21ºC Chișinău
Luni 15 octombrie 2018

„Unii doresc să-l prezinte pe Plahotniuc ca erou european, însă trebuie să fie ascultați oamenii de rând, nu lobbiștii”. Cum a fost discutată Moldova în Parlamentul European?

Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European au discutat despre situația din Moldova. Eurodeputații s-au interesat mai ales de problema nevalidării de către instanța de judecată a rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău. În cadrul ședinței, oratorii au subliniat faptul că în asemenea situații, „totul trebuie să fie corect și transparent, este necesară respectarea voinței alegătorilor” și au constatat cu regret că „în Moldova, este tradițională influențarea politică a judecătorilor”. NM relatează despre cum s-au desfășurat discuțiile și la ce concluzii au ajuns eurodeputații.

Examinarea situației din Moldova a fost inclusă în agenda ședinței Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European în dimineața zilei de 21 iunie. Chestiunea principală discutată de către eurodeputați a fost nevalidarea de către instanța de judecată a rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, la care a câștigat candidatul opoziției, liderul Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” Andrei Năstase. De asemenea, la ședința Comisiei s-a discutat despre desfășurarea investigației furtului miliardului din sistemul bancar al Moldovei și acordarea de către Uniunea Europeană a asistenței macrofinanciare în valoare de 100 de milioane de euro.

Thomas Mayr-Harting, reprezentant al Serviciului European de Acțiune Externă (serviciul diplomatic al UE), a menționat că UE urmărește evenimentele care au loc în Moldova și că ceea ce se întâmplă provoacă îngrijorări serioase. Mayr-Harting a menționat că Serviciul European de Acțiune Externă a declarat acest lucru în seara zilei de 20 iunie.

„Totul trebuie să fie corect și transparent, este necesară respectarea voinței alegătorilor”, a spus Mayr-Harting, comentând nevalidarea rezultatelor alegerilor din Chiținău și protestele provocate în legătură cu aceasta. El a menționat că UE speră că Moldova va putea garanta libertatea democrației. „Împreună cu SUA, noi urmărim situația. Noi trebuie să urmărim ce se întâmplă și să analizăm situația, inclusiv în contextul acordării asistenței macrofinanciare”, a subliniat reprezentantul instituției dipomatice a UE.

Răspunzând la replica eurodeputatului Victor Boștinaru, care a spus că decizia instanței de judecată nu poate fi comentată și apreciată, Mayr-Harting a declarat că „nu este corect să fie comentate deciziile instanței de judecată, însă el este nevoit să declare, cu regret, că în Moldova, este tradițională influențarea politică a judecătorilor”.

La rândul său, eurodeputatul Cristian Preda a spus că n-ar fi rău să se știe, cum apreciază această situație înșiși cetățenii Moldovei. Potrivit afirmațiilor sale, toți știu că Moldova este condusă de „oligarhul Plahotniuc și pro-rusul Dodon, un democrat și un socialist”. „Acordul lor a blocat acordarea asistenței macrofinanciare și investigația furtului miliardului. Acum, ei încearcă să anuleze rezultatele alegerilor în Chișinău, toată lumea vede acest lucru. Unii încearcă să-l prezinte pe Plahotniuc ca un erou european, însă acest erou european s-a ridicat datorită deputaților comuniști pe care i-a cumpărat angro. Trebuie să fie ascultați oamenii de rând și nu lobbiștii care vin pe aici”, a declarat Preda.

Totodată, el a amintit celor prezenți la ședință că partenerul democraților moldoveni este Partidul Social-Democrat „care a încercat să-și convingă colegii că nu există niciun fel de acord între Dodon și Plahotniuc și că în realitate, ei luptă între ei”. „Noi trebuie să luăm măsuri și să ținem minte că principala condiție de acordare a asistenței macrofinanciare o constituie democrația funcțională. E timpul să ne debarasăm de iluzii referitoare la modul în care este administrată această țară, noi trebuie să oferim o șansă cetățenilor Moldovei”, a conchis Preda.

În replică, eurodeputatul Victor Boștinaru a spus că ideile care nu sunt confirmate prin fapte nu mai trebuie să fie răspândite. „Trebuie să ne întrebăm: oare decizia instanței de judecată este convenabilă Partidului Democrat? Nu. Ei nu au un candidat propriu în Chișinău, iar în turul doi al alegerilor, ei l-au susținut pe Năstase. Eu vă îndemn să verficați personal aceasta”, a spus Boștinaru.

Drept confirmare a spuselor sale, el a citit pentru eurodeputați un mesaj pe care, potrivit lui, l-a primit de la unul dintre liderii Partidului Democrat din Moldova, în noaptea turului doi al alegerilor: „Orașul Chișinău are un primar proeuropean, inclusiv datorită eforturilor noastre”. „Noi trebuie să verificăm, care e problema și să ne convingem că înțelegem bine situația politică. Acum, în această situație, sunt doar doi învingători: Rusia și Dodon”, consideră Boștinaru.

Eurodeputatul Rebecca Harms a atras atenția asupra faptului că la alegerile primarului de Chișinău a câștigat persoana care se opune sistemului oligarhic (ea a avut în vedere protestele din anul 2015). „În Moldova, toți trebuie să înțeleagă că noi nu putem accepta ceea ce se întâmplă acolo, inclusiv și pentru că la toamnă, acolo vor avea loc alegeri parlamentare și toate problemele pe care le vedem acum se vor manifesta și mai mult la alegerile parlamentare. Noi am vorbit mult cu colegii din Moldova despre probleme, inclusiv despre modificarea sistemului electoral, însă nu vedem niciun fel de îmbunătățiri”, a spus Harmes.

Eurodeputatul Helmut Scholz a vorbit despre investigarea furtului miliardului din sistemul bancar al Moldovei. El a anunțat că a expediat Comisiei Europene un demers în scris bazat pe datele raportului Kroll. În document, el s-a interesat, ce acțiuni au fost întreprinse în legătură cu acest raport, există în UE o investigație a acestei infracțiuni și cum UE intenționează să colaboreze cu țările din afara Uniunii Europene în care, conform versiunii Kroll, au ajuns banii din băncile moldovenești. Scholz a spus că nu a primit un răspuns la solicitarea sa.

Reprezentantul Departamentului pentru migrație și afaceri interne al Comisiei Europene Floriana Sipala a anunțat că CE va răspunde în scris la demersul lui Scholz. Ea a precizat că Scholz a adresat două întrebări în demersul său: prima se referă la instrumentele care pot fi folosite pentru restituirea mijloacelor sustrase din Moldova, iar a doua – implicarea organelor UE în investigarea acestei infracțiuni. „Dacă organele competente vor constata că în țările membre ale UE sunt active obținute în rezultatul acestei activități ilegale, acestea vor fi înghețate, în conformitate cu legislația în vigoare”, a spus Floriana Sipala.

Potrivit afirmațiilor lui Thomas Mayr-Harting, Uniunea Europeană nu constată un progres eficient în investigarea jafului bancar din Moldova. „Eforturile depuse în acest sens ne par insuficiente”, a spus Mayr-Harting.

În încheierea ședinței, șeful Comisiei David McAlister i-a anunțat pe eurodeputați că președintele Moldovei Igor Dodon intenționează să efectueze o vizită la Bruxelles. „El a rugat nu doar să se întâlnească cu membrii Comisiei, ci și să se întâlnească cu deputații Parlamentului European. Eu mă voi întâlni cu el la 28 iunie”, a spus David McAlister și a anunțat ședința închisă.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки