Scumpa homofobie. Nicolai Paholinițchi despre costurile urii în Moldova

Marșul comunității LGBT, care s-a desfășurat duminică, s-a remarcat nu doar prin paradă, dar și prin măsurile de securitate, care au devenit tradiționale. Coloana a fost însoțită de sute de polițiști, iar alții vreo sută au format un cordon de-a lungul traseului parcurs de coloană. Acest lucru a provocat nemulțumiri în rețelele de socializare: de ce «ei» trebuie să fie păziți și de ce trebuie să se cheltuiască «pentru ei» atâția bani din buget. Problema însă constă în faptul că adevăratacauză a cheltuirii mijloacelor financiare nu este comunitatea LGBT, ci înșiși homofobii, revoltați de irosirea acestorbani.

— Uitați-vă pentru ce se cheltuiesc banii din buget, s-a adresat căte jurnaliști unul dintre activiștii credincioși, care au protestat după încheierea marșului LGBT, lângă Palatul Republicii. Motiv pentru revolta sa a fost numărul impunător de polițiști care i-au păzit pe participanții la acțiune.

Într-adevăr,în timpul marșului LGBT, s-au luat măsuri sporite de securitate. Strada București a fost blocată pentru transport și pietoni. Spre coloană aveau acces doar participanții la marș și jurnaliștii. Coloanele erau păzite de colaboratori înarmați ai poliției. Iar două cartiere – unul mai sus și altul mai jos – erau blocate de câteva cordoane de polițiști. În fruntea și în urma coloanei mergeau câteva autobuze. Iar la finalizarea marșului, participanții au fost evacuați cu autobuze ale poliției, într-un loc sigur.

Credinciosul amintit mai sus nu a fost unicul care s-a revoltat că autoritățile cheltuiesc bani publici pentru paza marșului. Numeroase comentarii de acest gen au fost postate și în rețelele de socializare, inclusiv sub materialele publicate de NM.

«Eu nu plătesc impozite pentru ca din miijloacele bugetare să fie păziți acești p***ști și pentru ca ei să se cuprindă sub privirile copilului meu de 9 ani», a scris Elena Mutruc.

«Poliția a demonstrat încă o dată că nu înțelege, din ai cui bani ea există, paza LGBT și a unor deputați înseamnă cheltuieli nechibzuite ale mijloacelor din buget», a menționat internautul Andrei Curalov.

Expertul economic Gheorghe Constandachi a calculat chiar că organizarea marșului, incluzând participarea poliției, ambuteiajele și mulți alți factori ne-au costat aproximativ 20 de milioane de lei. «Câte impozite au achitat în bugetul de stat, de exemplu, organizatorii? Are sens de cheltuit atâția bani pentru așa activități care duce societatea la degradare totală, amoralitate profundă și destrămarea familiilor?», s-a revoltat expertul.

Marșurile LGBT sunt organizate în Moldova deja câțiva ani la rând. Și de fiecare dată, organizarea lor este însoțită de sute de comentarii cu mesaje de ură, contraproteste agresive, iar în anii precedenți – și cu încercări de a-i ataca pe participanți și de a arunca în ei cu ouă.

În aceste condiții, acțiunile organelor de drept sunt absolut logice și clare. Funcția poliției este de a asigura ordinea publică în timpul acțiunilor în masă de orice orientare.

În aceasta constă sensul existenței aparatului de stat și, dacă doriți, a acordului public: oamenii plătesc impozite, iar statul asigură ordinea de drept, viața, securitatea și integritatea cetățenilor și a proprității lor. Îi apără pe cetățeni de agresiune, violență, abuz criminal etc. Astfel, apără drepturile acelor cetățeni împotriva cărora se fac ori se pot face asemenea abuzuri criminale. Și îi pedepsește pe agresorii care atentează la aceste drepturi.

Și nu contează – înorice caz, într-un stat normal, de drept – cineface parte din majoritate și cine din minoritate.

Cu alte cuvinte, cheltuielile pentru paza și apărarea unei anumite categorii de cetățeni împotriva agresiunii nu sunt rezultatul acțiunilor victimelor potențialelor acțiuni agresive și criminale, ci o consecință a intențiilor criminale și a abuzurilor agresorilor.

În cazul marșurilor LGBT (la fel ca și în cazul oricăror altor minorități), anume acțiunile adversarilor agresivi ai acestor grupuri de minorități implică cheltuirea banilor publici. Place asta cuiva sau nu, însă, cel mai degrabă, marșurile LGBT vor fi organizate și în continuare în Moldova. Iar numărul polițiștilor la astfel de acțiuni și, respectiv, cheltuielile din buget pentru organizarea lor vor depinde în totalitate de reacția societății.

Astfel, dacă am transforma relațiile sociale în bani, am constata că ne costă scump nu atât marșul, ci comentariile urii, contraprotestele agresive, stropirea cu agheazmă și aruncarea cu ouăstricate. Cu cât mai repede societatea va începe să accepte egalitatea drepturilor tuturor oamenilor, indiferent de orientarea sau viziunile lor, cu atât mai repede bugetul va începe să economisească mijloacele publice.

Nicolai Paholinițchi, reporter NM

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Партнерские ссылки