„Trebuie să recunoaștem: în prezent, ca obiectiv al turismului, Chișinău nu există”. Cine și de ce a inventat ghidul audio de tip GPS al capitalei

Școala Antropologică Superioară (ȘAS), în colaborare cu agenția de turism Dromos Tur, a elaborat primul ghid audio de tip GPS al orașului Chișinău. Mark Tkaciuk, președintele ȘAS și unul dintre autorii proiectului, este sigur că acest lucru va permite și oaspeților capitalei, și locuitorilor acesteia să se familiarizeze mai bine cu istoria orașului și să înțeleagă principala sa valoare: capacitatea de a renaște după orice catastrofă, ca pasărea Phoenix din propria cenușă.

„Fără busolă”

Ideea aplicației a apărut la Școala Antropologică Superioară acum nouă luni. Atunci, la Biblioteca civilizațiilor în numele lui Mark Blok, doctorul în istorie Mark Tkaciuk a susținut lecția „Fără busolă. Unde se află Moldova?” – un rezultat al activității cercetătorilor instituției. Ei au încercat să afle, cu ce se mândresc locuitorii Moldovei, cum văd ei moștenirea lor culturală, din ce este formată identitatea lor.

Și au ajuns la concluzii prea puțin îmbucurătoare: caracteristicile de bază ale moștenirii culturale nu sunt cunoscute nici elitelor, nici societății. Și unii, și alții s-au obișnuit să considere istoria țării lor „banală și provincială”, neinteresantă nici măcar pentru locuitorii ei. Detalii despre această lecție pot fi citite în articolul NM de aici.

Astfel, la ȘAS a apărut ideea unui produs care ar putea contribui la formarea „unui nou tablou al realității”, fără implicarea autorităților și a elitelor.

„Orașul catastrofelor”

La 24 aprilie, Școala Antropologică Superioară, în colaborare cu agenția de turism Dromos Tur, a prezentat aplicația mobilă – ghidul audio turistic de tip GPS Dromos. Proiectul-pilot a primit denumirea „Chișinău – orașul catastrofelor”.

La prezentarea acestuia, Tkaciuk a spus că astăzi, în Chișinău, pentru mulți sunt inaccesibile serviciile ghizilor – prețul mediu al unei excursii, potrivit lui, este de 300 de lei. În afară de aceasta, ghizii, conform vechiului obicei, încearcă să povestească despre arhitectură: publicul nu-și poate forma o idee generală despre destinele și oamenii acestui oraș. „Trebuie să recunoaștem că astăzi, Chișinău, ca obiectiv al turismului, nu există”, susține Tkaciuk.

Această situație trebuie să fie „corectată” prin aplicația Dromos, în componența căreia intră trei ore de istorie a Chișinăului și șapte ore de istorie a o sută de obiective, locuri și destine. La elaborarea materialelor ghidului au lucrat doctori în istorie, colaboratori ai ȘAS.

„Proiectul-pilot poartă denumirea „Chișinău – orașul catastrofelor”. Noi nu încercăm să spunem că acesta este „o floare din piatră”. Nu avem de gând să mințim pe cineva, noi povestim adevărul”, a dat asigurări Tkaciuk.

Un accent special al celor care au alcătuit ghidul a fost pus pe multietnicitatea și multiculturalismul Chișinăului. Președintele ȘAS a menționat că în istoriile ghidului audio sunt reflectate toate etniile care au trăit aici începând cu anul 1436, când a apărut prima mențiune documentară despre Chișinău: moldoveni, evrei, bulgari, nemți, armeni, polonezi, sârbi și mulți alții.

„Noi nu povestim despre frontoane și capiteluri, ci despre oamenii care au trăit și au suferit aici, despre dramele interioare care au avut loc aici. Aceste istorii nu te lasă indiferent, pentru că ele s-au întâmplat în acest loc, ele fiind de diferite dimensiuni: internaționale, culturale, naționale”, a povestit Tkaciuk. El este sigur că istoria Chișinăului nu poate fi înțeleasă în afara unui context mult mai larg.

Potrivit afirmațiilor sale, de regulă, chiar și în ghidurile audio se vorbește într-o măsură mai mare despre arhitectură. În acest sens, orașul Chișinău nu se poate lăuda cu prea multe: în secolul XX, el a supraviețuit după mai multe catastrofe.

 „Aceasta a fost întotdeauna o zonă de catastrofism major. În secolul XVIII, au fost cinci invazii a câte 40 de ani fiecare – cutremure de pământ foarte puternice. De fiecare dată, viața era reluată de la început. Și despre aceasta trebuie să se povestească corect, nu în temeiul părții vizibile a obiectivelor, ci al destinelor persoanelor concrete”, a explicat Tkaciuk.

Cum funcționează?

Proiectul-pilot al aplicației Dromos este deja accesibilă pe Play Market și App Store. Datorită sistemului GPS, aplicația lasă utilizatorilor spațiu de libertate. Trecând dintr-un punct în altul, puteți, foarte simplu, să ascultați istoria orașului, povestiri despre diferite epoci. Puteți să includeți navigatorul GPS și să treceți de la un loc al memoriei la altul: în acest caz, imediat ce vă apropiați de un anumit obiectiv, aplicația va lansa în mod automat povestirea. Există și cea de-a treia variantă, pentru cei care preferă plimbările mai variate: în versiunea combinată poate fi ascultată istoria epocii care va fi întreruptă în mod automat de istorioare scurte ale obiectivelor de care vă veți apropia în următoarea clipă.

Obiectivele pot fi alese în mod aleatoriu: aplicația nu impune un anumit traseu. Epocile pot fi studiate treptat și în propriul ritm, comod pentru fiecare.

În prezent, sunt accesibile patru trasee: „De la înființarea orașului. Chișinău – orașul Pământului Sfânt” – despre perioada în care capitala aparținea unor mănăstiri (două la număr), „Vulcanul chișinăuian. Capitala conspiratorilor” – despre aceea cum s-au aciuat aici masonii și și-au pregătit revoluția grecii, „Veacul de aur al Chișinăului. Vitrina balcanică” și „Vechiul Chișinău în secolul XX. Atlantida pierdută” – despre epoca dintre pogromurile evreiești din anul 1903 și ghetoul din anii 1940.

Printre viitoarele planuri ale autorilor și dezvoltatorilor este crearea versiunilor în limbile română și engleză ale ghidului audio, elaborarea ghidului auto „Calea moldovenească” și un ghid separat „Vechiul Orhei – locul de întâlnire a civilizațiilor”.

Primele reacții

Participând la prezentarea ghidului, șeful Delegației Uniunii Europene Peter Michalko este sigur că noua aplicație va avea un rol important în dezvoltarea turismului în Moldova. Utilizarea tehnologiilor IT, în opinia sa, poate contribui la atragerea în țară a mai multor călători.

Adjunctul șefului Ambasadei Germaniei în Moldova Florian Seitz de asemenea i-a felicitat pe autori și dezvoltatori cu ocazia lansării, însă și-a exprimat îndoielile cu privire la faptul că „orașul catastrofelor” este cea mai bună recomandare pe piața turistică internațională. Drept răspuns, Tkaciuk a menționat că cuvântul „catastrofa” este o provocare și ghidul audio povestește mai mult despre depășirea catastrofelor decât despre catastrofele propriu-zise”. În opinia sa, ghidul trebuie să devină o relatare clară despre istoria moldovenească a succesului: existența pașnică a diferitelor lumi naționale și culturale, indiferent de cine se află la putere.

Stanislav Rusu, directorul unei agenții de turism, consideră că „acest proiect este necesar nu doar pentru turism, ci pentru întreaga societate”. Potrivit lui, în Moldova, este o insuficiență acută ghizi, mai ales de cei care cunosc limbi străine. „Din cauza lipsei de profesioniști în acest domeniu, noi rămânem în urmă cu 20-30 de ani”, a menționat funcționarul.

Anume din această cauză, potrivit lui Rusu, aplicația mobilă poate deveni un suport pentru atragerea turiștilor. Mai ales a generației tinere, exigente față de tehnologii. „Aproximativ 20 la sută din produsele IT din lume sunt legate de turism, prin urmare, aceasta este o direcție corectă”, a subliniat Rusu.

În opinia sa, pentru Moldova, acest lucru este deosebit de actual: din cei 3,5 milioane de turiști care au vizitat țara noastră în anul 2017, dar 17 mii au venit prin intermediul agențiilor de turism și au beneficiat de serviciile turismului organizat. Toți ceilalți și-au inițiat singuri călătoriile și anume pentru aceștia aplicația poate deveni o variantă comodă de a lua cunoștință de țara noastră.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки