25.6ºC Chișinău
Duminică 26 mai 2019

Tehno-Radu. Galina Vasilieva despre cum PDM „a testat” în Chișinău victoria sa la alegerile parlamentare

 

La 20 mai, în Moldova se vor desfășura alegerile anticipate ale primarului capitalei. Să spun că această campanie a fost murdară și că lupta s-a dat în condiții inegale, ar însemna să nu spun nimic. Ultima zi a cursei electorale a demonstrat că niciun fel de reguli etice și omenești în lupta pentru putere nu există. Chișinăul a devenit nu atât arenă pentru lupta candidaților, cât teren pentru elaborarea tehnologiilor de menținere a puterii la viitoarele alegeri parlamentare. Se pare că experimentul este aproape de succes.

Fără frâne

În perioada electorală a fost organizat un singur sondaj de tip deschis, rezultatele cărora sunt cât de cât credibile – Barometrul Opiniei Publice. Acesta a scos în evidență trei lideri previzibili. Este vorba despre candidatul socialiștilor Ion Ceban, așa-zisul candidat independent Silvia Radu și candidatul unic din partea a trei partide de opoziție pro-europene Andrei Năstase.

Periodic, în spațiul mediatic erau „aruncate” și rezultatele altor sondaje. Scopul acestora era de a demonstra că reprezentantul opoziției nu are șanse. Într-o discuție privată, un sociolog care efectuează cercetări sociologice de tip închis pentru partide, a menționat că o asemenea „comandă” nu are nimic în comun cu realitatea. Și a povestit un banc: „Un georgian era judecat pentru că vindea la piață surogat și nu ceai autentic. Georgianul a răspuns: „Eu nu am mințit pe nimeni! A fost afișată tăblița cu inscripția "чай липовый" (sintagma „липовый” în limba rusă are și sensul „de tei”, și sensul de „fals” – nota trad.)

De altfel, și întreaga campanie a fost o plăsmuire. Principalul „fals” a devenit candidatul independent Silvia Radu. În ultima zi a campaniei, ea a ieșit în fața presei și a anunțat că nu a cheltuit pentru bannere și publicitate, nu a participat la dezbateri, pentru că „acolo toți mint”, ci a preferat să comunice cu oamenii în direct. Puținele mijloace pe care le-a cheltuit, potrivit afirmațiilor lui Radu, sunt din bugetul familial și vor fi reflectate în raportul financiar.

La conferința de presă, Radu nu a spus, desigur, că ea nici nu a avut nevoie specială pentru a cheltui. Întreaga mașinărie mediatică propagandistică a lucrat pentru ea zi și noapte absolut gratis. Acest lucru a fost demonstrat nu numai de analiza buletinelor de știri difuzate de posturile tv care au refuzat oficial să reflecte campania, cercetarea fiind realizată de NewsMaker, însă și de monitorizarea Watchdog.md și a Centrului de Jurnalism Independent.

Cinci televiziuni de top, care intră în componența holdingului media al PDM, i-au făcut lui Radu un PR atât de scump, că acesta nu s-ar încadra în niciun raport financiar. În ce-i privește pe alți candidați, tehnologia a fost alta: socialistul Ion Ceban, în cea mai mare parte, a fost ignorat, iar candidatul opoziției Andrei Năstase practic a fost „bătut”.

Încă anul trecut se părea că tehnologiile pro-putere au ajuns la fund cu știrea despre pantalonii uzi ai politicianului de opoziție. Însă actuala cursă a demonstrat: degradarea are un început, însă nu are și un sfârșit.

În dimineața din ultima zi a campaniei, autoproclamatul jurnalist Vadim Ungureanu a instalat vis-a-vis de primărie o mică statuie a unui băiat care face pipi și care are capul politicianului de opozsiție. După aceasta, presa democraților a dat lovitura de control: Publika TV, siteurile Mesaj.md șiTelegraph.md au publicat înregistrarea discuției telefonice a lui Andrei Năstase cu mama sa, în etate.

În rest - tehnica

Alegerile primarului sunt foarte asemănătoare cu cele din circumscripțiile uninominale, în care, la sfârșitul anului, va fi aleasă o jumătate din deputații parlamentului. Pentru Partidul Democrat aflat la guvernare, alegerile primarului sunt un fel de test-drive pentru votarea conform sistemului majoritar.

Cum s-a desfășurat cursa? A fost candidatul socialiștilor, care nu a avut concurenți pe flancul stâng. Flancul drept a fost dezmembrat la maximum, iar liderul acestuia, Andrei Năstase, a fost împroșcat cu tone de gunoi.

Între timp, abia cunoscuta până acum Silvia Radu, care s-a prezentat ca fiind candidat independent și „tehnocrat”, a beneficiat de susținerea totală a PDM. Începând de la resursele administrative la colectarea semnăturilor și terminând cu campania promoțională de amploare și gratuită în presă și nu numai.

Dacă tehnologia aleasă de democrați va avea efect în Chișinău, unde este concentrată elita intelectuală a țării, unde este – deși încă firavă – clasa de mijloc și unde oamenii, probabil, obțin informații din diferite surse, ce să mai vorbim despre întreaga republică?

Dacă chișinăuienii nemulțumiți de actuala putere, care niciodată nu ar fi votat pentru un candidat al PDM, îl vor susține pe „candidatul tehnocrat” Radu, mizele democraților au fost puse corect și în circumscripțiile uninominale vor fi lansați aceiași candidați-surpriză, conform tehnologiei elaborate deja.

Cadrul legislativ deja este pregătit: Codul electoral permite concurenților incluși în listele de partid să candideze în circumscripțiile uninominale în calitate de candidat independent. Circumscripțiile sunt croite așa cum trebuie, lucrul în teritoriu este în toi.

Calculul este corect: tehnologia funcționează, scopul scuză mijlofcele, orice oponent poate fi distrus, victoria la alegerile parlamentare a candidaților independenți din partea PDM este deja „în buzunar”. Anume aceasta va însemna victoria tehnologiei „Silvia Radu” în Chișinău.

Autor: Galina Vasilieva

Партнерские ссылки