Transnistriei îi vor arăta sfârșitul luminii. Ar putea Moldova să se deconecteze de la CERS Moldovenească?

Moldova ar putea să renunțe la serviciile CERS Moldovenească, controlată de holdingul «Inter RAO» din Rusia și să achiziționeze energie electrică doar din Ucraina. Acest lucru este prevăzut în programul guvernului Maiei Sandu. Compania DTEK Energo din Ucraina este pregătită, din punct de vedere tehnic, să majoreze volumul livrărilor în Moldova, de la 15% până la 100%. Iar cei din guvernul rus recomandă autorităților moldovenești să acorde atenție prețului de achiziție. NM a încercat să afle dacă este posibilă renunțarea totală la livrările de energie electrică de la CERS Moldovenească și în ce condiții s-ar face acest lucru.

RAO și DTEK

Intenția noului guvern de a rezilia contractul cu CERS Moldovenească, care este situată în Transnistria, și de a achiziționa energie electrică doar din Ucraina, a devenit cunoscută la sfârșitul săptămânii trecute, după ce a fost publicat programul Guvernului Maiei Sandu.

Despre aceasta se spune în capitolul «Scoaterea țării din izolare și relansarea urgentă a economiei» (paragraful «Transport, infrastructură, energetică»). Însă în program nu este indicat niciun fel de detalii despre schimbările schemei de livrare a energiei electrice. NM nu a reușit să obțină un comentariu operativ al Ministerului Economiei din care să fie clar, cum anume ei planifică să facă acest lucru, va fi sau nu reziliat contractul cu CERS Moldovenească înainte de termen și au fost oare estimate consecințele. La momentul publicării articolului, cei de la minister nu au răspuns la solicitarea în scris a NM.

Reamintim că o experiență a livrărilor de energie electrică doar din Ucraina a fost deja în anul 2017. Atunci, din cauza conflictelor politice din Moldova și Transnistria și a schemei livrărilor de energie electrică prin intermediul unei companii-tampon, care a funcționat timp de doi ani, CERS Moldovenească a pierdut contractul principal pentru livrarea energiei electrice pe malul drept al Nistrului. Timp de trei luni, doar DTEK Holding din Ucraina a livrat energie electrică în Moldova, cu 50,2 dolari pentru 1 MWh/h. Ucrainenii au fost selectați în calitate de distribuitori în urma unei licitații pentru achiziția energiei electrice, pe care Moldova o organizează la începutul fiecărui an (contractele se încheie pentru un an). CERS Moldovenească a propus atunci prețul de 54,4 dolari pentru 1 MWh/h.

Trei luni mai târziu, de la 1 iulie 2017, contractul cu CERS Moldovenească a fost reluat. Centrala a început să livreze 70 la sută din volumul de energie electrică, care este consumată pe malul drept al Nistrului, iar Ucraina – 30%.

În anul 2018, energia electrică a fost achiziționată în aceleași proporții: 70% - de la CERS Moldovenească și 30% - din Ucraina. Iar de la 1 aprilie curent, după licitația tradițională, de la CERS Moldovenească se achiziționează 85% din energia electrică, cu 52,4 dolari pentru 1 MWh/h, iar de la DTEK «Pavlogradugoli» din Ucraina - 15%, cu 64,4 dolari.

Preț, interese, scheme

Comentând această chestiune, vicepremierul Federației Ruse Dmitrii Kozak, aflat recent într-o vizită la Chișinău, a menționat că Rusia este interesată de activitatea stabilă a centralei electrice situate în Transnistria. «Însă problema trebuie să fie soluționată ținându-se cont de interesele Moldovei. Cine vinde energie electrică mai ieftină, acela trebuie să fie vânzător. Noi nu intenționăm să facem lobby pentru interesele companiei ruse, în pofida legilor concurenței», a spus Kozak.

La rândul său, președintele Igor Dodon a spus că am putea să renunțăm la contractul cu CERS Moldovenească dacă vor fi descoperiți intermediari ori scheme de corupție pentru livrarea energiei electrice din Transnistria. Dodon a adăugat că multe vor depinde și de prețurile de livrare. «Dacă ucrainenii vor putea livra energie electrică mai ieftină, înseamnă că vor livra ei», a menționat șeful statului. El a adăugat că mai devreme, nici administrația președintelui, nici deputații parlamentului nu au avut acces la informația despre livrările de energie electrică, iar acum, acesta este accesibilă. «Dacă acolo au existat scheme, ele vor fi distruse, pentru ca banii să ajungă în buget, iar consumatorii să obțină energie electrică la un preț mai mic», a concluzionat președintele.

La rugămintea NM de a comenta acest punct al programului guvernului, cei de la CERS Moldovenească au menționat: «SA «CERS Moldovenească» nu a obținut de la contr-agent informații despre rezilierea contractului de export a energie electrice în Moldova. Exportul în Moldova se efectuează conformi condițiilor contractului, în baza cererilor depuse de consumatori».

Serviciul de presă al holdingului DTEK Energo, solicitat de NM, a dat asigurări că, din punct de vedere tehnic, ei sunt gata să livreze Moldovei volumul necesar de energie electrică, iar acesta constituie aproximativ 3 miliarde de kWh/h pe an. «DTEK are suficiente forțe libere pentru a asigura necesitățile Moldovei în volum deplin», au comunicat surse din cadrul companiei. În același timp, ei nu ne-au răspuns la întrebarea despre prețul de achiziție al energiei electrice și despre posibila majorare a acestuia.

«Posibilitatea este, dar garanții – niciun fel»

Victor Parlicov, ex-directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, consideră că acest punct din programul guvernului este mai degrabă o declarație despre intenții decât un plan real de acțiuni. «Renunțarea la livrările de energie electrică de la CERS Moldovenească este posibilă pe termen lung, însă nu acum», consideră expertul.

El a subliniat că trebuie divizată posibilitatea de a livra energia electrică în Moldova doar din Ucraina și garanția acestei posibilități. «Dacă posibilitatea există, garanțiile lipsesc. Fără CERS Moldovenească, acest lucru este imposibil. Imaginați-vă ce-ar fi dacă ei [CERS Moldovenească] ar decide să închidă pentru reparație două linii de înaltă tensiune a câte 330 W, care trec pe teritoriul Transnistriei», a subliniat expertul.

Potrivit lui, Kozak și Dodon au mutat accentul discuției în direcția prețului, iar aceasta înseamnă că ei nu prea doresc ca CERS Moldovenească să înceteze definitiv livrările de energie electrică în Moldova.

Parlicov a presupus că scenariul real al evoluției situației este următorul: autoritățile moldovenești vor purta negocieri cu CERS Moldovenească în privința condițiilor de lucru cu un confort minimum, de exemplu, să funcționeze doar un bloc energetic și stațiile să asigure activitatea neîntreruptă a celor două linii de înaltă tensiune. «Acest lucru va însemna că 20-30% din energia electrică vor fi livrate de CERS Moldovenească», a menționat Parlicov.

El a adăugat că Moldova are nevoie să câștige timp până vor fi finisate lucrările de construție a liniilor de înaltă tensiune Isaccea-Vulcănești-Chișinău, care vor conecta sistemele electrice din Moldova și cele din România și atunci va apărea posibilitatea de a purta negocieri cu privire la livrările de energie electrică de pe poziții mult mai solide. La fel, expertul consideră că și negocierile cu Ucraina trebuie realizate atent, întrucât regulile de funcționare a pieței lor se vor modifica, ceea ce ar putea influența prețul de livrare.

«În același timp, nu trebuie să se facă speculații în privința prețului. CERS Moldovenească a urmărit mereu, ce preț vor propune ucrainenii, îl micșora cu câțiva dolari și îl propunea pe al său, așa că nu merită să vorbim despre diferența cardinală a prețurilor și eventuala creștere a tarifelor din cauza livrărilor doar din Ucraina», a concluzionat expertul.

Sergiu Tofilat, expert al organizației obștești Watchdog, consideră că în noul program, chiar din start, problema este abordată greșit. «Legea prevede crearea unui mediu competitiv pentru toți. Noi nu trebuie să reziliem contractul și să decidem, de la cine se poate achiziționa și de la cine nu se poate. Avantajul CERS Moldovenească este că ei achiziționează gaze la prețuri reduse, stabilite de autăritățile regiunii transnistrene (CERS Moldovenească produce energie electrică în bază de gaze. – NM)», a mai spus expertul. Potrivit lui, o soluție ar putea fi contractul direct dintre CERS Moldovenească și Moldovagaz pentru achiziția gazelor la prețuri de piață.

La fel ca și Parlicov, Tofilat a menționat importanța părții tehnice a acestei chestiuni. «La noi, majoritatea liniilor de înaltă tensiune vin din Ucraina în Moldova prin Transnistria și prin CERS Moldovenească. De asemenea, CERS asigură cu energie electrică o parte din regiunea Odessa, ea nu poate fi pur și simplu deconectată. Acesta este un obiect important de infrastructură. Acum, în perioada de vârf a consumului, balanța este completată anume de CERS», a menționat Sergiu Tofilat.

Autori: Natalia Melnic, Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки