Spargerea a demonstrat. Cât de sigur e să-ți păstrezi averea în casetele bancare din Moldova

După ce o filială a Moldova-Agroindbank (MAIB) a fost jefuită, aici fiind plasate casete bancare pentru păstrarea bunurilor, instituția a promis că va plăti persoanelor pătimite în urma jafului compensații de până la 500 de mii de lei. Reporterul NM Nicolai Paholinițchi a încercat să afle, cât este de sigur să păstrezi bani în casetele bancare din Moldova.

Ce s-a întâmplat?

După ce a fost furat conținutul câtorva casete bancare din filiala MAIB de la Buiucani, banca a anunțat că va achita compensații de până la 500 de mii de lei persoanelor care au avut de pătimit. De asemenea, instituția a promis 1 milion de lei pentru informațiile despre infractori.

Reamintim că în noaptea spre 6 iulie, câțiva răufăcători au furat conținutul a 84 de casete din filiala MAIB în care se păstrau bani, documente și bijuterii. În total, la poliție s-au adresat 31 de persoane pătimite. Conform datelor poliției, suma pierderilor constituie 29,4 milioane de lei.

Serviciul de presă al MAIB a precizat pentru NM că suma compensațiilor depinde de pierderile pe care persoanele pătimite le-au declarat la poliție, de negocierile dintre bancă și persoanele care au avut de suferit, precum și de inventarierea benevolă a unor casete.

La fel, cei de la bancă au menționat că aceasta este suma maximă a prejudiciului pe care instituția o poate plăti la momentul actual. Pe viitor însă vor încerca să acopere toată pierderea.

Ce înseamnă casete bancare și de ce ele sunt arendate?

Închirierea unui safeu bancar reprezintă o posibilitate de a păstra bani, bijuterii și documente în safeurile care sunt în unele secții ale băncilor comerciale. Nu în toate băncile sunt astfel de safeuri și, de obicei, lista secțiilor cu casete este indicată pe site-ul băncii (vedeți, de exemplu, aici și aici).

Costul serviciilor constituie aproximativ de la 150 de lei până la 400 de lei, în funcție de bancă, mărimea casetei și perioada pentru care se închiriază. Alte 1000-2000 de lei ar putea costa gajul pentru cheia de la casetă.

Utilizatorul casetei are acces la ea și cel mai adesea, colaboratorii băncii pot nici să nu știe ce anume păstrează clientul în această casetă și în ce cantittăți.

Este sigur?

Reporterul NM s-a adresat la câteva bănci mari, inclusiv în rol de client interesat de închirierea unei casete. Formulările au fost destul de vagi și el nu a reușit să obțină o imagine clară despre ce ar face banca în cazul unuui eventual jaf.

Astfel, Moldindconbak nu este responsabilă de conținutul lucrurilor lăsate spre păstrare, însă răspunde de paza încăperii și a integrității casetei. Cei de la Victoriabank au spus că sunt responsbaili de «păstrarea sigură a banilor». Iar la Mobiasbanca au menționat că răspund de «accesul securizat la casetă».

În caz de forță majoră, de exemplu, cataclism, Moldindconbank nu poartă răspundere pentru conținutul casetelor, iar în cazul o eventuală spargere a casetei, problema «va fi soluționată în mod individual». Cei de la Victoriabank au menționat că de jafuri se ocupă forțele de ordine.

Băncile oferă și un serviciu suplimentar de inventariere a banilor. De exemplu, la Victoriabank, acest serviciu costă 1 mie de lei + 1 leu pentru fiecare bancnotă. Serviciul respectiv este oferit și de alte bănci. Ce-i drept, așa și nu e clar, cum influențează acest lucru în cazuri de jaf.

Unul dintre cele mai importante avantaje ale casetei bancare, comparativ cu alte instrumente bancare, de exemplu, depozit (aici, se poate obține dobândă – NM) sau păstrarea banilor pe cont (de fapt, acest lucru este gratuit sau costă cu mult mai puțin – NM), este posibilitatea de a păstra în safeuri banii nedeclarați. Însă acest lucru nu-l salvează pe client de eventuale demersuri din partea organelor de drept, care au dreptul de a pune sechestru pe casete și chiar să le deschidă și să confiște conținutul acestora.

Sergiu Gaibu, economist al Centrului Expert-Grup, a comunicat pentru NM că safeurile bancare sunt «un serviciu periferic pentru sectorul bancar». «Acest tip de serviciu este reglementat de Codul civil. De aceea [securitatea] depinde de condițiile și garanțiile indicate în contract», a menționat expertul.

El a adăugat că jaful din casetele de valori este primul caz de acest fel în Moldova și nu a exclus că după aceasta, ar putea fi adoptate modificări legislative. «De obicei, legile noi apar după anumite situații concrete. Cel mai probabil, în urma acestui caz, vor apărea modificări sau cel puțin propuneri privind modificarea legislației în vigoare», a precizat Gaibu.

El a presupus că după spargerea casetelor, și banca jafuită, și alte bănci își vor verifica din nou sistemele de securitate.

Ce spun cei de la Banca Națională?

Cei de la Banca Națională a Moldovei au comunicat pentru NM că BNM «nu reglementează cerințele tehnice specifice privind securitatea», iar cerințele sunt incluse în categoria riscurilor operaționale.

«Actele normative ale Băncii Naționale prevăd condiția că băncile trebuie să administreze în mod eficient aceste riscuri operaționale, inclusiv în cazul unei eventuale escrocherii interne sau externe», au menționat cei de la BNM.

Conform regulamentelor BNM, băncile sunt obligate să dispună de proceduri și măsuri de control corespunzător și de păstrare a bunurilor care aparțin clienților lor sau altor persoane. «Altfel spus, băncile efectuează de sine stătător verificarea tehnică a mijloacelor de securitate», au subliniat sursele de la Banca Națională.

Totodată, ei au dat asigurări că BNM efectuează controale în baza abordării riscurilor privind administrarea riscurilor operaționale. La fel, ei au subliniat că păstrarea în safeuri a mijloacelor clienților este in serviciu suplimentar și nu se reglementează detaliat la nivel de condiții tehnice.

În încheiere, surse de la Banca Națională ne-au informat că ei colaborează cu «organele competente» și așteaptă încheierea investigației, pentru a veni cu recomandări în această chestiune.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки