5.9ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Situație neletală. De ce Moldova a amânat achiziția munițiilor pentru armată?

Ministerul Apărării nu a găsit bani pentru achiziția armelor letale pentru Moldova. Despre aceasta, NM a fost informat de surse din cadrul ministerului. Anterior, ministrul Apărării Eugen Sturza a declarat, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, că proiectul de achiziție a armelor letale deja a demarat.

În răspunsul Ministerului Apărării la demersul NM se spune că instituția nu a identificat surse de finanțare pentru a achiziționa armament și muniții, inclusiv prin intermediul proiectelor partenerilor externi. În mesajul semnat de șeful Direcției management instituțional al MA Vasile Bzovii se precizează că achiziția armelor letale (capabilă să-l omoare ori să-l rănească grav pe inamic – NM) este prevăzută în Concepția de dezvoltare a Armatei Naționale.

„În prezent, achiziția armelor letale se află doar la nivel de planificare și poate fi realizată imediat ce vor fi găsiți bani în acest scop”, au comunicat sursele de la minister. Acestea însă au refuzat să ne spună, ce fel de arme urmează să fie procurate pentru Armata Națională, menționând că este secret de stat.

Amintim că în luna februarie 2018, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, ministrul Apărării Eugen Sturza a vorbit despre procurarea armelor letale. El a declarat că proiectul de achiziție deja a fost demarat. „Desigur, ne-am dori ca țările-partenere NATO și SUA să ne susțină cu arme letale. Însă noi știm că acest lucru nu e atât de simplu, de aceea 2018 este primul an când armata a lansat proiectul de achiziție a armelor”, a menționat Sturza. El a adăugat că este vorba despre procurarea armamentului nou în locul celui vechi.

Sturza a mai comunicat că în acest an, un batalion din cadrul Armatei Naționale va fi reechipat în totalitate, conform standardelor NATO. „În anul 2019, vom începe cu o altă unitate militară, pentru a o reechipa cu muniții și armament de model nou”, a mai spus ministrul.

Declarația lui Sturza despre procurarea armei a provocat critici dure din partea președintelui Moldovei Igor Dodon. „Sunt foarte stranii declarațiile sale neclare precum că vrea să cumpere arme letale. Când în țară se închid școli din cauza finanțării insuficiente, e nevoie de bani pentru drumuri, iar creșterea pensiilor este de doar 5-6%, ei își cumpără arme. Cu cine să lupte băieții?” s-a întrebat șeful statului într-o emisiune la NTV Moldova.

Dodon a presupus că din străinătate, autoritățile moldovenești au primit sarcina ca Moldova să cumpere armele vechi care „la ei stă degeaba”.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки