«Schimbarea sistemului politic în Moldova spre federalizare». «Kommersant» a publicat propunerile lui Plahotniuc adresate Moscovei

Partidul Democrat a propus vicepremierului rus Dmitrii Kozak un plan de federalizare a Moldovei și restabilirea «relațiilor istorice cu Rusia». Publicația «Kommersant» din Rusia a publicat un document în care, potrivit unei surse, sunt expuse propunerile Partidului Democrat «pentru stabilizarea cursului politicii externe a Moldovei și o alianță cu Partidul Socialiștilor».

Dmitrii Kozak a declarat într-un interviu oferit «Kommersant» că inițiator al discuțiilor despre reglementarea conflictului transnistrean prin federalizare a fost însuși liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Potrivit vicepremierului rus, la întrevederea care a avut loc la 3 iunie, Plahotniuc i-a transmis, într-un plic, propunerile privind condițiile de creare a unei coaliții cu Partidul Socialiștilor.

Un alt participant al acelei întrevederi, care a dorit să-i fie păstrat anonimatul, i-a demonstrat reporterului publicației conținutul plicului: o foaie de hârtie format A4, pe care erau scrise patru puncte cu propunerile democraților adresate Moscovei.

Primul – obligația de a nu adera la niciun bloc militar (NATO și altele). Al doilea conținea obligația de a consolida statutul de neutralitate a Moldovei «cu scopul de a se opune ideii unirii cu România». Cel de-al treilea punct se referea la federalizare – pentru reglementarea diferendului transnistrean, iar al patrulea presupunea schimbarea politicii externe a republicii «spre restabilirea și dezvoltarea relațiilor de cooperare de bună vecinătate, istorice, economice, politice și culturale cu Rusia».

jpg2pdf (3) by on Scribd

Dmitrii Kozak a mai spus în interviul pentru «Kommersant» că Moscova a recomandat Partidului Socialiștilor nici să nu examineze vreo propunere secretă nici de la Vladimir Plahotniuc, nici de la alte partide.

Autor: Nikita Covalenco

Партнерские ссылки