24.85ºC Chișinău
Luni 20 mai 2019

Socialiștii sunt împotriva organismelor modificate genetic. Vor fi oare acestea interzise în Moldova?

Deputații socialiști au propus interzicerea completă a organismelor modificate genetic. Ei susțin că aceste produse sunt periculoase și pentru oameni, și pentru animale. Ministerul de resort a criticat proiectul, motivând că a fost elaborat neprofesionist, Și experții vorbesc despre caracterul populist al inițiativei, însă menționează că dacă nu sse va face nimic, răspândirea produselor modificate genetic în Moldova va lua amploare.

Proiectul de lege care prevede interzicerea organismelor modificate genetic a fost propus în parlament de către doi deputați socialiști – Corneliu Furculiță și Radu Mudreac. În documentul care conține cinci pagini, ei propun interzicerea răspândirii intenționate a organismelor modificate genetic și a importului și exportului acestora.

În acest proiect se oferă și o definiție a OMG – produse rezultate din organisme modificate genetic. „Organismul modificat genetic este un organism viu (cu excepția omului), un material genetic care a fost modificat pe cale nenaturală, deosebită de încrucișare și/sau combinație naturală”, se precizează în proiectul de lege.

Socialiștii propun ca cei care vor încălca interdicția să fie pedepsiți conform legislației în vigoare, însă nu precizează cum anume.

Deputați explică necesitatea interdicției totale a OMG prin dorința de a proteja sănătatea cetățenilor și mediul ambiant, ținând cont de faptul că OMG influențează și interesele social-economice ale țării. Deputații susțin că organismele modificate genetic se dezvoltă foarte repede și „nu se poate prezice, ce se va întâmpla, în viitor, cu aceste organisme și cum va influența utilizarea sau consumul lor asupra sănătății viitoarelor generații”.

Surse din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului consideră că „e greu să numești lege” proiectul socialiștilor. „Proiectul are numai opt articole dintre care doar două conțin propuneri concrete”, ne-au comunicat cei de la minister.

Sursele de la minister au precizat că în prezent, în Moldova, funcționează legea „Cu privire la securitatea biologică”. „Aceasta reglementează utilizarea organismelor modificate genetic. Însă în toată această perioadă, nu a fost eliberată nicio autorizație pentru utilizarea unor astfel de organisme. Unica excepție a fost nutrețul combinat (furaje pentru animale), obținut din soia. El este permis și în UE, și în Rusia, și în Ucraina”, a spus pentru NM Veronica Josu, consultant principal al Direcției politică în domeniul biodiversității.

Ea a adăugat că din proiectul de lege al socialiștilor reiese că după adoptarea acestuia, va trebui interzis importul de carne din Ucraina și din UE, deoarece acolo, animalele sunt hrănite cu nutreț combinat din soia. În afară de aceasta, susține ea, respectivul proiect contravine Protocolului de la Cartagena privind biosecuritatea (reglementează problemele privind deplasarea organismelor modificate, obținute în rezultatul aplicării biotehnologiei moderne – NM).

Sursele de la minister au mai menționat că în proiectul de lege nu este indicat, cine trebuie să fie responsabil în cazul încălcării legii. În prezent, în Moldova, funcționează, în regim de testare, doar un laborator care poate identifica OMG. Totodată, cei de la minister au reamintit că acum două ani, ei au propus o nouă lege despre OMG. Însă aceasta „a stat în parlament” timp de doi ani. Acum, se preconizează actualizarea legii și returnarea ei deputaților spre examinare.

Ecologistul Ilia Trombițchi a numit legea socialiștilor „de proastă calitate din punct de vedere al întocmirii juridice”. „Mă mir cum doi juriști au putut născoci așa ceva”, și-a exprimat el nedumerirea.

Potrivit lui, simpla interzicere a organismelor modificate genetic fără a specifica, cum va fi controlată utilizarea acestora, înseamnă să lași totul așa cum este. Expertul susține că proiectul este populist.

El a menționat că în prezent, în Moldova, o jumătate din cantitatea de porumb și soia de pe câmpuri este modificată genetic. El a precizat că OMG pot fi depistate chiar și în mămăligă. „Dacă nu vom face nimic, răspândirea OMG se va extine din an în an”, a concluzionat expertul.

Detalii referitoare la acest subiect veți putea citi într-un interviu cu Ilia Trombițchi, pe care NM îl va publica săptămâna viitoare.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки