10.17ºC Chișinău
Luni 25 martie 2019

Teritoriul LP. Timp de o seară, Chșinăul s-a simțit Woodstock

Ea a venit la Chișinău în ajunul concertului. La aeroport a renunțat la sala VIP și la transportul special până la terminal. A stat în rând la punctul de control al pașapoartelor și pentru prima oară a călcat pe pământul moldovenesc. Pentru a-și împărtăși muzica și simpla idee: poți și trebuie să ai încredere în oameni. Pur și simplu nu trebuie să-ți fie frică să fii tu însuți. Pentru o seară, concertul Laurei Pergolizzi, cunoscută cu numele de scenă LP, care a avut loc la Chișinău, la 14 decembrie, i-a transferat pe chișinăuieni în atmosfera Woodstock.

Negocierile privind organizarea concertului LP la Chișinău a durat mai mult de un an. Principalul obstacol nu au fost banii, ci un „detaliu” tehnic destul de simplu: timpul. Hitul „Lost on you” și albumul cu același nume au stabilit pentru mai mult timp agenda Laurei Pergolizzi: găsirea unei date libere a fost un lucru dificil. Însă insistența organizatorilor și-a spus cuvântul. Chișinăul a găzduit ultimul concert al LP din anul 2017.

Aproape de 14 decembrie, aproape toate biletele erau vândute. Mulți oameni au recunoscut că, în afară de „Lost on you”, știau doar despre „Other people”, care a luat locul primului hit la posturile de radio și în top-urile Youtube. Însă nu se poate spune că nerăbarea acestora era mai mică decât a celor care au ascultat cu insistență toate albumele LP. Însăși imaginea acestei femei fragile, asemănătoare unui rocker adolescent, nu se încadra în clasamentele europene. O asemenea popularitate, se pare, nu poate conforma aranjamentelor nestandarde și cârlionților care ascund o jumătate de față. Mulți s-au îndreptat spre Palatul Național anume pentru aceasta: să înțeleagă, în ce constă farmecul. În ziua concertului s-a constatat că această întrebare și-au pus-o toți: adolescenți, cupluri, bărbați în costume, hipsteri și chiar funcționari.

Magia s-a dovedit a fi destul de simplă. LP a ieșit pe scenă cu o trupă modestă – un toboșar și doi chitariști. În spatele lor – minimum de decorațiuni. Partitură laconică de lumini. Într-un colț al scenei – o inimă mare și strălucitoare. Apropo, LP nu planificase instalarea acesteia. Inima a fost cumpărată la o licitație de binefacere organizată de fundația «Доброе сердце» („Inimă bună”) pentru copiii orfani, iar ulterior a fost dăruită artistei.

O inimă la fel de mare a avut și însăși vedeta. Sala a fost cucerită imediat. După explozivul „Strange” a urmat cunoscutul „Other people”. LP nu a lăsat toate hiturile pentru desert. Sunetele chitarelor erau mereu întrerupte de strigătele din sală: „We love you!”. La Chișinău, pentru o seară, s-a instalat „noua sinceritate”.

1 of 3

Zona fanilor a fost instaurată în loja orchestrei. Aceșia răspundeau cu devotament la fiecare mișcare a interpretei: panglici roșii zburau spre scenă în timp ce răsuna „Tightrope”. De la balcon atârna o bucată mare de pânză multicoloră: concertul a devenit o manifestare specifică pentru comunitatea locală LGBT. Se pare că LP nici nu a încercat să demonstreze cuiva ceva. Înainte de concert, ea a recunoscut că principala sa dorință este de a împărtăși capacitatea ei de a vedea și a accepta pe altcineva. Atunci când a interpretat „Where you gonna go”, Laura a coborât pentru prima dată în sală. În pofida încercărilor bodyguarzilor de a o îngrădi de oamenii din sală, ea a strâns mâna tuturor celor pe care a reușit să-i atingă, i-a mângâiat pe copiii care i-au venit în întâmpinare. Cu unii s-a fotografiat, fără a înceta să cânte. Interesant e faptul că mulți s-au îndreptat spre ea, dar nu s-a creat nicio îmbulzeală. Se pare că delicatețea artistei a fost transmisă și ascultătorilor.

1 of 3

După începutul pompos și gălăgios și după prima întâlnire tete-a-tete cu spectatorii, LP a interpretat melancolica „Switchblade”, acompaniată de sunetele ukulelelor. Ceilalți muzicieni au lăsat instrumentele, spectatorii au înmărmurit. Peste câteva secunde, toată sala a fost inundată de luminițe: spectatorii au ridicat sute de telefoane cu lanternele aprinse. Publicul se legăna amical în tact cu muzica. S-a simțit atmosfera Woodstock și a epocii hippy demult apuse, cea care a protestat împotriva oricărui gen de violență și care spera la o înfrățire generală.

Alcătuirea iscusită a listei melodiilor interpretate a permis descoperirea treptată a LP de către cei care anterior știau doar refrenul „Lost on you”. Devenea clar de ce și ei îi este greu să răspundă la întrebarea, cum poate fi numit stilul ei. Notele chanson-ului francez erau urmate de ritmicul „No witness”, iar după rock’n-roll urmau baladele. LP lua în mână chitara electrică, apoi ukulelele. Neschimbată rămânea doar vocea: mulți erau nedumeriți, cum poate din pieptul unui om atât de firav să răsune note atât de înalte și puternice? Vibrațiile vocii ei umpleau Palatul Național, pe care ea l-a numit „un teatru frumos”.

De la primele sunete ale „Lost on you” spectatorii s-au ridicat în picioare. Aproape nimeni nu s-a mai așezat până la sfârșitul concertului. Interpretând principalul său „bilet” în Europa, LP s-a retras, apoi a revenit în sală cu un drapel moldovenesc, acompaniată de ovațiile neîntrerupte ale tuturor spectatorilor. Aceștia i-au exprimat recunoștința prin aplauze neîncetate și nu au mai lăsat-o să plece până nu a mai interpretat câteva piese.

1 of 2

Înainte de concert, în culoarele Palatului Național, LP a recunoscut jurnaliștilor că în cei doi ani de turnee, concerte, flori și publicații, principalul mesaj al ei nu s-a schimbat: rămâneți voi înșivă, fiți pregătiți să fiți voi înșivă și să-i acceptați pe alții. „Eu nu încerc să creez o lume în care toți să fie ca mine. Mie îmi place să văd întreaga paletă”, a spus LP.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки