Silvia Radu a fost luată în campanie. Cum a fost atras NM în cursa electorală din Chișinău

Interviul realizat de NM cu primarul interimar de Chișinău Silvia Radu, publicat săptămâna trecută, a fost preluat, la 10 aprilie, de publicația „Komsomoliskaia pravda v Moldove” (KP), iar portalul Point.md a publicat o știre în baza respectivului interviu. Potrivit unor surse ale NM, interviul a fost plasat pe aceste portaluri cu bani, la comanda Partidului Democrat. Astfel, nu doar au fost încălcate drepturile de autor ale NM, ci publicația noastră s-a pomenit atrasă, involuntar, în campania electorală.

În dimineața zilei de 10 aprilie, Silvia Radu a scris pe facebook că începe să colecteze semnături pentru participarea sa la alegerile primarului de Chișinău (până la aceasta, ea evita să dea un răspuns la întrebarea dacă va participa la alegerile din 20 mai). Peste câteva zile, site-ul ziarului KP a preluat interviul cu Silvia Radu, realizat de NM și publicat la 6 aprilie. Iar portalul Point.md a publicat câteva alineate din interviul cu Radu.

Acest lucru a atras atenția NM nu doar pentru că, preluând integral interviul, inclusiv fotografiile originale ale publicației noastre, KP a încălcat drepturile de autor care aparțin NM.

Problema e că, așa cum ne-au relatat sursele noastre, interviul cu Silvia Radu, care deja și-a anunțat partciparea la alegeri, a fost publicat pe aceste portaluri cu bani – el a fost comandat de către Partidul Democrat, prin intermediul unei agenții de publicitate.

După discuția dintre NM cu redactorul șef al KP Serghei Ciurikov despre încălcarea drepturilor de autor de către publicația sa, preluând interviul integral, acesta a dispărut de pe site-ul KP. Ciurikov a promis că va face un „rewrigint” al interviului, iar retipărirea lui integrală a explicat-o prin faptul că în redacția KP activează puțini jurnaliști.

Ciurikov a respins categoric informația surselor NM precum că publicarea acestui interviu de către KP a fost comandată de către Partidul Democrat. „Prostii. Pur și simplu el e foarte interesant”, a spus Ciurikov. Și a adăugat că el „ar vrea foarte mult să discute cu sursele NM pe tema munciunii”.

Mai târziu, pe site-ul KP a fost publicată o știre în baza interviului NM.

Purtătorul de cuvânt al PDM Vitalie Gamurari nu a răspuns la apelul NM. Printr-un sms ne-a anunțat că refuză să ofere comentarii. „Nu sunt la curent cu nimic ce ține de această informație, de aceea nu pot comenta”, a scris Gamurari pentru NM.

Dacă interviul a fost publicat cu adevărat de câteva portaluri pe banii democraților (NM nu pune la îndoială veridicitatea surselor acestei informații), înseamnă că situația devine interesantă din toate punctele de vedere.

În primul rând, democrații publică în presă, pe bani, materiale dedicate Silviei Radu. În timp aceasta se poziționează ca fiind un candidat independent.

În al doilea rând, ei se consideră în drept să „gestioneze” materialul care a fost elaborat și care aparține NM. Comodă economie. Este comodă această schemă și pentru presa care primește astfel de comenzi pentru publicare: în așa mod, ea doar câștigă bani.

În al treilea rând, NM este atrasă, involuntar, în campania politică, într-un mod departe de a fi corect.

Interviul NM cu Silvia Radu a fost publicat săptămâna trecută. Nu a fost un material comercial, ci unul al redacției. Nici întrebările, nici textul interviului nu au fost coordonate cu Silvia Radu.

Toate materialele comerciale ale NM sunt însoțite în mod obligatoriu de remarca „Materialul este publicat pe bază comercială cu plată” sau „Materialul este pregătit în parteneriat cu...”.

Silvia Radu a fost numită în funcția de primar interimar al Chișinăului la 6 noiembrie anul trecut. Ordinul de numire a ei a fost semnat de către viceprimarul Nistor Grozavu, care îndeplinea atunci obligațiunile de primar al capitalei și se afla sub anchetă în legătură cu dosarul despre parcările cu plată.

Opoziția susține că Silvia Radu este protejata democraților. În special, ex-ministrul mediului liberalul Valeriu Munteanu, care candidează în prezent pentru funcția de primar, susținea că numind-o pe Silvia Radu, democrații „au intrat în primărie prin ușa din spate”. Iar experții au menționat atunci că Radu este o „găselniță șmecheră a democraților”.

Menționăm că venind la primărie, Silvia Radu a organizat o curățare serioasă de cadre, înlocuind conducătorii multor posturi-cheie, care au fost numiți în perioada când Chișinăul era condus de primul vicepreședinte al Partidului Liberal Dorin Chirtoacă.

În interviul acordat pentru NM, Silvia Radu a subliniat că nu reprezintă interesele niciunui partid și dacă va decide să candideze la primărie, va fi „un candidat absolut independent”.

 

 

Autor: NewsMaker

Партнерские ссылки