Toate drumurile duc în Rusia. De câte ori a zburat Dodon în FR din ziua alegerilor parlamentare?

Președintele Igor Dodon se află cu o nouă vizită în Federația Rusă. La 6 iunie, Dodon va ține un discurs la Forumul Economic Internațional din Peterburg. De când în Moldova a fost ales noul parlament și se poartă negocieri pentru crearea unei majorități de guvernământ, președintele a fost de mai multe ori în Federația Rusă. NM a calculat, de câte ori a zburat Dodon în Rusia, după alegerile parlamentare, și cu ce ocazie.

La 5 iunie, Dodon a plecat în Rusia, pentru a participa la ediția a XXIII-a a Forumului Economic Internațional. Pe pagina sa de Facebook, președintele a menționat că a venit la forum la invitația președintelui Rusiei Vladimir Putin.

Dodon se află în Rusia în toiul negocierilor pentru crearea majorității de guvernământ. De fapt, aceasta nu este nici pe departe prima vizită a președintelui Moldovei în Federația Rusă în perioada formării coaliției de guvernământ, care urmează să guverneze republica în următorii patru ani. Reamintim că Dodon a efectuat o vizită în Rusia practic imediat după alegerea noului parlament.

Alegerile parlamentare din Moldova au avut loc la 24 februarie. Patru zile mai târziu, la 28 februarie, Dodon a zburat la Moscova. Însă el a declarat atunci că vizita este neoficială. Dodon a dat asigurări că a plecat cu familia la odihnă.

După aceasta, Dodon a fost la Moscova la 5 aprilie. Atunci el s-a întâlnit cu patriarhul Kirill și «a primit binecuvântarea pentru a face lucruri bune pentru poporul moldovenesc».

Peste o săptămână, la 11 aprilie, șeful statului a plecat din nou la Moscova, însă atunci nu a anunțat pe nimeni despre aceasta. Despre vizită s-a aflat dintr-un comunicat de presă al administrației președintelui Belarusului. În timpul întrevederii cu președintele Moldovei, Alexandr Lukașenko l-a rugat pe Igor Dodon să-i transmită salutări președintelui Rusiei Vladimir Putin. În ziua următoare, Dodon a confirmat că a fost la Moscova, însă a menționat că nu s-a întâlnit cu nimeni din conducerea Rusiei.

Astfel, în ultimele trei luni, Dodon a fost în Rusia de patru ori.

În afară de aceasta, la 29 mai, Dodon a avut o întrevedere cu Putin în cadrul ședinței Consiliului Economic Eurasiatic Superior, la Nur-Sultan.

Menționăm că din anul 2017, președintele Igor Dodon a efectuat 38 de vizite de lucru oficiale în străinătate, dintre acestea, 17 au fost în Rusia.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки