8.65ºC Chișinău
Marți 26 martie 2019

Tudor Ulianovschi și Serghei Lavrov ar putea să se întâlnească săptămâna viitoare la München

NM a aflat că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene examinează posibilitatea organizării unei întâlniri dintre ministrul Tudor Ulianovschi și colegul său rus Serghei Lavrov. Locul întâlnirii ar putea deveni orașul München, unde, în perioada 16-18 februarie, va avea loc conferința anuală pentru securitate. Ulianovschi și Lavrov vor participa la acest eveniment.

Despre faptul că Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) examinează eventualitatea întâlnirii celor doi miniștri, NM a aflat de la o sursă diplomatică din Moldova, care a dorit să-și păstreze anonimatul. Sursa nu a specificat, la ce etapă este pregătirea pentru întâlnire, însă a presupus că ar putea să aibă loc la 16 februarie, la Conferința anuală pentru securitate de la München, la care vor participa miniștrii Ulianovschi și Lavrov.

Până la momentul publicării acestei informații, Serviciul de presă al MAEIE nu a răspuns solicitării NM de a comenta informația despre eventualele negocieri ale celor doi miniștri.

Relațiile dintre Chișinău și Moscova sunt acum „înghețate”. Anul trecut, vicepremierul Federației Ruse Dmitrii Rogozin, care este mentor al reglementării diferendului transnistrean și copreședinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, a fost declarat persona non grata în Moldova. Primăvara, din republică au fost expulzați cinci diplomați ruși, iar din Rusia – cinci colaboratori ai Ambasadei Moldovei.

În afară de aceasta, Rusia l-a anunțat în urmărire pe liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, învinuindu-l de tentativă de omor la comandă. Peste câteva zile, autoritățile moldovenești l-au rechemat pe ambasadorul moldovean în Federația Rusă Andrei Neguța „pentru consultări, pe o perioadă nedeterminată”, acesta aflându-se până în prezent în Chișinău.

Autori: Vladimir Soloviov, Galina Vasilieva

Партнерские ссылки