«Țara ne forțează să plecăm». Cum studenții de la Universitatea de Medicină sunt impuși să plătească ministerului sute de mii de lei

Absolvenții Universității de Medicină din Moldova se judecă deja de doi ani cu Ministerul Sănătății din cauza că aceștia nu lucrează conform repartizării. În această perioadă, suma compensațiilor pe care Ministerul Sănătății le cere de la absolvenți a crescut, în unele cazuri, până la 264 de mii de lei. NM a analizat, cum s-a întâmplat că penalitățile depășesc costul studiilor, iar medicii tineri pierd în instanțe, deși la locul de repartizare a acestora nu sunt posturi vacante.

«Reiese că e mai ieftin să înveți în bază de contract»

În anul 2017, 103 absolvenți ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie «N. Testemițanu» au primit citație în judecată. Ei au absolvit studiile de rezidențiat în anul 2016 și au refuzat să lucreze conform repartizării, deși au învățat cu finanțare bugetară. Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale i-a chemat în judecată, cerându-le compensarea costului studilor. Pentru toți a fost anunțată o sumă unică: 235 de mii de lei.

Printre cei care au primit citația este și tânărul chirurg Dan Revencu. El a spus pentru NM că până la promoția anului 2016, «nimeni nu alerga după nimeni». Repartizarea pur și simplu era ignorată, în pofida contractelor.

«Din torentul nostru, care a fost înmatriculat în anul 2006, 410-420 de persoane au finalizat studiile. Vreo 100 din ei în genere au abandonat specialitatea și nici nu au mers la rezidențiat. De la ei, nu se putea cere nimic», a spus Revencu. Cei care au decis totuși să devină medici, au primit niște contracte, înainte de primele examene la rezidențiat, în care era un punct despre repartizarea în câmpul muncii.

«Ni s-a spus: dacă nu veți semna, nu veți susține examenele. Noi am semnat. Însă în aceste contracte se stipulează, apropo, că dacă acolo nu sunt posturi vacante, noi suntem scutiți de repartizare», a spus medicul.

După absolvirea studiilor de rezidențiat, Revencu și colegii săi de grupă au fost chemați la minister pentru repartizare. În listele potențialelor locuri de muncă nu era Chișinău: funcționarii au declarat că în capitală nu sunt locuri vacante. «Mai târziu, am aflat că trei-patru colegi de-ai mei au fost repartizați în Chișinău», a mai spus chirurgul.

Din ceea ce era, el a ales Strășeni. «După un mic concediu, am plecat încolo, iar directorul mi-a spus: «locuri nu-s». El mi-a scris o declarație în acest sens», își amintește Revencu. Legislația nu spune ce-i de făcut în asemenea situații. Căutând o jumătate de an un loc în clinicile de stat din capitală, Revencu s-a angajat în una privată. El susține că a fost mult mai complicată angajarea în spitalele de stat. În unele cazuri, i s-au cerut bani, afirmă medicul.

Abia peste un an, el a fost chemat în instanță. Odată, ministerul a încercat să obțină împăcarea părților. «Întreabă, de ce nu am fost la spitalul din Strășeni? Păi iată, zic, hârtia care demonstrează refuzul. Iarăși mă întreabă, de ce nu am venit înapoi la minister. Le-am spus că acest lucru nu este stipulat în lege», menționează Revencu. I s-a propus să se angajeze cu un salariu de funcție în calitate de chirurg de noapte, în Chișinău. «Dar cum voi lucra eu ziua la clinică, unde, la fel, am contract, iar după aceasta – în tura de noapte, la spital?», se întreabă nedumerit Revencu.

În instanța primară, el a pierdut procesul. În perioada anchetei, suma compensațiilor a crescut de la 235 de mii până la 258 de mii de lei.

«Ei au făcut recalculări și au spus că au greșit. [...] Avocații au cerut descifrarea acestei sume – pentru ce anume sunt cheltuiți acești bani în procesul de instruire a studenților. Ei au transmis o foaie A4, totul era scris foarte concis, iar despre mine era un sfert din informație. În această sumă era inclusă și bursa. [...] Reiese că e mai ieftin să înveți prin contract», a concluzionat Revencu.

Menționăm că studiile prin contract la specialitatea «Medicină generală» costă puțin peste 180 de mii de lei pentru șase ani.

Revencu mai susține că pentru toți absolvenții a fost stabilită aproximativ una și aceeași sumă a compensațiilor, deși ei au învățat la diferite specialități, iar unii dintre ei au plătit, câțiva ani, pentru studii.

Revencu mai spune că în multe raioane, se atestă insuficiență de medici, însă acolo «stau medici bătrâni cu trei-patru salarii». «Figurează trei chirurgi, dar în realitate, lucrează doar unul. Tinerilor li se spune că locuri nu-s», a spus Revencu. Unui coleg de-al său, ministerul i-a refuzat repartizarea la baștină, la Briceni, spunându-i-se că nu sunt locuri. Când tânărul medic a venit singur la spital, i s-a spus că sunt locuri vacante și el poate pretinde la ele.

La 13 iulie, cazul Revencu va fi examinat de Curtea de Apel (CA) Chișinău.

Care e situația celorlalte cazuri

În litigiile cu Ministerul Sănătății, interesele lui Dan Revencu sunt apărate de compania juridică «Efrim, Roșca și Asociații». În total, acest birou are 30 de cazuri asemănătoare ale absolvenților studiilor de rezidențiat, promoția 2016. Printre aceștia sunt și din cei care lucrează în clinici private din Moldova, care urmează studii de rezidențiat în străinătate și din cei care pur și simplu au emigrat împreună cu familiile și nu se mai pot întoarce în Moldova.

Una dintre juriștii biroului, Sabina Cerbu, a spus pentru NM că în afară de cazul Revencu, avocații au pierdut în prima instanță încă trei dosare ale medicilor tineri, în favoarea Ministerului Sănătății. Toți aceștia sunt în așteptarea deciziei Curții de Apel. Alte vreo zece dosare deocamdată nu au ajuns până în instanța primară. Potrivit afirmațiilor lui Cerbu, procesele se tărăgănează în special din cauza suprasolicitării instanțelor de judecată și din cauza că din partea ministerului, de toate cele o sută de dosare se ocupă doar două persoane. Astfel, ședințele se amână cu regularitate.

Din dosarele de care se ocupă juriștii «Efrim, Roșca și Asociații», în 14 cazuri s-a ajuns la împăcarea părților cu ministerul. Cerbu a precizat că majoritatea dosarelor sunt ale fetelor care se află în concediu de maternitate. Funcționarii le-au oferit posibilitatea de a-și crește copiii până la vârsta de trei ani, iar după aceasta, să lucreze cei trei ani promiși conform repartizării. Ce-i drept, în cazul noii repartizări, cei de la minister și-au asumat obligația de a ține cont de starea familială și de locul de muncă al soților.

Printre absovenții care au acceptat împăcarea, au fost și din cei care au plecat la tratament în străinătate. Acestora le-a fost oferită o perioadă de doi ani pentru tratament, iar după aceasta, ei vor fi nevoiți să revină și să lucreze conform repartizării. Unei absolvente, care activează într-o clinică privată, i-au permis să lucreze pe o jumătate de salariu într-o clinică de stat. Însă termenul obligatoriu de repartizare i-a fost prelungit până la șase ani în loc de trei.

Ce nu e în regulă

Potrivit afirmațiilor lui Cerbu, ministerul nu explică clar, cum sunt calculate sumele compensațiilor. «Sumele sunt neîntemeiate. Aceștia prezintă doar cheltuieli din contabilitatea universității, sume generale. Nu-i clar, cum și în ce temei au fost calculate compensațiile», a constatat jurista. Avocații nu au reușit să obțină informații mult mai detaliate, însă «pentru judecată, au fost suficiente și acestea». Ea a mai spus că mărimea unor compensații a crescut până la 264 de mii de lei.

Avocatul consideră incorect și neîntemeiat și faptul că în suma finală este inclusă și bursa. «Acest lucru este incorect și ilegal, pentru că această bursă este acordată studenților care au note bune, pentru rezultatele la sesiuni», a subliniat Cerbu.

Avocatul mai susține că în final, studiile achitate din buget pot fi mai costisitoare nu doar decât studiile prin contract în Moldova, dar și decât cele din România.

Cerbu consideră că o problemă este și faptul că ministerul insistă asupra unei zile de muncă depline. Și asta, chiar dacă în multe spitale sunt locuri vacante pentru specialiști doar pentru 0,5% sau 0,75% din salariu.

În hotărârea guvernului, aprobată în anul 2003, nu este prevăzut nici faptul, ce trebuie să facă o persoană în situația în care dacă la locul repartizării nu sunt locuri vacante, așa ca în cazul lui Revencu. «În plus, e clar că lipsește comunicarea dintre spitale și minister. Ei trebuie să facă schimb de informații, însă acest lucru nu se întâmplă», a spus Cerbu.

Ea a mai menționat că printre cei care încă se judecă cu ministerul, sunt mulți care nu au fost repartizați în orașele în care trăiesc soții lor și familiile lor.

«Toată această situație este aiurită. Cum doresc ei să-i impună pe tinerii specialiști să rămână în sistem cu salarii atât de mici?», a subliniat Cerbu.

Nu doar avocații au pretenții față de sistem. Expertul în sănătate, fostul director al Clinicii Universitare de Asistență Medicală Primară, Ala Nemerenco, este de părere că, pe de o parte, ar fi fost corect ca cei cu studii plătite din buget să-și serveascî propria țară. «Pe de altă parte, dacă această țară plătește salarii mizere și nu le oferă condiții de muncă, nu înseamnă oare că îi forțează să plece pentru a supraviețui?», s-a întrebat Nemerenco, comentând situația pe pagina sa de Facebook.

Potrivit afirmațiilor ei, la înmatricularea la universitate, nu toți medicii tineri, sunt informați, din start, despre repartizare. Deși absolvenții studiilor de rezidențiat, de regulă, au mai mult de 30 de ani, la repartizare, nu se ține cont de starea lor familială. Potrivit lui Nemerenco, în zadar statul nu ține cont și de timpul în care rezidenții activează în spitale în timpul studiilor.

Expertul a reamintit și faptul că și alte ministere ar fi putut cere ca absolvenții altor specialități, care au învățat cu finanțare bugetară, să lucreze conform repartizării. «Oare nu există la noi o insuficiență enormă de cadre în grădinițe, școli, sectorul public – în agenții și primării? [Au ales sănătatea] pentru că acest fotoliu aparține de mai mulți ani partidului de guvernământ?», se întreabă, din nou, Nemerenco.

Ce spun cei de la minister

NM a solicitat de la minister informații despre litigiile cu absolvenții Universității de Medicină și despre faptul că această practică se aplică și în continuare, însă la momentul publicării acestui material, nu a fost niciun răspuns. Menționăm că înterbările au fost transmise la 13 mai. Cei din serviciul de presă au încercat de câteva ori să-l convingă pe reporterul NM de faptull că specialiștii ministerului lucrează asupra răspunsului.

Nu am reușit să aflăm de la Universitatea de Medicină, dacă au fost dați în judecată și absolvenții promoțiilor 2017 și 2018. Surse din serviciul de presă al universității au comunicat că nu dispun de o astfel de informație, întrucât anume ministerul se judecă cu absolvenții. Chiar dacă mai devreme, în timpul proceselor de judecată, informația cu privire la cheltuielile ce ține de instruire au fost solicitate anume de la universitate.

Ce se poate schimba

În luna mai, deputații blocului ACUM, membrii Partidului «Acțiune și Solidaritate» (PAS) Radu Marian și Dan Perciun au înregistrat în parlament o inițiativă legislativă care ar trebui «să stopeze abuzurile statului» față de tinerii medici.

Deputații ACUM consideră că absolvenților care au învățat cu finanțare bugetară și care nu pot activa conform repartizării, trebuie să li se permită să ramburseze cheltuielile pentru studii în decurs de trei-cinci ani. Inițiativa legislativă mai presupune aprobarea unui regulament de calculare a costului studiilor. Deputații au mai propus ca obligațiunile privind rambursarea acestor sume să fie aplicate doar pentru cei care au început să învețe din anul 2018. De asemenea, ei propun ca prin lege, să fie plafonate costurile care urmează să fie rambursate la nivelul taxelor totale de studii percepute de la studenții care învață prin contract, pentru a elimina situațiile «alogice».

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки