10.96ºC Chișinău
Duminică 24 martie 2019

"Schimbarea miniștrilor înseamnă revenirea noastră în trecutul sovietic"

Liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a anunțat, la 19 decembrie, noua componență a guvernului. Figurile-cheie ale acestuia sunt implicate în politică nu de un an-doi, însă Plahotniuc asigură că acesta va fi un guvern tehnocrat care va fi mai aproape de popor într-un an electoral. Experții sunt de părere că renanierile de cadre inițiate de democrați nu sunt nimic altceva decât PR electoral. Cu toate acestea, liderul PDM, care nu ocupă nicio funcție în stat, demonstrează intenționat cetățenilor că el este foarte important în țară, susțin experții: „Am revenit în trecutul sovietic – la partocrație, când partidul era mai presus de instituțiile statului”.

Plahotniuc a anunțat despre remanierile de cadre din guvern în sediul Partidului Democrat, după ședință săptămânală a formațiunii – cetățenii s-au obișnuit deja că anume aici sunt anunțate și comentate cele mai importante evenimente și transformări care se produc în țară. Declarația liderului PDM „despre guvernul tehnocraților” a fost mediatizată pe larg de presa controlată de Plahotniuc. Noutatea despre aceasta a fost prezentată ca fiind „surpriza anului!”.

Între timp, posturile-cheie în „guvernul tehnocraților” au fost ocupate de politicieni cunoscuți. Astfel, vicepremier pentru integrare europeană va deveni Iurie Leancă, vicepreședinte al parlamentului, ex-premier și lider al Partidului Popular European. Ministerul Justuției va fi condus de Alexandru Tănase, ex-vicepreședinte al Partidului Liberal-Democrat (anii 2007-2011) și ex-președintele Curții Constituționale.

A fost neașteptată numirea ex-premierului Chiril Gaburici în funcția de ministru al economiei și infrastructurii. Amintim că în anul 2015, Gaburici a renunțat benevol la împuternicirile sale de premier din cauza scandalului provocat de diploma sa de bacalaureat.

La funcția de ministru al afacerilor externe și integrării europene a fost propus ambasadorul Moldovei în Elveția Tudor Ulianovschi. Noul vicepremier pentru reintegrare va deveni Cristina Lesnic, iar ministru al agriculturii, dezvoltării regionale și mediului – rectorul Universității Agrare Liviu Volconovici.

Președintele Igor Dodon care, potrivit legislației, trebuie să accepte candidaturile propuse de prim-ministru (dar de facto de Plahotniuc), a declarat deja că nu va face acest lucru. „Resping categoric propunerea democraților”, a scris Dodon pe Facebook, menționând că locul unor candidați înaintați este „după gratii și nu în fotoliul de vicepremier”.

De altfel, datorită deciziei Curții Constituționale din 17 octombrie, președintele parlamentului sau prim-ministrul vor putea îndeplini temporar atribuțiile președintelui și, în caz de necesitate, vor putea semna decretul privind numirea în funcții.

Noua componență a guvernului a fost criticată și de liderii opoziției. „Criză de oameni? Remanierea guvernamentală arată că Partidul Democrat nu are cadre suficiente să demareze reformele necesare pentru oameni”, a scris pe Facebook liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate” Maia Sandu.

 

Președintele Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase a apreciat cele întâmplate ca fiind „reanimarea fosilelor oligarhice”. „Trei criminali care ar fi trebuit să putrezească azi în pușcărie pentru furturile și spălătoria rusească de zeci de miliarde de dolari sunt azi reinstalați în funcții”, a scris el revoltat pe Facebook.

 

Liderul „Partidului Nostru” Renato Usatâi a atras atenția asupra faptului că despre numirile din guvern a anunțat nu prim-ministrul, ci Plahotniuc. „Persoanele înaintate în funcții de către Plahotniuc nu trec apriori exprtiza anticorupție. Leancă și Gaburici – activiști și persoane promovate cândva de PLDM – au părăsit primii ramurile stejarului tocmai din cauza că erau șantajabili. În „palmaresul” ex-premierilor sunt deciziile care au precedat furtul bancar – ultimul proiect comun al lui Plahotniuc și Filat. În caz de ceva, ei vor deveni cu ușurință țapi ispășitori și vor ocupa locurile la răcoare, alături de fostul șef”, a scris Usatâi pe Facebook. Ceilalți candidați, potrivit afirmațiilor sale, „sunt oameni puțin cunoscuți, iar unicul lor merit este loialitatea forțată”.

 

Experții cu care am reușit să comunicăm consideră cele întâmplate o acțiune de PR electoral al democraților. Expertul politic al IDIS Viitorul Ion Tăbârță a menționat pentru NM că „oamenii sunt deja obișnuiți cu o situație absolut anormală, când liderul unui partid anunță despre cele mai importante decizii de stat”. „Noi am revenit în trecutul sovietic, la partocrație, când partidul era mai presus de instituțiile statului”, consideră Tăbârță.

El a menționat că o asemenea practică nu are nimic în comun cu normele democratice. „Faptul că despre guvernul apolitic al tehnocraților a anunțat liderul unui partid este un nonsens. Însă e prea puțin probabil că simplii cetățeni vor înțelege acest lucru. Datorită presei, populației i se prezintă informația despre guvernul tehnocraților care a fost propusă de Plahotniuc”, a spus Tăbârță. Totodată, în opinia sa, democraților s-ar putea să nu le reușească să-i convingă pe partenerii occidentali că acest guvern va deveni cu adevărat tehnocrat și nu va fi implicat în cursa electorală.

Anatol Țăranu, directorul Centrului de analize politice Politicon, este sigur că liderul PDM obișnuiește intenționat opinia publică cu faptul că „deciziile importante se iau cu implicarea sa și el are un rol foarte important”. „Această tactică este folosită conștient. Prezenta acțiune a PDM este îndreptată preponderent spre utilizarea internă. Cea mai mare parte a candidaților propuși poate fi considerată tehnocrați”, a spus expertul pentru NM.

El a adăugat că unii miniștri care au fost demiși, de exemplu, ministrul justiției Vladimir Cebotari, erau însoțiți de „trenă” negativă. „Probabil, PR-iștii PDM sunt de părere că înlocuirea lor va fi apreciată pozitiv de cetățeni. Însă acest lucru va fi demonstrat doar de timp”, a concluzionat Țăranu. În ansamblu însă, el susține că acțiunile de PR anterioare ale democraților, potrivit sondajelor, nu au avut efectul dorit asupra ratingului partidului.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки