4.9ºC Chișinău
Vineri 19 aprilie 2019

„Timpul dvs. a expirat”. De ce Platon nu a fost audiat în cazul lui Plahotniuc

Veaceslav Platon, care își ispășește pedeapsa în penitenciarul nr. 13, urma să fie audiat în dosarul în care figurează liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Această interogare a fost solicitată de către Procuratura Anticorupție. Însă audierile nu au avut loc. NM relatează, ce s-a întâmplat și de ce, de această dată, avocații au refuzat să intre în penitenciar, iar Platon refuză să depună mărturii în absența acestora.

Iar pe dvs. vă rog să rămâneți

Octavian Iachimovschi, procuror din cadrul Procuratuii Anticorupție, trebuia să-l audieze pe businessmanul Veaceslav Platon la 18 martie, la ora 15:00, în legătură cu deschiderea unui dosar penal în România, în care figurează Vladimir Plahotniuc.

Mai devreme, avocații lui Platon au spus că acesta a acceptat să depună mărturii doar în prezența lor. Potrivit avocaților, și ei, și procurorul au venit la penitenciar la ora 15:00, însă nu au reușit să intre imediat în clădire. Aproximativ la ora 15:50, în penitenciar au fost lăsați să intre procurorul și avocații lui Platon. Toți, în afară de Valeriu Pleșca.

Pleșca a spus pentru NM că el a fost supus unei percheziții personale, i-au fost verificate documentele și doreau să le vadă și pe cele din dosarul lui Platon, care sunt protejate prin confidențialitatea avocatului. „Eu le-am permis să mă percheziționeze, chiar și să-mi verifice actele pentru a se convinge că nu dețin substanțe interzise, să le pipăie, să le scaneze, dar nu și să le citească. Eu nu intenționez să încalc legea împreună cu ei”, a menționat Pleșca.

Potrivit lui, colaboratorii penitenciarului au spus că trebuie să vadă actele, întrucât printre ele ar putea fi cambii sau hârtii de valoare, iar în acest timp, ei au filmat cele întâmplate. Și directorul penitenciarului nr. 13 Igor Pântea a cerut să-i fie prezentate actele, spunând că printe acestea ar putea fi vreo plângere, pe care el ar putea-o lăsa și apoi – „salut, draga mea”.

„Colegilor mei nu li se permitea să se apropie de mine, acest lucru explicându-se prin faptul că eu aș deține obiecte interzise. Continuau să mă țină la punctul de trecere. Le-am propus de câteva ori să atingă documentele și să le vadă de departe. Mi s-a spus că eu împiedic activitatea închisorii”, a mai spus Pleșca.

Avocatul a mai zis că Igor Pântea a cerut și mai devreme să i se prezinte documentele, însă avocații oricum erau lăsați să treacă. Pleșca este convins de faptul că administrația închisorii știa că el va refuza să le prezinte documentele pentru a fi citite și anume de aceea au insistat în acest sens, ca până la urmă, să nu fie lăsat să treacă.

„Este un motiv inventat și acțiunile nicicum nu se înscriu în cadrul garanțiilor naționale și internaționale ale dreptului la apărare și ale desfășurării activității de avocat. Acest lucru părea a fi o încercare conștientă de a-i umili pe avocați și de a-și bate joc de noi. Se simte o oarecare samavolnicie. Încă niciodată nu mi s-a întâmplat așa ceva în practica mea”, a mențonat Pleșca.

Potrivit avocatului, el l-a rugat pe procurorul Iachimovschi să asigure dreptul lui Platon la apărare și prezența avocatului la acțiunile din cadrul anchetei. „Eu i-am explicat că în ochii dvs., șeful închisorii face abuz de împuternicirile sale. Procurorul a răspuns că dacă toate acestea ar fi fost în incinta Procuraturii Anticorupție, el ar fi putut să asigure prezența mea, însă aici, el nu poate da indicații”, a subliniat Pleșca.

Avocații lui Platon au refuzat să fie prezenți la audieri fără Pleșca, iar procurorul Iachimovschi nu a putut efectua audierile, deoarece Platon a spus că va depune mărturii doar în prezența avocaților. În consecință, peste o oră, iarăși a ieșit Igor Pântea și a spus: „Timpul dvs. a expirat, la revedere”.

Când va avea loc o nouă încercare de a-l audia pe Platon, avocații nu știu. Potrivit afirmațiilor lui Pleșca, ei intenționează să vină în fiecare zi la penitenciarul nr. 13 și să obțină întrevederea cu clientul lor.

Ce e cu dosarul lui Plahotniuc

Menționăm că dosarul penal în care figurează Plahotniuc a fost deschis în România, la 17 aprilie 2017, în baza declarațiilor pe care Veaceslav Platon le-a depus la 3 august 2016, la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate. În document este vorba despre crimele care se presupune că ar fi fost comise de Vladimir Plahotniuc. Organele de drept din România au considerat că dovezile expuse în sesizarea lui Platon sunt suficiente pentru a deschide un dosar penal conform articolelor despre organizarea unei grupări criminale, escrocherie și spălare de bani.

În luna februarie 2018, Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România s-a adresat Tribunalului de la București cu rugămintea de a transmite Moldovei acest dosar, întrucât această investigație este prea dificilă în România, în legătură cu faptul că „crimele indicate nu au fost săvârșite pe teritoriul României”. De asemenea, deși Plahotniuc deține cetățenia României, cea mai mare parte a timpului el o trăiește pe teritoriul Moldovei și infracțiunile de care este acuzat de către Platon, la fel, au fost comise în Moldova – se spune în adresarea procurorilor români.

La 15 martie, NM s-a adresat la serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție cu întrebarea dacă Plahotniuc are vreun statut procesual în acest caz și dacă procurorii doresc cu adevărat să-l audieze pe Platon în legătură cu aceasta. Până în prezent, nu am obținut un răspuns la această solicitare.

De ce iarăși avocații nu sunt lăsați la Platon

NM nu a primit răspunsuri nici la solicitările expediate Administrației Naționale a Penitenciarelor referitoare la motivele pentru care avocații nu sunt lăsați să ajungă la Platon. Menționăm că timp de o lună, avocații lui Veaceslav Platon nu au fost lăsați să ajungă la clientul lor, iar după aceasta, la 7 martie, li s-a permis să se întâlnească, după care, din nou, le este refuzată solicitarea de a se întâlni, motivând prin faptul că nu există birouri libere pentru întrevederile cu avocații. La 14 martie, ei nu au fost lăsați să intre nici măcar în incinta penitenciarului și nici să-și înregistreze cererea la cancelaria instituției. Ba mai mult, fără a oferi vreo explicație, nici altor avocați, care au venit să se întâlnească cu clienții lor, nu li s-a permis să intre în clădirea închisorii.

Avocații lui Platon au filmat scena în care un coleg de-al lor nu este lăsat să intre în clădirea penitenciarului și nu li se răspunde la întebări. La fel, în înregistrare se vede cum avocații lui Platon încearcă să transmită în cancelarie o plângere, însă ușa penitenciarului se închide brusc și documentul pe care ei l-au băgat în crăpătură a rămas blocat acolo.

La 15 martie, după amiază, avocaților lui Platon li s-a spus că ei pot să se întâlnească cu clientul lor. Aceștia s-au pornit spre automobilele lor, pentru a-și lăsa telefoanele și lucrurile personale, iar când au revenit, ușa închisorii nu le-a fost deschisă și la sunetele interfonului nu li s-a răspuns.

Reamintim că avocații lui Platon s-au plâns pe acțiunile lui Igor Pântea la procuratura municipală. Și Oficiul Ombudsmanului a cerut procurorilor să înceapă urmărirea penală a persoanelor responsabile de la penitenciarul nr. 13, ale căror acțiuni au dus la încălcarea drepturilor și libertăților omului. Într-un comunicat de presă al Oficiului Avocatului Poporului se menționa că „ultimele evenimente din dosarul lui Veaceslav Platon demonstrează devalorizarea institutului juridic al apărării în Republica Moldova”. Oficiul Avocatului Poporului a cerut ca Administrația Națională a Penitenciarelor să-l repună imediat în drepturi pe Platon și să-i asigure accesul la informații, asistență medicală, precum și accesul avocaților la el.

Până în prezent, nu a urmat nicio reacție oficială a Administrației Naționale a Penitenciarelor și a procuraturii municipale.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки