-1.71ºC Chișinău
Sâmbătă 23 martie 2019

„Trebuie să ne străduim să câștigăm, jucând conform regulilor lor, și să eliberăm țara”. Interviu NM cu Andrei Năstase, candidat la funcția de primar de Chișinău

Unicul candidat al partidelor de opoziție de dreapta „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) și „Acțiune și Solidaritate” (PAS) Andrei Năstase a vorbit într-un interviu acordat NM despre aceea dacă examinează primăria de Chișinău ca o trambulină pentru parlament, dacă i-a fost dificil s-o convingă pe Maia Sandu să susțină candidatura lui și despre cum intenționează să elibereze capitala de corupție, haos și „binomul oligarhic” Plahotniuc-Dodon.

„Noi avem un primar care a fost adus prin ușa din spate”.

 Înaintându-vă candidatura, ați spus că alegerile din Chișinău constituie o platformă pentru alegerile parlamentare. Înseamnă oare aceasta că nu intenționați să vă ocupați de problemele orașului și folosiți acest lucru drept trambulină pentru parlament?

Eu nu am declarat niciodată acest lucru.

Nu mot-a-mot, dar sensul a fost acesta: „mai întâi Chișinău, apoi toată țara”?

Eu am spus și atunci și spun și acum: aceste alegeri au doi parametri. Pe de o parte, sunt grijile chișinăuienilor și ale locuitorilor din suburbii. Acum, acest lucru este mai important decât orice. Noi toți mergem pe aceste drumuri, inspirăm acest aer poluat, simțim mirosul de la stația de epurare, noi toți avem nevoie de iluminare și nu doar a străzilor, dar și a curților blocurilor de locuit. Noi toți avem nevoie de unele și aceleași lucruri simple. Aceasta este foarte important. Cel de-al doilea parametru este aspectul politic. Orașul Chișinău, împreună cu suburbiile, reprezintă actualmente aproximativ o treime din populația țării, aproximativ 60 la sută din investiții. Astăzi, Chișinăul înseamnă aproape 70% din numărul de angajați care primesc salarii oficiale. Anume de aceea am și vorbit despre importanța orașului. Este important ca primăria să nu rămână în mâinile oligarhiei, ea trebuie să servească locuitorilor orașului – acelei o treime din locuitorii Moldovei. Același lucru trebuie făcut și la alegerile parlamentare conform sistemului electoral mixt. Trebuie să ne străduim să câștigăm, jucând conform regulilor lor, și să eliberăm toată țara. Acum, prima posibilitate este primăria. Același lucru am încercat să-l facem la alegerile prezidențiale, am lucrat pentru aceea ca măcar o instituție din acest stat capturat să fie eliberată de puterea oligarhilor.

1 of 2

Mulți au considerat o greșeală faptul că v-ați retras candidatura din cursa prezidențială în favoarea Maiei Sandu.

Unii au considerat o greșeală, alții au salutat. La acel moment, nu exista o alegere mai bună.

Chiar și după atâta timp, dvs. considerați la fel?

Chiar și după atâta timp. Eu sunt persoana care nu regretă ceea ce nu a făcut. Aceasta a fost pentru binele oamenilor, pentru binele poporului, al viitorului copiilor mei și al tuturor copiilor din această țară. Întotdeauna m-a îngrijorat viitorul țării mele, al poporului meu, și abia după aceasta realizările mele și ale partidului din care fac parte.

De data aceasta, v-ați înaintat candidatura la funcția de primar până a fi luată decizia oficială de a fi organizate alegeri. Cum i-ați convins pe partenerii dvs. să vă susțină?

Despre faptul că avem nevoie de un candidat unic la alegerile din Chișinău eu am vorbit încă până a se afla că Dorin Chirtoacă va fi demis din funcție. Atunci chiar i-am adresat și o scrisoare deschisă, ca să-și dea demisia. L-am preîntâmpinat că justiția și procuratura plahotniuchistă nu se vor opri și el va ajunge la ceea ce a ajuns. Cu părere de rău, el nu m-a ascultat. Atunci eram sigur că vom ajunge la alegeri și că orașul trebuie să aibă șansa de a-și alege primarul și nu să fie așa cum s-a întâmplat la noi. Noi avem un primar care a fost adus prin ușa din spate.

Și totuși, cât de simplu a fost să-i convingeți pe parteneri să vă susțină?

Aceste discuții au avut loc încă în luna august, noi am vorbit despre aceasta. Înainte de a ne înainta la funcția de primar, noi am vorbit cu colegii din Partidul „Acțiune și Solidaritate”. Noi am spus că, ținând cont de circumstanțe, „Platforma DA” își va propune candidatul. Noi le-am solicitat susținerea și, până la urmă, ei ne-au acordat-o. Este foarte bine, acest lucru demonstrează maturitatea politică a ambelor partide. Noi avem și susținerea celui de-al treilea partid, care face parte din familia popular-europeană. Colegii noștri din PLDM, ca partid parlamentar, pot numi membrii biroului electoral cu drept de vot, acest lucru este foarte important. Acum eu am revenit de la întâlnirea cu oamenii din spitalul „Sfânta Treime”, am fost acolo cu Maia Sandu. Am fost primiți foarte bine. Sper că și în viitor vom acționa împreună și la alegerile prezidențiale, și în această cursă electorală.

„Eu nu intenționez să merg la primărie și să mă ocup de curățare politică”

 Acestea doar sunt alegeri pentru funcția de primar, nu pentru consiliul municipal. Cum veți reuși să activați eficient dacă în consiliul municipal nu este niciun consilier al „Platformei DA”?

Eu nu pot spune că în consiliul municipal nu sunt oameni normali, care doresc binele orașului lor. Sunt sigur că acolo se vor găsi astfel de oameni. Mizez pe 25-26 de oameni care ar accepta programul meu. Eu merg la primărie cu o echipă bună.

Aveți o asemenea echipă?

Desigur! Echipa mea nu este constituită conform criteriilor politice: sunt oameni din societatea civilă, din mediul de afaceri, experți din străinătate. Sper că voi putea atrage oameni care se ocupă de urbanism în Europa, care au demonstrat realmente că în termene reduse, este posibilă transformarea centrului istoric al orașului, reabilitarea moștenirii arhitecturale. În primăria orașului Alba Iulia există funcția de city manager. Acolo activează Nicușor Moldovanu care, în doar șase ani, a reușit să atragă în oraș fonduri europene în valoare de 400 milioane de euro. Orașul are 70 de mii de locuitori. Am reușit să discut cu el atunci când a participat la o prezentare în Chișinău. Nicușor Moldovanu a promis că ne va împărtăși experiența sa, mie și echipei mele.

Eu nu intenționez să merg la primărie și să mă ocup de curățare politică. Noi vom efectua o analiză. Dacă cineva trândăvește, trebuie luate măsuri. Dacă cineva nu s-a manifestat în sens bun sau dacă din cauza cuiva municipalitatea a pierdut bani în instanțe sau în alte domenii, acești oameni trebuie să răspundă pentru toate. Însă eu nu mă voi ocupa de curățare politică, în spatele acestor oameni sunt familiile și copiii lor. Dacă însă se vor găsi unități care acum nu sunt necesare primăriei, ele vor trebui recalificate pentru alte funcții.

Unii experți susțin că principala luptă pentru fotoliul de primar se va da între Radu și Ceban, sunteți de acord cu aceasta?

Eu nu aș vrea să comentez agenda care este alcătuită de holdingul media oligarhic. Vă invit pe dvs. și pe ceilalți jurnaliști să ne plimbăm prin oraș, prin împrejurimile sale, să intrăm în curțile blocurilor de locuit și veți vedea și singuri, ce și cum. Ar fi bine ca toți candidații să aibă șanse egale. Noi vedem cum este reflectată campania Silviei Radu: deși ei spun că nu vor reflecta alegerile, noi vedem foarte bine cum se face aceasta. Cum holdingul lui Dodon și holdingul lui Plahotniuc au ajuns la o înțelegere de cartel – ei nu luptă unii cu alții. Noi am avut atâtea manipulări cu presa și sondajele, n-aș vrea să înghițim momeala. Aceasta este o parte a fake-news. Noi i-am prevenit pe oameni despre aceasta. Cum au acționat în cursa prezidențială cu cei 30 de mii de sirieni, același lucru vor spune și despre mine. E bine că încă nu au ajuns până la 30 de mii de case în care va trebui să-i cazez pe sirienii pe care Maia Sandu trebuia să-i aducă, conform acordului cu doamna Merkel.

Cu părere de rău, aceste fake-news funcționează și uneori, în loc să vorbesc cu oamenii despre programul meu, sunt nevoit să explic că toată averea am câștigat-o activând în sectorul privat, că eu nu am lucrat la primărie, în structuri de stat, în guvern sau în parlament, eu nu am lucrat acolo unde se află banii publici. Am apărat drepturile și libertățile cetățenilor care au nimerit în „justiția” și procuratura controlată mai întâi de Voronin, apoi de Plahotniuc. Eu am apărat drepturile oamenilor, am câștigat onorarii care erau plătite de clienți și nu am câștigat din contul banilor publici. În timp ce Silvia Radu primea un salariu de 400 de mii de lei lunar din contul contribuțiilor noastre, eu am păstrat pentru Moldova peste 200 de milioane de lei în cazul Norma SRL. Noi am ieșit să protestăm împotriva furtului miliardului și nu am permit să fie furate alte 7 miliarde de lei. Le explic oamenilor toate acestea, iar ei întreabă: „De ce se spune că aveți atâtea case?”. Iar eu răspund: „De ce, dacă ei spun că sunt multe case, arată doar una?”.

Reușiți să-i convingeți? Simțiți susținerea oamenilor?

Eu simt o susținere foarte bună. Acum mă pregătesc de întâlnirea de la Vadul lui Vodă. Apropo, acolo sunt foarte mulți vorbitori de limba rusă. Toți se gândesc că dacă eu nu vorbesc prea bine în limba rusă, înseamnă că nu voi fi un primar pentru populația vorbitoare de limba rusă. Nu, eu nu împart oamenii în ruși, români, ucraineni, în cei care se identifică moldoveni, basarabeni sau găgăuzi. Eu știu că noi mergem sub același soare, mergem pe același pământ, prin aceleași gropi, avem nevoie de un oraș verde, curat, în care poți planifica, de exemplu, de cât timp e nevoie pentru a ajunge la destinație. Noi avem nevoie de toate acestea, indiferent de apartenența religioasă, națională, lingvistică și orientarea politică. Întotdeauna am făcut tot posibilul pentru ca oamenii să fie mai toleranți unii cu alții, să fie înțelegere reciprocă. Ca oamenii să descopere ceea ce-i unește, nu ce-i dezbină. Totul e atât de simplu!

Vreau să folosesc experiența orașelor românești în care am fost, în dezvoltarea tineretului, infrastructurii orașului, în prelucrarea deșeurilor ș.a. În Suceava, de exemplu, sunt 11 naționalități și acestea trăiesc minunat comunicând, respectându-se unele pe altele. Eu vreau ca orașul nostru multicultural să fie prietenos, curat, restaurat, să fie drumuri și trotuare bune, locuri de parcare, ca oamenii să se simtă confortabil în acest oraș. Pentru aceasta, mai întâi de toate, trebuie să scăpăm de corupție și haos și să avem o viziune despre cum trebuie să se dezvolte orașul într-o perspectivă mai îndelungată.

Acestea sunt alegerile primarului pentru un an.

Da, sunt alegeri pentru un an. După aceasta, noi vom participa la noi alegeri și vom încerca să-i convingem pe orășeni să aibă încredere în echipa noastră de la primărie și în echipa care va candida pentru consiliul municipal. Toate zvonurile precum că Năstase va folosi primăria ca o trambulină pentru alegerile parlamentare sunt doar manipulare. M-am obișnuit să fac totul bine și calitativ, să fiu consecvent în ceea ce fac și spun. Același lucru intenționez să-l fac și aici. Dacă noi vom câștiga la alegerile pentru primărie, vom păstra toate proiectele bune, ne vom debarasa de tot ce-i rău, propunând proiecte noi pe care apoi le vom dezvolta în perioada următorului mandat.

Înseamnă că veți rămâne la primărie?

Da. Eu nu refuz să-mi ajut partidul ca, prin eforturi comune, să obținem cel mai bun rezultat în parlament. Eu voi participa la aceasta. Însă nu mă voi juca cu soarta poporului. Eu nu pot lăsa orașul și să jonglez: „astăzi îmi place primăria, poimâine – parlamentul, iar după aceasta – guvernul”. Intenționez să merg la primărie nu doar pentru un an, ci pentru următorul mandat și, de ce nu, pentru încă un mandat, dacă orășenii vor avea încredere în mine, dacă le voi justifica încrederea.

„Trebuie schimbat tot ce-i putred”

 De ce „Platforma DA” a decis să-și înainteze candidatul la Bălți? La o conferință de presă ați vorbit despre necesitatea de a elibera Chișinăul de tandemul Plahotniuc și Dodon. Însă orașul Bălți este astăzi liber de acest tandem. De ce nu ați susține acolo, de exemplu, candidatul „Partidului Nostru”? Mai ales în contextul alegerilor parlamentare care vor avea loc.

Orice partid este obligat să participe la alegeri – sau de unul singur, sau în alianță. Noi suntem în alianță cu Partidul „Acțiune și Solidaritate”, acționăm împreună. Nu se poate face comparația dintre Bălți și Chișinău. Așa cum am mai spus, Chișinăul constituie aproximativ o treime din populația țării. Eu nu zic că orașul Bălți nu este important pentru noi. O voi ajuta pe Alina Spătaru să câștige în această cursă. Înțeleg că nu va fi simplu. Mai ales când există înțelegere dintre Plahotniuc și Dodon, pentru ca Dodon să câștige în Bălți, iar Plahotniuc – în Chișinău și pentru aceasta sunt concentrate toate eforturile. Nu ne va fi ușor, însă noi vom lupta și acolo, și aici. Pentru noi, este foarte important ca orașul Chișinău să iasă de sub controlul acestui binom oligarhic.

Care sunt, în opinia dvs., problemele orașului care trebuie soluționate urgent?

Trebuie să facem o evaluare a întregului sistem de administrare a primăriei, a tuturor serviciilor și structurilor publice. Cred că trebuie să identificăm mijloace suplimentare pentru a majora salariile angajaților din structurile municipale. Nu este corect ca averea unui oraș de un milion de locuitori să depindă de semnăturile oamenilor care câștigă câte 4-5 mii de lei. În primele luni în funcția de primar intenționez să elimin toate schemele de corupție, în activitatea mea mă voi baza pe consiliul consultativ de pe lângă primărie. El va fi funcțional, nu formal. La fiecare întâlnire cu orășenii, ei își exprimă nemulțumirea privind calitatea serviciilor publice, circulația neregulată a transportului public, tăierea ilicită a copacilor, problemele ce țin de transportarea gunoiului ș.a.

Din cauza utilizării ineficiente a bunurilor municipale, noi pierdem miliarde. Ceea ce liberalii, socialiștii și comuniștii au făcut cu proprietatea municipală în toți anii anteriori, trebuie să devină obiect de investigație pentru procurorii independenți. Potrivit estimării oficiale a Curții de Conturi, anual, municipiul pierde minimum 3,7 miliarde de lei din cauza lipsei de evidență corespunzătoare și de înregistrare a terenurilor. Practic, acesta este încă un buget al municipiului. Acest lucru este spus de Curtea de Conturi, nu de mine. La primărie, nimeni nu știe exact, câte terenuri de diferite categorii aparțin municipiului. Acesta este un haos, dar, cum se știe, nimeni nu ratează ocazia de a prinde un chilipir. Pământul municipal se dă pentru bănuți, bugetul pierde bani. Terenurile erau date unor agenți economici, ei construiau ceva pe aceste pământuri și apoi îl privatizau la un preț normativ, care este cu mult mai mic decât cel comercial. Din prima zi la primărie, noi vom începe să îndeplinim recomandările Curții de Conuri.

Adică în primul rând, veți rezolva problema privind pierderile din buget?

Fără aceasta, noi nu vom avea nimic – nici drumuri, nimic. Dacă nu vom închide robinetele, banii oamenilor nu vor înceta să fie cheltuiți pe nu se știe ce. Trebuie schimbat tot ce e putred. Noi avem nevoie de acești bani. Bugetul va crește considerabil dacă noi vom face ordine în acest domeniu. În perspectivă, planific introducerea sistemului electronic de administrare a teritoriului municipiului, acest lucru funcționează în orașele europene și în România. Dacă voi reușit din punct de vedere tehnic, până la expirarea primului meu mandat, vreau să creez și să aplic acest sistem și planul general de urbanism. Dacă va fi o împotrivire din partea consiliului municipal, le voi explica orășenilor cine este împotriva restabilirii ordinii. Cred că la următoarele alegeri, oamenii vor ține cont de aceasta.

Cum intenționați să soluționați problema colectării gunoiului?

Aceasta nu poate fi soluționată în câteva zile. Cu cât mai devreme vom începe, cu atât mai repede vom rezolva această problemă importantă. La noi, toți s-au obișnuit așa: când oamenii din Țânțăreni nu protestează, noi ducem gunoiul în Țânțăreni, dacă încep să protestezse, îl ducem la Bubuieci. Chiar și atunci când în Bubuieci oamenii protestează, noi oricum ducem gunoiul încolo. Așa ceva nu va fi. Trebuie să atragem investitori străini. Acum câteva zile, m-am întâlnit cu o persoană din Suedia și am discutat despre posibilitatea de atragere a proiectelor din străinătate.

În mod conceptual, este vorba despre o uzină de reciclare a gunoiului?

Desigur, cum altfel? Acest lucru va permite crearea noilor locuri de muncă, a energiei, va asigura pentru noi un oraș curat. Acum, noi nu trebuie să inventăm bicicleta. Eu am vorbit despre aceasta la București, cu partenerii și colegii mei, care, cândva, au soluționat deja asemenea probleme. Este un exemplu foarte bun la Botoșani, poate că vom împrumuta ideile lor. Echipa noastră știe cum să soluționeze această problemă, ocupându-se în paralel cu iluminarea, reparația drumurilor, transportul public. În special, trebuie să ne ocupăm de ecologie, de stația de epurare, să ducem la bun sfârșit acest proiect. 

În opinia dvs., de ce calități și abilități trebuie să dispună primarul de Chișinău?

Cred că el trebuie să fie un om de treabă în toate sensurile acestui cuvânt. Un om care va gestiona mijloacele și bunurile publice conform acelorași principii ca și cum ar fi banii și bunurile proprii. El trebuie să înțeleagă că trebuie să se economisească acolo unde trebuie de economisit și să se cheltuiască acolo unde trebuie de cheltuit. El trebuie să se comporte la primărie așa cum se poartă în familie, acasă: să aibă grijă de copii, părinți, prieteni, de comunitatea sa și de oraș. Aceasta înseamnă să fii gospodarul, omul care respectă legea. Tu trebuie să știi că nu există nimic din ce ai promis și nu ai făcut. Nu ai cheltuit banii oamenilor pentru flori. Trebuie și pentru flori, desigur, însă există alte priorități. În timp ce la Sângera oamenii trăiesc fără lumină și cu un sfert din banii cheltuiți pentru covorul din flori, tu decizi cum vei cheltui acești bani. Trebuie pur și simplu să fii un om de treabă. Noi dorim ca orașul Chișinău să fie o casă. Am în vedere nu doar clădirea, ci confortul. Pentru mine, Chișinăul este o casă.

 

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки