ceva în acea zi”. „Oamenii beau ceai, iar când s-au împrăștiat, Uzun și compania sa au făcut rost de alcool”, susține el. „Ei (compania prietenilor lui Uzun) au invitat o armonică, o tobă...”, a enumerat primarul.

Potrivit lui, Uzun și ortacii săi beau vin în timp ce pe un alt grup de orășeni sărbătorea Boboteaza pe malul lacului, bând coniac. Muzicanții care au cântat pentru Uzun și prietenii acestuia, menționează Petrioglu, au dorit coniac și s-au apropiat de cealaltă companie. „Ei au fost serviți cu coniac și, drept răspuns, au cântat și pentru acei oameni”, a spus primarul. De posesorii coniacului s-a apropiat și Uzun, „i-au turnat și lui”, a adăugat primarul.

Apoi ceva nu a mers cum trebuie. Potrivit descrierilor lui Petrioglu, muzicanții au revenit de câteva ori la iubitorii de coniac, iar un cineva din cercul lui Uzun, supărat de această situație, s-a întrebat: „De ce ei îi iau pe muzicanții noștri?”. Drept răspuns, potrivit primarului, Uzun „a adunat șapte oameni” și, împreună cu aceștia, a început să-i bată pe cei din celălalt grup – trei oameni. Edilul spune că au fost lovituri „cu picioarele în față și în cap”.

Dintr-o mașină parcată alături, aceste scene erau urmărite de doi copii, mai spune primarul. Cineva „a încercat să se salveze”, a urcat în mașină și, la plecare, „i-a atins (grupul lui Uzun)”. „Sau ei s-au aruncat în fața mașinii”, a presupus primarul. Persoana care a avut de suferit cel mai mult a avut nevoie de îngrijiri medicale, a mai spus Petrioglu. Din cauza loviturilor primite, vederea lui s-a înrăutățit cu 30%, a menționat primarul.

Primarul nu a dezvăluit numele pătimitului, dar pe site-ul primăriei e scris că acesta „este un locuitor cumsecade al orașului Vulcănești, un contribuabil onest, un soț și tată grijuliu”.
Potrivit informațiilor lui Petrioglu, lângă lacul înghețat, sărbătorea Boboteaza și un grup de boxeri, iar „el (Uzun) i-a „atins” politic, încercând să afle de ce culoare ei sunt”. Însă deputatul Adunării Populare a Găgăuziei a plecat cu nimic, întrucât bozerii „l-au trimis bărbătește”, a concluzionat primarul.

Ce spun socialiștii

O altă versiune a evenimentelor care au urmat după „purificare” este expusă pe pagina „PSRM Vulcănești” de pe Facebook. De aici reiese că Grigorii Uzun a sărit în apărarea unui locuitor din Vulcănești, care era bătut „de principalul bănuit în cazul despre omor la comandă din Vulcănești”.

Provocatorul încăierărilor, conform acestei versiuni, a urcat în automobil și „fiind în stare de ebrietate, a început să meargă peste oamenii nevinovați care se aflau pe plaja orășenească, provocând practic un act terorist, în urma căruia au avut de suferit 5 persoane, oamenii au avut nevoie de îngrijiri medicale”. În postare se mai spune că, profitând de protecția din partea primarului Petrioglu și ponegrindu-l pe Uzun, provocatorul dorește să evite pedeapsa.

Ce spune poliția

Inspectoratul de Poliție al Găgăuziei are propria versiune a celor întâmplate. Ofițerul de presă al IP Snejana Tucan a comunicat pentru NM că nu au parvenit plângeri pe numele lui Grigori Uzun.

Dimpotrivă, la 19 ianuarie, Uzun a sunat personal la poliție, declarând că un om a fost bătut la lac. În discuție cu poliția, „așa-zisul” pătimit a declarat că „s-a lovit de gheață”, a spus Tucan.

Primarul Petrioglu a dat asigurări pentru NM că pătimiții au scris deja sau urmează în timpul cel mai apropiat să scrie plângeri pe numele lui Uzun. Cei de la poliție însă nu știu nimic despre aceasta și nu desfășoară niciun fel de investigații pe marginea acestui incident.

Autor: Marina Supac

Партнерские ссылки