Tribalism obișnuit. Militantul pentru drepturile omului Veaceslav Balan despre cum Moldova s-a repezit asupra „osului” etnolingvistic

Spotul video în care un polițist a refuzat să vorbească în limba rusă cu un șofer a devenit, la 14 ianuarie, subiectul principal în Moldova. Polemica în jurul acestuia a ajuns, inițial, până la dezbateri aprinse, apoi s-a transformat în provocare directă a dezbinării interetnice. Expertul în drepturile omului și fostul coordonator național al Oficiului Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, Veaceslav Balan, a scris, în opt puncte, ce nu e în regulă cu această istorie și cui îi este convenabil ca Moldova să se arunce încă o dată asupra „osului etnolingvistic”.

1. Din punct de vedere al drepturilor omului și al egalității, orice vorbitor al oricărei limbi din Moldova – română, rusă, găgăuză – are dreptul să utilizeze limba maternă în viața privată și în cea publică.

2. Moldova nu este doar patria etnicilor moldoveni și români, dar și a găgăuzilor, bulgarilor, ucrainenilor, romilor și altor grupuri etnice, care locuiesc pe teritoriul țării. Găgăuzii nu sunt oaspeți, nu sunt ocupanți, nu sunt venetici și nici turiști în Moldova. Moldova este și țara lor.

3. Într-un stat cu adevărat democratic, autoritățile, inclusiv polițiștii, trebuie să fie în serviciul oamenilor. Al tuturor oamenilor și nu doar al majorității (lingvistice sau etnice). Acest polițist din spot este în serviciul nu doar al moldovenilor vorbitori de limba română, dar și al găgăuzilor vorbitori de limba rusă. Salariul lui și bugetul poliției în ansamblu este alcătuit din banii moldovenilor vorbitori de limba română și ai găgăuzilor vorbitori de limba rusă. Dacă pretindeți că Moldova este Europa, polițistul trebuia să răspundă în limba rusă. Mai ales că el a recunoscut că știe limba. Încă o dată: polițistul trebuie să fie și în serviciul moldovenilor vorbitori de limba română, și în cel al găgăuzilor vorbitori de limba rusă. El le este dator și nu ei îi sunt datori.

4. Văd că oamenii confundă foarte tare, ce înseamnă „limba de stat” într-un stat democratic. Păi iată, într-un  stat cu adevărat democratic, limba de stat este doar o modalitate de a simplifica comunicarea la nivel național, însă aceasta nu înseamnă că toți locuitorii țării sunt obligați să vorbească în limba de stat. Nu oamenii sunt datori autorităților, dar autoritățile sunt datoare oamenilor (într-un stat liber și democrat).

5. Toate atacurile asupra oamenilor pe motive etnice sau lingvistice sunt un adevărat tribalism. Adică un mod de gândire și de acțiuni conform principiului primitiv-colectiv. Într-un trib primitiv-colectiv era principială apartenența și limba tribală, iar toți cei care „nu sunt ai noștri” se obișnuia să fie „uciși” sau impuși să îndeplinească voința majorității.

6. Eu înțeleg că în multe familii sunt vii amintirile despre represiuni și crimele regimului sovietic. Însă eu așa și nu am înțeles, prin ce este vinovat acest șofer găgăuz că cineva, cândva a fost rusificat forțat de niște „ruși”? El personal ce vină are?

7. În toți anii de după declararea independenței țării, corupția din Moldova și politicienii moldoveni au susținut și încurajat dezbinarea țării conform principiului etnolingvistic, pentru că o țară divizată și dezbinată  este mult mai ușor să fie controlată și „mulsă”. Imediat ce oamenii încep să pună întrebări incomode, le arunci un „os” etnolingvistic și toți sar, bucuroși, să-l roadă. Așa a fost și așa se întâmplă și acum.

8. Comentariile pe care le-am citit sub știre/înregistrare demonstrează încă o dată: un număr impunător de oameni din Moldova sunt intoleranți față de alții, nu-i respectă pe oamenii de altă religie sau care vorbesc într-o altă limbă, tind să rezolve contradicțiile cu forța și nu pe calea negocierilor. Cu forța majorității, în acest caz. Iar politicienii moldoveni doar nu vin cu parașuta, din cer, în Moldova. Dimpotrivă, ei provin din astfel de intoleranți față de alții, din cei care nu-i respectă pe alți oameni, care rezolvă totul prin forță și impunere. Așa că Moldovei nu îi este dat să devină o țară democratică și europeană până nu se va schimba tot ce am descris mai sus. Dacă doriți democrație și drepturi ale omului în țară, începeți cu democrația și drepturile omului în capul vostru în pe contul vostru de Facebook.    

Партнерские ссылки