25ºC Chișinău
Joi 23 mai 2019

Și pentru tine, și pentru oameni. Cum poți călători cu folos, iar uneori și gratis

Aproape fiecare dintre noi visează să călătorească, însă nu oricine are o asemenea posibilitate. O soluție bună în acest sens o constituie programele de voluntariat, care îți permit nu doar să vezi lumea, dar și să înveți ceva bun și util. NM prezintă informații despre programele de voluntariat în care ar putea să se implice locuitorii Moldovei.

În Spania, pe un an

Să trăiască un an în Spania ar putea voluntarii care vor decide să participe la un proiect al Corpului European pentru Solidaritate. Voluntarul va trebui să lucreze timp de un an în cadrul organizației Las Niñas del Tul (orașul Granada), care se ocupă de diferite proiecte culturale și de promovarea valorilor europene (toleranță, egalitate, respect). Voluntarilor li se propune să participe în respectivele proiecte, iar pe lângă aceasta, ei vor trebui să administreze platforme web, bloguri și să elaboreze materiale video și foto pentru evenimente. De asemenea, voluntarii vor avea posibilitatea să-și dezvolte propriile proiecte.

Organizatorii proiectului plătesc pentru cazare. Fiecare voluntar va avea o cameră proprie. Lunar, ei vor primi câte 150 de euro pentru produse alimentare și câte încă 5 euro în fiecare zi. De asemenea, voluntarii vor avea posibilitatea să învețe limba spaniolă.

La acest proiect pot participa persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Este obligatorie cunoașterea limbii engleze. Activitatea în cadrul proiectului va începe în luna iunie 2019. Cererile de înregistrare trebuie să fie expediate până la 15 aprilie: CV și o scrisoare de motivare, pe adresa: [email protected], cu specificarea Voluntariat în Spania. Cei care vor fi selectați vor susține un interviu cu reprezentanți ai organizației din Moldova, apoi și cu cei din Spania.

În Guatemala și Nicaragua

Organizația internațională Health&Help este în căutare de asistente medicale, medici, inclusiv studenți, translatori, pedagogi, constructori, fotografi și asistenți pentru activitatea în clinici din Guatemala și Nicaragua. Doritorii de a participa la aceste proiecte trebuie să expedieze o scrisoare pe următoarea adresă: [email protected] și să indice postul dorit. Fotografii, jurnaliștii și operatorii trebuie să transmită portofoliile lor. Pentru alte posturi vacante sunt admiși și voluntari fără experiență.

În decurs de cinci zile, voluntarul va fi contactat de un reprezentant al organizației, care va solicita completarea unei anchete. Ancheta conține date din CV și din scrisoarea de motivare. După aceasta, participantul va susține un interviu cu durata de o jumătate de oră. În cea de-a doua etapă, participantului i se vor propune câteva situații reale din viața proiectului Health&Help, pe care va trebui să le analizeze și să propună soluții pentru respectivele probleme. După cel de-al doilea interviu, candidatul va fi contactat și anunțat dacă a fost selectat.

Programele de voluntariat ale ONU

Și Organizația Națiunilor Unite caută voluntari. Aceasta propune programe cu durata de la șase până la 12 luni. Uneori, este nevoie de voluntari pentru o perioadă scurtă. Programul își are sediul în orașul Bonn (Germania) și funcționează în 100 de țări ale lumii.

Organizatorii plătesc cheltuielile principale ale voluntarilor, călătoria până la locul de muncă, asigurarea și concediul anual. ONU are o abordare rigidă față de selectarea candidaților. Organizația are nevoie de voluntari care au depășit vârsta de 25 de ani și au studii superioare. Mai este necesară cunoașterea excelentă a uneia dintre limbile de lucru ale ONU (engleză, spaniolă, franceză) și experiență de activități de voluntariat în una dintre țările în curs de dezvoltare.

Candidatul trebuie să-și creeze o pagină pe platforma Un volunteers. Imediat ce apare un loc de muncă, ce corespunde aptitudinilor și cunoștințelor candidatului, acesta va fi contactat prin poșta electronică. Principalele direcții ale programului de voluntariat ale ONU sunt: apărarea, administrarea informației, logistica, asigurarea cu apă potabilă și canalizare, monitorizare și evaluare.

Programul pentru studenți AIESEC

Un alt program pentru voluntari este propus de către AIESEC (Asociația Internațională a Studenților la Științe Economice și Comerciale). Programul prevede proiecte cu durata de 6-8 săptămâni. Conține patru direcții – învățământ (predarea limbii engleze), mediu (organizarea conferințelor și a seminarelor despre problemele de mediu ale țării  în care se află voluntarii), antreprenoriat social (colaborarea cu organizațiile neguvernamentale în vederea soluționării problemelor sociale) și cultură (voluntarii povestesc despre turismul țării, filmează pentru bloguri, scriu articole).

De obicei, sunt acceptați studenți sau proaspeți absolvenți ai instituțiilor universitare. Participanții sunt obligați să cunoască foarte bine limba engleză. În majoritatea cazurilor, voluntarul își achită singur cheltuielile de zbor, viză, alimentare, este gratuită doar cazarea pentru o perioadă de șase săptămâni.

Doritorii de a se implica în aceste programe trebuie să se înregistreze pe site-ul AIESEC și să selecteze domeniul în care vor să activeze. De asemenea, vor trebui să susțină un interviu. Dacă acesta va fi susținut cu succes, voluntarul va fi instruit pentru activitatea pe care o va desfășura.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки