Securitate scumpă. Pentru ce vor fi cheltuite impozitele noastre în 2019. Partea 1

NM lansează o serie de publicații cu genericul „Pentru ce vor fi cheltuite impozitele noastre în anul 2019”. Noi am studiat cheltuielile bugetului de stat pentru anul viitor și le-am comparat cu cele din anul curent. Primul articol este dedicat cheltuielilor pentru structurile de forță. S-a constatat că finanțarea va fi majorată pentru toate instituțiile de forță, cu excepția Centrului Național Anticorupție.

În anul 2019, pentru structurile de forță, se vor cheltui 10 la sută din bugetul de stat sau 5,4 miliarde de lei – cu 200 milioane mai mult decât în anul curent. Este vorba despre Armata Națională, Ministerul Afacerilor Interne, Centrul Național Anticorupție, poliție, Procuratura Generală, Serviciul Informații și Securitate etc.

Cheltuielile din bugetul de stat pentru anul 2019 pentru structurile de forță sunt de două ori mai mici decât pentru educație, dar de 7,5 ori mai mari decât pentru cultură și sport și cu 700 milioane de lei mai mult decât pentru sănătate.

Ministerul Apărării

Finanțarea Ministerului Apărării în anul 2019, comparativ cu anul curent, a fost majorată cu 16,5% (120 milioane de lei) – până la 737 milioane de lei. Ministerul Finanțelor a acceptat să aloce suplimentar 11 milioane de lei pentru îndemnizații brigăzii speciale Fulger (Ministerul Apărării a solicitat 19 milioane) și alte 13 milioane de lei pentru dezvoltarea bazei tehnico-materiale a ministerului. Solicitarea instituției de a mai adăuga 143 milioane de lei (în special, pentru achiziția de armament) nu a fost îndeplinită. Toate refuzurile au fost explicate de Ministerul Finanțelor prin insuficiența de mijloace.

Armata Națională

Armata Națională va obține din buget aproximativ 400 milioane de lei. Este cu aproape un sfert mai mult decât era prevăzut pentru acest an. Alte 10 milioane de lei vor fi alocate pentru pregătirea militarilor moldoveni pentru participarea la operațiuni internaționale de pacificare. Această propunere a lui Ștefan Creangă, șeful comisiei parlamentare pentru economie, a fost susținută de Ministerul Finanțelor. În schimb, MF a refuzat să aloce încă 30 milioane de lei pentru procurarea echipamentului și a armelor pentru cei care își satisfac serviciul militar în bază de contract.

MAI

Și pentru MAI a fost majorată finanțarea, comparativ cu anul curent – cu 10% (257 milioane de lei), până la 2,8 miliarde de lei. Instituția a mai cerut suplimentar 41 milioane de lei pentru achiziția unui poligraf și instruirea poligrafologilor, echiparea carabinerilor, crearea a opt posturi suplimentare ale poliției rutiere etc. Ministerul Finanțelor a refuzat, menționând că, decât să fie create posturi suplimentare, mai bine poliția rutieră ar găsi parteneri financiari și ar instala camere video suplimentare pe drumuri.

CNA

Centrul Național Anticorupție va obține în anul viitor 121,8 milioane de lei din buget. Autoritățile au decis să nu majoreze cheltuielile instituției, care se ocupă de combaterea corupției. Anul trecut, acestea au constituit 120,6 milioane de lei. CNA a solicitat pentru anul viitor încă 11,8 milioane de lei pentru salariile colaboratorilor, reparația clădirii, achiziția tehnicii și a automobilelor, precum și achitarea cheltuielilor judecătorești peste hotare, însă Ministerul Finanțeor a refuzat.

Procuratura Generală și SIS

Finanțarea Procuraturii Generale va fi majorată în anul viitor cu aproape 21 milioane de lei – până la 343 milioane de lei, iar a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) – cu aproape 37 milioane de lei, până la 257,7 milioane de lei. Nici procuratura, nici SIS nu au solicitat bani suplimentari.

Poliția de Frontieră și Serviciul Pază de Stat

În anul viitor, Poliția de Frontieră va primi din bugetul de stat aproape 500 milioane de lei, adică cu aproape 10 la sută mai mult decât anul curent, iar Serviciul Pază de Stat – 128 milioane de lei. Aceasta înseamnă cu o treime mai mult decât în 2018.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки