-4ºC Chișinău
Marți 22 ianuarie 2019

Șor cel ideal. Galina Vasilieva despre cum primarul de Orhei a devenit paratrăsnet pentru Plahotniuc

În ultimele câteva luni, primarul de Orhei Ilan Șor, lider al partidului care îi poartă numele, a apărut în prim-planul politicii moldovenești. El nu dispare de pe primele pagini ale ziarelor, apare pe ecranele televizoarelor, despre el se scrie neîncetat pe site-urile de știri și pe rețelele sociale. În timp ce Șor își pregătește de lansare propriul holding media, televiziunile afiliate guvernării alimentează mereu zgomotul informațional din jurul politicianului odios.

Pe parcursul verii, cu ajutorul consilierilor de imagine și al specialiștilor PR, Șor a cunoscut o metamorfoză uluitoare. Din condamnat pentru furtul miliardului care, cu capul plecat, îi evită pe jurnaliști și care vorbește la conferințele de presă fără a ridica privirea de pe foaie, s-a transformat într-un tip arogant, care flutură din mâini și care nu intimidează prin declarații „amenințarea” opoziției.

„Omul, dar nu animalul” (cum el însuși se autointitulează) hrănește poporul cu hrișcă pe piața principală a țării, organizează, în ciuda opoziției, contra-acțiuni, „marșuri ale patrioților țării”, concerte grandioase. Și împarte promisiuni: va veni la putere, va renaște kolhozurile, îi va hrăni pe cei flămânzi, va ridica din genunchi economia și întreaga țară.

Principala caracteristică a „transformării” lui Șor au devenit câteva mesaje video. În acestea, el adresează insulte și amenințări jurnaliștilor și oponenților politici. „Jurnaliujii plătiți” sunt amenințați de primarul de Orhei prin „lustrație”. Iar pe liderii partidelor de opoziție „Acțiune și Solidaritate” și „Platforma Demnitate și Adevăr” îi insultă și le promite „să-i spânzure pe Arcul de Triumf”.

Retorica urii și comportamentul primarului de Orhei stârnește un val de nemulțumiri. Organizația internațională Amnesty International se adresează autorităților moldovenești cu cererea ca acesta să fie pedepsit. Oficiul Înaltului Comisar al ONU pentru drepturile omului îl condamnă pe Șor pentru insulte și amenințări. În Parlamentul European se vorbește despre încercările de a discredita societatea civilă și presiunile asupra jurnaliștilor.

Analiștii și activiștii civici discută despre direcția în care se rostogolește Moldova și dacă degradarea politică are margini. Rețelele sociale clocotesc de revolte. Iar Șor publică o nouă adresare video în care, pe fundalul drapelelor Moldovei, Orheiului și UE, gesticulând nervos și încruntând sprâncenele, solicită scuze de la „sărlbaticii” și „nemernicii” din opoziție. În încheiere, Șor pomite opoziției „mitinguri neașteptate și foarte neconfortabile”, alimentând un nou val de negativism la propria adresă.

În acest timp, deputații din Partidul Democrat își „vânează” liniștit circumscripțiile uninominale. Cel mai mult se străduie și se bucură pentru popor principalul democrat Vladimir Plahotniuc, la baștină, la Nisporeni. În ultimele luni, se vorbește mai puțin despre el ca despre principalul anti-erou al politicii moldovenești. Practic, întregul negativism al opiniei publice este reorientat spre Șor, care îndeplinește, sârguincios, rolul care i-a fost atribuit – cel de paratrăsnet.

Despre faptul că autorii acestui scenariu au obținut deja anumite rezultate se putea observa la 26 și 27 august, la protestele din Chișinău. Aflându-mă în mijlocul protestatarilor, am văzut cum oamenii se certau, din cauza cui viața din Moldova este atât de rea. De la „Șor ne-a furat miliardul”, discuțiile au trecut la naționalitatea acestuia și limba în care el vorbește.

De la tribună, liderii opoziției nici nu au pomenit, desigur, despre aceasta, ci chiar dimpotrivă, au încercat să promoveze mesaje unificatoare. Situația însă este de așa natură că pentru un incendiu mare este suficientă o scânteie. Mai departe, tehnica își face treaba.

Între timp, guvernarea și televiziunile loiale guvernării au lansat un nou sezon al serialului despre identificarea „dușmanilor externi”. Deputații democrați au înregistrat în parlament o inițiativă. Ei doresc crearea unei comisii care se va ocupa de investigarea „circumstanțelor intervenției ilegale a Fundației „Open Dialog” și a șefei acesteia, Ludmila Kozlovska, în treburile interne ale Moldovei, precum și a implicării lor în finanțarea ilegală a unor partide din Moldova”. Anterior, pe site-urile controlate de Partidul Democrat a apărut o serie de articole în care activiștii civici sunt declarați „agenți KGB” și „mâna Moscovei”.

La rândul său, presa socialiștilor „reactualizează” problema limbii. Televiziunile afiliate PSRM au anunțat, zilele acestea, despre o plângere la procuratură „pe numele adepților lui Andrei Năstase, care i-au insultat pe vorbitorii de limba rusă”. Năstase a răspuns deja că persoana din înregistrarea controversată nu a avut niciodată și nu are nicio atribuție față de Platforma DA. Însă e prea puțin probabil că publicul holdingului media al socialiștilor va afla despre aceasta.

În consecință, lupta politică din Moldova se reduce la confruntarea în care oponent al opoziției de dreapta este Ilan Șor. Iar socialiștii, continuând să se declare opoziție, fac totul pentru a discredita mișcarea protestatară. Și la 27 august, președintele Igor Dodon, împreună cu democrații Andrian Candu și Pavel Filip, depun flori pe piața curățată de oamenii care protestează.

Și un rol tot mai puțin vizibil în acest scenariu al războiului politic și al degradării țării este atribuit politicianului cu cel mai înalt anti-rating – Vladimir Plahotniuc. Retras, în mod iscusit, din câmpul de vedere și de sub lovitura nemulțumirii sociale, el s-a mutat din nou după culise. În fotoliul – comod pentru el – de regizor și autor al scenariului filmului despre „furtuna ideală”, care amenință să acopere Moldova la viitoarele alegeri parlamentare.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки