4.9ºC Chișinău
Vineri 19 aprilie 2019

Strugurii de la cap se strică. De ce roada moldovenească se alterează în depozite

La o jumătate de an după recoltarea roadei, în depozitele producătorilor agricoli din Moldova rămân aproape 7 mii de tone de struguri de masă, pe care ei nu au putut să le vândă. Cauzele invocate sunt: recolta bogată, calitatea scăzută și speranțele spulberate de a vinde mai scump. NM a studiat, ce se va întâmpla cu acești struguri și de ce în Moldova se recoltează struguri de care aproape nimeni nu are nevoie.

Odată cu venirea primăverii, pe piețele și în magazinele din țară au apărut foarte mulți struguri, în special de soiul Moldova, care este comercializat cu 8-10 lei pentru un kilogram. Asociația Obștească „Klumea” va organiza, la Chișinău, la 24 martie, un târg pentru a susține producătorii autohtoni de struguri de masă, „care se pierd în depozite”. Și președintele Igor Dodon s-a oferit să acorde sprijin. El a anunțat că Fundația Primei Doamne „Din Suflet” va achiziționa 50 de tone de struguri de masă, care vor fi distribuiți în grădinițele de copii din țară. Între timp, în supermarketurile din Moldova, se vând struguri de import, la prețuri mari, susține Ilian Cașu, vicepreședinte al „Partidului Nostru”.

 

De ce strugurii moldovenești nu pot fi vânduți

Cei de la Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Moldova au comunicat pentru NM că sunt există câteva motive: „Primul – recolta bogată. Al doilea – calitatea scăzută. Aceasta a fost provocată de abundența ploilor din toamna trecută, din care cauză bobițele conțin multă apă”. Cel de-al treilea motiv, au menționat cei din Asociație, îl constituie prețurile mici și speranța producătorilor că la sfârșitul sezonului, acestea vor crește până la 15 lei, așa cum s-a întâmplat anul trecut. Însă aceste speranțe s-au spulberat.

Și Iurie Fală, director executiv al Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct”, a numit pentru NM aceleași motive. „Sezonul strugurilor a fost foarte dificil din punct de vedere al condițiilor climaterice. În consecință, a avut de suferit calitatea, iar atunci când calitatea este joasă, e mai bine să vinzi imediat”, a spus Fală. Din cauza calității proaste, strugurii nu mai pot fi exportați, pentru că aceștia pur și simplu nu vor ajunge până la cumpărător, a adăugat Fală.

Ce se va întâmpla cu strugurii

 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, anul trecut, recolta de struguri a fost cea mai bogată din ultimii 10 ani – 680 mii de tone, dintre care aproape 130 mii de tone – doar soiuri de masă. În prezent, conform datelor aceluiași minister, în depozitele producătorilor au rămas aproape 7 mii de tone de struguri de masă.

Valeriu Cebotari, șef adjunct al Direcției Politici și freglementări în sectorul vitivinicol a Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a spus că din cauza proastei calități a strugurilor, exportul acestora s-a micșorat anul trecut cu o treime. „Cele mai importante vânzări se fac pe piețele angro din Rusia și din România”, a menționat Cebotari (citat de sputnik.md).

Potrivit lui, dacă nu se va reuși comercializarea acestor struguri, ei vor fi duși la procesare. „Din acești struguri nu se va produce vin pentru export, pentru că din soiurile de masă, acest lucru nu este posibil. Se vor produce materiale pentru distilare, pentru obținerea alcoolului din struguri”, a spus funcționarul.

Ce-i de făcut?

Expertul în agricultură Viorel Chivriga consideră că producătorii autohtoni trebuie să se conformeze condițiilor pieței. „În situația creată, trebuie să analizăm piața externă, în special cea din Ucraina, unde noi ocupăm poziția a doua după volumele de struguri exportați. Acolo, prețul strugurilor de soiul Moldova este de aproximativ 1,2 dolari pentru un kilogram (aproximativ 19 lei). Noi trebuie să ne învățăm să producem pentru export producție care este solicitată. În prezent, strugurii moldovenești sunt de calitate proastă, de aceea ei nici nu sunt solicitați. În plus, cei mai solicitați sunt strugurii albi, la care și prețurile sunt mai mari”, a concluzionat Chivriga.

Potrivit datei de baze comerciale a ONU, în anul 2017, Moldova a exportat 80 mii de tone de struguri, obținând 38,6 milioane de dolari. Din volumul total, 48 mii de tone (16,7 milioane de dolari) au fost exportate în Rusia, 16,3 mii de tone (12,7 milioane de dolari) – în România, 6,2 mii de tone (3,9 milioane de dolari) – în Belarus.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки