12.88ºC Chișinău
Joi 25 aprilie 2019

Unde cade leul? Care va fi soarta valutei moldovenești după Paști

Cursul oficial al leului în raport cu euro a scăzut cu 3% (50 de bani) în ultimele două săptămâni, iar cel față de dolar – cu 2% (30 de bani). În acest context, pe rețelele sociale a spărut o informație precum că în Moldova, cursul leului va fi menținut artificial până la Paști, iar după aceasta, valuta națională va coborî până la nivelul anului 2015, când un euro putea fi cumpărat cu 25 de lei, iar un dolar – cu 19 lei. Împreună cu câțiva experți, NM a analizat, dacă e posibil un asemenea scenariu și, de fapt, ce se întâmplă cu leul.

Eugen Ghilețchi, expert în finanțe de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup, consideră că nu există motive pentru panică. Potrivit lui, rezervele valutare ale Moldovei sunt suficiente, afluxul de valută străină generat de exporturi și remitențe este stabil, de aceea căderea bruscă a leului nu ar trebui să provoace îngrijorare.

El a mai precizat că situația băncilor moldovenești este astăzi mult mai stabilă, structura acționarilor – mult mai transparentă, iar majoritatea depozitelor persoanelor fizice și juridice este în lei, de aceea nu trebuie să ne fie teamă că se va repeta situația din anul 2015.

„În același timp, eu cred că timp îndelungat – în anii 2017-2018 – leul a fost supraapreciat, mai ales dacă e să fie comparat cu valutele din regiune – hrivna ucraineană sau leul românesc. În Moldova, economia nu este mai puternică decât în aceste țări”, a menționat expertul.

Ghilețchi a presupus că până la sfârșitul acestui an, leul își va slăbi pozițiile în raport cu dolarul. „Aceasta însă va fi o cădere treptată – colapsul este exclus, chiar și în pofida incertitudinii politice”, a subliniat expertul.

Sveatoslav Mihalache, doctor în economie, este de acord cu Ghilețchi. Expertul prognozează o depreciere treptată a leului și în continuare. Însă, potrivit estimărilor sale, cel puțin până la sfârșitul verii, perechea leu – dolar nu va depăși nivelul de rezistență de 17,9 lei pentru un dolar SUA. Acest lucru va fi asigurat de transferurile valutare ale persoanelor fizice. „Politica nu are nicio influență aici”, susține expertul.

În același timp, în cel de-al patrulea trimestru, leul ar putea slăbi un pic mai mult, susține Mihalache. Următoarele niveluri de rezistență se află la cotele de 18,4 și 18,7 (pentru trimestrul III și IV ale anului 2019). În opinia expertului, acest lucru nu e chiar atât de rău și va contribui la completarea bugetului.

„În ce privește euro, spre sfârșitul anului, s-ar putea ajung la cota de 21,7 lei pentru un euro. Însă această depreciere va fi cauzată de întărirea euro în raport cu dolarul SUA pe piața internațională”, a spus Mihalache.

El a mai menționat că actuala depreciere a leului este provocată de „o mare organizație financiară”. Mihalache consderă că prin intervențiile sale, „această organizație” ar putea aduce daune sie și întregii economii, stârnind panică, pentru că „depozitele la vedere” ale persoanelor fizice și juridice constituie peste 20 miliarde de lei. „Dacă intervențiile vor continua, aceste 20 de miliarde ar putea provoca o situație incontrolabilă pe piața valutară”, a concluzionat expertul.

Autor: Natalia Melnic

Партнерские ссылки