Strict concret. Ce așteaptă businessul din Moldova de la noua guvernare

În timp ce noua guvernare se ocupă de dezoligarhizarea țării, businessul moldovenesc așteaptă de la aceasta pași absolut concreți. În afară de regulile previzibile de joc, combaterea corupției și reformele justiției, antreprenorii își doresc mai multe permise pentru transportatori, un regim fiscal mai blând pentru startup-uri. NM a aflat de la reprezentanți ai asociațiilor de business și de la directori ai companiilor despre ce-și mai dorește mediul de afaceri.

Noua guvernare a lansat dialogul deschis cu businessul peste o săptămână după ce a devenit clar faptul că vechiul regim a căzut. Încă la sfârșitul lunii iunie, prim-ministrul Maia Sandu a avut o întrevedere cu reprezentanții mediului de afaceri la care i-a asigurat că se va ține cont de doleanțele și observațiile businessului care activează corect, iar ea așteaptă relații corecte din partea antreprenorilor. Businessul vorbea atunci despre un sistem judiciar nefuncțional, despre o bază legislativă proastă pentru managementul deșeurilor, neîncrederea față de instituțiile bancare, ineficiența sistemului educațional, migrație, monopoluri etc. Antreprenorii cereau ca guvernarea să acționeze previzibil și să asigure stabilitatea politică.

Despre previzibilitate

După această întrevedere, Camera de Comerț Americană (AmCham) a elaborat recomandări pentru guvern. Oamenii de afaceri au descris în opt capitole măsurile pe care statul ar trebui să le întreprindă în activitatea vamei, a zonelor economice libere, în domeniul siguranței alimentelor, sănătății și legislației muncii.

Oamenii de afaceri își doresc ca guvernarea să fie fără compromisuri în combaterea corupției și în reducerea fluxului de capital uman, la fel, să realizeze reforma reală a justiției.

Cei de la AmCham consideră importantă o asemenea legislație fiscală, care ar permite businessmanilor să elaboreze planuri de perspectivă pe termen mediu și lung. De asemenea, cei de la AmCham au menționat că în ultimul timp, politica bugetar-fiscală a statului s-a schimbat foarte des.

Despre termene

Oamenii de afaceri și-au expus doleanțele și în cadrul unei ședințe a Agendei Naționale de Business, organizată de IDIS Viitorul săptămâna aceasta. Astfel, Eugen Dațco, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor, a menționat că problemele transportatorilor constau în presiunile «din partea persoanelor terțe«, atunci când apare deficitul de permise pentru conducătorii auto din Moldova. «Când se afla la Chișinău, [vicepremierul Rusiei Dmitrii] Kozak a promis [că va soluționa problemele permiselor], însă au trecut 2,5 săptămâni, iar soluțiile nu sunt«, a spus Dațco.

O altă problemă acută este limitarea termenului de aflare în UE pentru conducătorii auto din companiile din Moldova. Un cetățean al Moldovei nu se poate afla în UE 90 de zile în decurs de 180 de zile. «Reiese că o persoană lucrează timp de trei luni, apoi trebuie să căutăm cine să-l înlocuiască. Iar persoanele cu cetățenia UE se angajează în țările învecinate, în care companiile plătesc câte 1,6 mii de euro lunar«, a precizat el.

Despre atenție

Carolina Linte, director executiv al Asociației naionale a producătorilor de lapte și produse lactate «Lapte«, a menționat că după reforma guvernului, nu există autorități de stat care s-ar ocupa de problemele industriei. «Ministerul Agriculturii se ocupă de materia primă, Ministerul Economiei – de comerț, iar de cei care produc produsul cu valoare adăugată nimeni nu se ocupă«, a subliniat Linte, adăugând că autoritățile trebuie să aibă un program ramural de dezvoltare a industriei. La fel, în opinia ei, autoritățile trebuie să lucreze în vederea obținerii dreptului de a exporta producție animalieră în statele UE (în prezent, este permis doar exportul de miere. – NM).

Raisa Bejan, director executiv al Uniunii producătorilor de zahăr, a abordat subiectul ce ține de numeroasele controale ale businessului, pe care autoritățile de supraveghere le desfășoară doar pentru a penaliza. Ea a propus guvernului să elaboreze suporturi speciale pentru oamenii de afaceri în care să fie indicate încălcările care se comit cel mai frecvent și cum acestea pot fi evitate. «[Supraveghetorii] dispun întotdeauna informații despre încălcările care au loc cel mai des. Ar fi putut pur și simplu să publice o informație, ca oamenii de afaceri să-și poată verifica și corecta greșelile, ca să nu fie penalizați«, a subliniat Bejan.

Despre dialog

Mircea Baciu, CEO al rețelei de retail «Bomba«, a comunicat pentru NM că este de părere că noua guvernare trebuie să asculte vocea businessmanilor și să rezolve problemele. «Important e să fie în mod obligatoriu un dialog, atunci problemele vor fi auzite, cântărite și soluționate. Să fie dialoguri directe [dintre business și autorități] prin intermediul asociațiilor de business, al consilierilor. Sunt foarte multe probleme, ele [nu pot fi enunțate atât de repede], trebuie colectate pe sectoare, trebuie ascultat [businessul] și soluționate problemele«, a concluzionat Baciu.

Aurelia Salicov, directorul parcului IT «Digital Park«, a menționat pentru NM că mai este și problema justiției. «S-au adunat foarte multe probleme, eu nu voi spune nimic nou. Problema justiției: nimeni nu se simte în siguranță. Cu oricine se poate întâmpla absolut orice«, a subliniat Salicov.

De asemenea, potrivit ei, autoritățile trebuie să creeze o infrastructură pentru activitatea businessului. «Este necesară crearea condițiilor normale pentru atragerea investițiilor din exterior. Moldova trebuie să devină atrăgătoare«, a menționat Salicov.

Despre impozite

Antreprenoare așteaptă de la guvernare și condiții fiscale prielnice, pentru ca impozitele să nu stranguleze businessul. «În special, acest lucru se referă la startup-uri pentru care, la etapa inițială, achitarea impozitelor este dificilă. Trebuie să fie un regim fiscal blând«, a mai spus Salicov, aducând drept exemplu înlesnirile create de fosta guvernare pentru companiile IT, care au contribuit la atragerea investițiilor în acest sector.

Veaceslav Cunev, directorul companiei «Deeplace«, este de acord cu Salicov. «Sunt două puncte esențiale. Primul – menținerea regimului fiscal pentru companiile IT. Este primul precedent, când există o impozitare specială pentru un sector – acesta este un factor care demonstrează maturitatea pieței. Al doilea moment important – justiția, pentru ca ea să fie fără problemele care există astăzi», a menționat Cunev.

Vladislav Șuleanschi, coproprietar al restaurantelor Smokehouse și Taproom 27, speră că guvernarea nu va anula TVA redusă cu 10% pentru sectorul alimentației publice. «Modificările fiscale nu au schimbat nimic esențial, însă noi am folosit acești bani pentru majorarea salariilor. Dar cel mai important e faptul că noi ne dorim ca autoritățile să conștientizeze că oamenii de afaceri nu sunt niște speculanți, ci oameni care rămân aici, creează locuri de muncă pentru ca alți oameni să rămână să muncească aici«, a spus Șuleanschi pentru NM.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки