Trei democrați, un socialist dificil, un candidat de la Șor. Pe cine alege Găgăuzia. Partea 1

NM continuă să scrie despre candidații în circumscripții, care pretind la fotoliul de deputat: prin ce sunt cunoscuți, cât câștigă și ce dețin. În această serie vă relatăm despre candidații în circumscripția uninominală nr. 46 din Găgăuzia. Din cei șase pretendenți, cel puțin trei s-au intersectat, într-un fel sau altul, cu Partidul Democrat.

Pentru a vota la alegerile parlamentare din anul 2019, în Găgăuzia au fost instituite două circumscripții – nr. 45 și nr. 46. În circumscripția nr. 46, care include localitățile din raioanele Ceadîr-Lunga și Vulcănești, au fost înregistrați trei candidați: socialistul Fiodor Gagauz, democratul Vadim Delibaltov și reprezentantul Partidului „Șor” Svetlana Ivnova. Alții trei deocamdată colectează semnături. Aceștia sunt candidații independenți Grigore Cadîn, Gheorghe Leiciu și Serghei Cernev.

Aceștia vor lupta pentru voturile a 67278 de alegători.

Coordonator al PDM 

Primul candidat înregistrat în circumscripția nr. 46 este Vadim Delibaltov, în vârstă de 38 de ani. El candidează din partea PDM. Delibaltov este membru al Partidului Democrat din anul 2012. Pe site-ul PDM se menționează că acest candidat coordonează filiala partidului din radionul Ceadîr-Lunga.

Până nu demult, el a ocupat funcția de șef al Departamentului alimentare cu gaz al întreprinderii Moldovagaz în Găgăuzia. În prezent, Delibaltov este adjunctul directorului ÎS „Gările și Stațiile Auto”.

Potrivit datelor registrului companiilor moldovenești, Delibaltov este unul dintre fondatorii companiei moldo-ucrainene KVITKA UKRAINI. Domeniul principal de activitate al companiei îl constituie comerțul.

Declarația sa pe venit nu a fost publicată pe site-ul CEC. NM s-a adresat la circumscripția nr. 46 cu rugămintea de a ni se oferi declarația, însă la momentul publicării aestui articol, comisia nu ne-a prezentat-o.

Socialistul „de două ori deputat”

Cel de-al doilea candidat înregistrat în circumscripția nr. 46 a devenit deputatul în exercițiu al parlamentului din partea PSRM Fiodor Gagauz. În același timp, el a fost inclus și în lista de partid a PSRM, cu numărul 30.
Fiodor Gagauz are două studii superioare: în drept și în administrare publică. El a lucrat în calitate de șef al Departamentului afacerilor interne al Găgăuziei, a predat la Universitatea din Comrat. Și-a început cariera politică în anul 2006, când Gagauz a devenit președinte al Asociației obștești „Găgăuzia Unită”.

Pentru prima dată, el a încercat să devină deputat în parlament în anul 2009. Era cu numărul cinci în lista Partidului „Uniunea Centristă a Moldovei”. Însă formațiunea politică nu a ajuns în parlament. În anul 2012, Gagauz a reușit să fie ales deputat al Adunării Populare a Găgăuziei în satul său natal, Gaidar.

Doi ani mai târziu, deja pe lista socialiștilor, el a ajuns în Parlamentul Moldovei. Însă cel puțin o dată, el a acționat în pofida poziției fracțiunii: în anul 2017, el a devenit unicul deputat socialist care nu a votat pentru trecerea la sistemul electoral mixt.

Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale a Moldovei este indicat că Gagauz are viză de reședință sau trăiește în satul Gaidar. Interesant e faptul că, la împărțirea pe circumscripții, această localitate a intrat în componența circumscripției nr. 45, deși din punct de vedere teritorial, ea face parte din raionul Ceadîr-Lunga.

Potrivit declarației pe venit, în ultimii doi ani, Gagauz a câștigat 310 mii de lei. Pe lângă salariu, el a primit 132 mii de lei compensație, care se cuvine deputaților. Candidatul a obținut alte 110 mii de lei în anul 2018, din vânzarea automobilului Toyota Prado.
Gagauz deține trei apartamente în valoare de 1,8 milioane de lei. În satul Gaidar, Gagauz mai are în posesie o casă, din anul 1985. Candidatul la funcția de deputat nu are o afacere, acțiuni sau conturi bancare.

De la BEM până la „Șor”

Partidul „Șor” mizează în circumscripția nr. 46 pe economistul Svetlana Ivanova, în vârstă de 30 de ani. Totodată, ea este și cu numărul 28 în lista de partid „Șor” în circumscripția națională.

Potrivit datelor CEC, Ivanova trăiește și are viză de reședință în Comrat.

Conform declarației sale pe venit, în anii 2017-2018, nici ea, nici soțul ei nu au obținut venituri. Deși în anul 2016 ea a născut un copil, candidatul nu a indicat în declarație îndemnizația pentru îngrijirea copilului, garantată de stat. Nici deținerea de averi sau automobile nu este indicată.

Acum câțiva ani, Ivanova a activat la Banca de Economii, care fost lichidată. În acea perioadă, BEM era condusă de Ilan Șor. De asemenea, Svetlana Ivanova este fiica fostei șefe a Direcției Economie a Găgăuziei Tatiana Donceva.

Soțul lui Ivanova este fondatorul și conducătorul companiei Dandelion, care produce obiecte de tâmplărie, însă în declarație nu este indicat venitul obținut din activitatea întreprinderii.

Candidatul independent cu carnet de membru al PDM

Deputatul Adunării Populare a Găgăuziei (APG) Grigore Cadîn participă la alegeri în calitate de candidat independent. La momentul publicării articolului, comisia de circumscripție încă nu-l înregistrase.

În APG, el conduce comisia permanentă pentru regulament, numiri și etica deputatului. La fel, Cadîn face parte din Uniunea popular-patriotică „Devlet”, creată recent, care l-a și înaintat în calitate de candidat la alegeri, în rezultatul alegerilor interne. Uniunea este condusă de ex-deputatul Parlamentului Moldovei Nicolai Dudoglo.

Deși Cadîn participă în calitate de candidat independent, numele său pe site-ul PDM se regăsește și acum în listele consiliului politic. În timpul campaniei prezidențiale din anul 2016, Cadîn a donat 30 mii de lei în susținerea cndidatului PDM Marian Lupu. În luna ianuarie anul trecut, deputatul APG a contribuit la finanțarea PDM cu 25 mii de lei.

Cadîn conduce filiala Agenției Serviciilor Publice din Ceadîr-Lunga. De menționat că statul a cumpărat noua clădire în care a fost deschisă instituția, în anul 2018, de la firma Kolfilgress, care aparține familiei Cadîn.

Grigore Cadîn a condus, mai bine de 10 ani, secția de înregistrare și examinare a mijloacelor de transport și de calificare a conducătorilor auto din cadrul filialei Registru din Ceadîr-Lunga. În anul 2013, ca director al acestei filiale din Ceadîr-Lunga, el a fost reținut de colaboratorii Centrului Național Anticorupție, într-un dosar penal despre luare de mită de 200 de euro. Împreună cu el, a fost reținut și Anatolii Blașcu care, conform anchetei, a fost intermediar în transmiterea mitei. Însă până la urmă, numele lui Cadîn a dispărut din dosar. De asemenea, el și-a păstrat postul de la filiala din Ceadîr-Lunga. Iar în dosarul respectiv, a fost pedepsit doar Blașcu – în luna octombrie 2014, el a fost amendat cu 25 mii de lei.

Potrivit declarației pe venit, în anul 2017, candidatul a câștigat la locul său de muncă permanent 92 mii de lei. Familiei Cadîn îi aparține o casă în Ceadîr-Lunga, cu suprafața de 283 m.p. Valoarea acesteia nu este indicată. La fel, în declarație nu sunt indicate niciun fel de companii sau acțiuni.

Ex-procurorul și deputatul

Gheorghe Leiciu este un nou candidat potențial la alegeri, care încă nu a fost înregistrat. La fel ca și Cadîn, Leiciu este deputat al Adunării Populare a Găgăuziei.

Din anul 2001 până în anul 2012, el a ocupat funcția de procuror al Găgăuziei. În anul 2010, Leiciu a pretins la postul de șef al Consiliului Superior al Procuraturii, însă în utimul moment, și-a retras candidatura. Atunci, unicul candidat care a rămas a fost Iurie Garaba. În ultimii ani, ex-procurorul Găgăuziei a activat în calitate de avocat.

În anul 2008, Mihail Formuzal, care ocupa atunci funcția de bașcan al Găgăuziei, l-a învinuit pe Leiciu de lobbare a intereselor rudelor sale. Declarația a fost făcută în baza deciziei procuraturii Găgăuziei în care întreprinderea municipală „Su-Canal” (analogul Apă-Canal) a fost învinuită de poluarea apelor din lacurile din Comrat și Congaz, care aparțin firmei BALÎC.

Mai târziu, instanța a obligat „Su-Canal” să achite amendă de 30 mii de lei și alte 1,7 milioane de lei, pentru pierderile suportate, întreprinderii BALÎC, care aparținea atunci fratelui lui Gheorghe Leiciu.

În declarația pe venit, Leiciu a indicat că în anul 2017, în calitate de avocat, a câștigat 47 mii de lei. Alte 42 mii de lei a obținut în activitatea sa de lector la Universitatea din Comrat. În schimb, Leiciu a obținut 160 mii de lei pensie. Din averile deținute, el a indicat un apartament în Chișinău, pe care l-a cumpărat în ipotecă, în anul 2012, cu 39 mii de euro.

Familiei Leiciu îi mai aparține o casă cu suprafața de 86 m.p., procurată în anul 2016, cu 64 mii de lei. În categoria „alte imobile” ex-procurorul Găgăuziei a indicat un imobil în valoare de 67 mii de lei, procurat prin contract de construcție ipotecară în anul 2014.

Democratul controversat

Un alt deputat al actualei legislaturi a Adunării Populare a Găgăuziei, Serghei Cernev, la fel a decis să-și încerce puterile la alegerile deputaților în parlament. În circumscripția nr. 46, el concurează în calitate de candidat independent, dar, la fel ca și Cadîn, este membru al Uniunii popular-patriotice „Devlet”.

În anul 2015, Cernev a candidat pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, fiind adept al altui candidat – Nicolai Dudoglo. Atunci el a acumulat 0,19%.
Pe site-ul Partidului Democrat este indicat că el este membru al consiliului politic al PDM. Fratele său, Constantin Cernev, a donat democraților 20 mii de lei, în ianuarie anul trecut.

În Adunarea Populară a Găgăuziei, el conduce comisia pentru tineret și sport. De asemenea, el activează în filiala Agenției Serviciilor Publice din Comrat. În declarația pentru anul 2017, el a indicat că a câștigat 45 mii de lei. Conform documentului, deputatul nu a avut alte venituri în acel an.

Familiei Cernev îi aparțin șase automobile, cea mai mare parte a acestora fiind camioane și un automobil „Grand Cherokee” din anul 1993, în valoare de 30 mii de lei.

La fel, Serghei Cernev este cunoscut pentru comportamentele sale scandaloase. În anul 2014, la una dintre ședințele Adunării Populare a Găgăuziei, în toiul polemicilor, Cernev a sărit de pe scaun și l-a lovit peste față pe speakerul de atunci al APG Dmitrii Constantinov, apoi l-a lovit cu piciorul pe bașcanul Mihail Formuzal. În altă situație, în același an, Cernev a spart anvelopele automobilului de serviciu al bașcanului, reușind totodată să nimerească și în vizorul camerelor de supraveghere.

Autor: Piotr Garciu, Comrat
Textul este scris în cdrul Școlii NM pentru jurnaliștii regionali

Партнерские ссылки