Urmăriți conturile. Cum au ajuns la Plahotniuc banii din băncile moldovenești

Versiunea completă a raportului Kroll despre investigația furtului miliardului, care a fost făcută publică de către liderul «Partidului Nostru» Renato Usatîi, conține descrierea detaliată a circulației banilor din băncile moldovenești către companiile ce aveau legături cu fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, iar uneori, direct pe conturile personale ale acestuia. De asemenea, în raport se menționează că printre cei care obțineau bani pe conturile personale din băncile moldovenești a fost și o rudă a fostului președinte al Ucrainei.

Detectivii companiei americane Kroll anunță, în cel de-al doilea raport, că ei au reușit să urmărească circulația a peste 30 de milioane de dolari. Sustrași din Moldova, acești bani au fost transferați pe conturi în bănci din Letonia, care aveau legături cu Plahotniuc.

Potrivit raportului, banii ajungeau pe conturile a patru companii: Longford Partners Ltd -(24,5 milioane de dolari), Rastel European Trade Corp (5,3 milioane de dolari) și Rowallan Overseas SA (0,5 milioane de dolari).

Drept exemplu, detectivii au prezentat fragmente ale circulației fluxurilor financiare din Moldova.

Astfel, în luna iunie 2013, Unibank a acordat credite pentru opt companii din «grupul Șor». Prin conturile din băncile letone, acestea au transferat banii obținuți pe conturile companiilor Division Top LLP, Wang and Lee LP, Visseti (PTY) Ltd, Ekovold Projects Ltd, Bluefontein LP, Elma Union LLP, Hanlay Solutions LLP and Frances Trading LP. De aici, banii ajungeau deja pe contul companiei Panaroom Management LP.

Mai departe, banii erau transferați pe conturile companiilor Longford, Rowallan și Tukumaan Limited, iar după aceasta, ei erau distribuiți între Otiv Prime Holding B.V, Otiv Prime Real Estate B.V și Otiv Prime Media B.V.

Compania Longford Partners Ltd (Longford):  24,5 milioane de dolari și remunerarea notarului

Contul companiei Longford din altă bancă letonă, ABLV, pe care s-au transferat 24,5 milioane de dolari, la fel, a fost doar un punct de tranzit. De aici, 12 milioane de dolari au fost transferați companiei Rowallan, care a transferat banii direct pe conturile lui Plahotniuc.

Detectivii Kroll au constatat că și Longford a fost folosită pentru administrarea businessului lui Plahotniuc. De exemplu, de pe acesta, s-au plătit onorarii modeste notarului Olga Bondarciuc.

În total, din luna aprilie 2009 până în luna octombrie 2014, pe contul Longford din banca ABLV s-au transferat 101 milioane de dolari. Cea mai mare parte a acestor bani a fost transferată pe contul aceleiași companii în Hellenic Bank din Cipru, pe numele Lazomar Trading Ltd. Detectivii Kroll nu au o informație mai amplă despre această companie.

Compania Rastel European Trade Corp (Rastel): 5,3 milioane de dolari între conturile din băncile letone

În perioada august-noiembrie 2013, pe contul companiei Rastel European Trade Corp din banca ABLV au fost transferate 35,5 milioane de dolari. Detectivii consideră că din această sumă, 5,3 milioane de dolari provin din jaful bancar. Cei de la Kroll susțin că acest cont al companiei respetive aparține lui Plahotniuc, deoarece de pe acesta s-a efectuat cel mai mare volum al transferurilor pe alte conturi, vădit legate de politician.

Aceste 5,3 milioane de dolari au fost transferate pe contul companiei Tukumaan Limited de la aceeași bancă ABLV. Potrivit versiunii detectivilor, același lucru s-a întâmplat și cu alte credite obținute în băncile moldovenești.

Compania Rowallan Overseas S.A. (Rowallan): 13 milioane de dolari și compania din declarațiile lui Plahotniuc

De la 28 iunie 2006 până la 24 septembrie 2015, pe conturile companiei Rowallan Overseas S.A. de pe Insulele Virgine au fost transferate 646 de milioane de dolari. Din anul 2012 până în luna noiembrie 2014 (anume această perioadă a fost analizată de către detectivi), pe contul companiei, pe numele lui Plahotniuc au ajuns 8 milioane de dolari cu specificarea transferului «Acordul 21.10.08».

Detectivii menționează că acești bani nu pot fi legați direct de creditele luate din băncile moldovenești de «grupul Șor». Însă, în opinia lor, această tranzacție demonstrează că acest cont a fost de tranzit pentru activitatea de antreprenoriat a lui Plahotniuc.

0,5 milioane de dolari, pe care compania Rowallan le-a primit direct de la mecanismul de bază de spălare de bani au fost transferate pe contul companiei Finpar Invest SRL, care are legătură cu Plahotniuc.

În lunile iunie și iulie 2013, Rowallan a obținut 12,5 milioane de dolari care, în opinia detectivilor, parțial sau totalmente, au legătură cu banii furați din băncile moldovenești.

Sursele financiare au fost obținute de la Panaroom Management LLP (compania este parte a mecanismului de bază de spălare de bani) prin intermediul Longford. După aceasta, din Rowalan, banii au fost transferați companiei Tukumaan Limited, iar de pe contul acestei companii, 9 milioane de dolari au ajuns la compania Otiv Prime Holding B.V., care are legătură cu Plahotniuc.

Această sumă a fost împărțită între Otiv Prime Real Estate B.V., Prime Management SRL și Otiv Prime Media B.V. Reamintim că Prime Management SRL este singura companie pe care Plahotniuc a indicat-o în declarația sa de avere pentru anul 2014.

Mai târziu, la 10 ianuarie 2014, Rowallan a obținut încă 3 milioane de dolari de la Longford, acești bani fiindu-i transferați respectivei companii de către Frances Trading. Detectivii consideră că aceasta din urmă este parte a mecanismului de bază de spălare de bani.

Compania Borgh Traders Corp: 10,6 milioane de dolari pe conturile personale ale lui Plahotniuc

Detectivii au mai descoperit o companie străină care are legături cu Plahotniuc și care ar fi putut fi folosită pentru spălarea de bani încă până la perioada considerată cheie în «furtul miliardului».

În perioada iulie 2005 – decembrie 2009, compania Borgh Traders Corp de pe Insulele Virgine a obținut transferuri bănești în valoare totală de 197 de milioane de dolari.

Din luna august 2007 până în luna iulie 2011, de pe conturile Borgh Traders Corp din banca letonă ABLV pe conturile lui Plahotniuc din ING Bank din Elveția au ajuns 10,6 milioane de dolari. La fel, compania a avut multe tranzacții cu companiile menționate mai sus – Rowallan și Longford.

Detectivii Kroll menționează că Borgh Traders Corp a fost funcțională până în perioada care a intrat în această parte a investigației. Însă ei presupun că fluxurile financiare au fost legate de creditele de la Victoriabank și Moldindconbank.

Compania Tukumaan Limited (Tukumaan Limited): tranzit pentru milioane

Compania Tukumaan Limited, prin intermediul căreia banii ajungeau pe conturile companiilor care aveau legătură cu Plahotniuc, a fost înregistrată pe Insulele Marshall.

Cei de la Kroll consideră că această companie a lucrat în același grup cu Rowallan, Longford și Rastel. Ea nu a obținut bani din cei sustrași din băncile moldovenești, însă a fost un canal pentru circulația banilor de pe conturile Longford și Rastel.

Tukumaan a fost activă din luna noiembrie 2012 până în luna octombrie 2014. În această perioadă, pe conturile ei au fost depuse 93 de milioane de dolari. Aproximativ 30 de milioane de dolari au plecat ulterior pe conturile companiilor Otiv Prime Holdings și Rowallan.

De asemenea, Tukumaan a transferat companiei cipriote Asiana Development Limited 3,4 milioane de dolari în banca Garanti Bank și 0,3 milioane de dolari în Raiffeisen Bank din România, precum și 2,2 milioane de dolari în Hellenic Bank din Cipru.

Alți beneficiari: ruda lui Iușcenko și Serghei Iaralov

În raportul Kroll mai este indicat și faptul că banii din băncile moldovenești au fost transferați și pe conturile personale a sute de cetățeni din diferite țări. Însă detectivii nu indică, cu cine dintre figuranții investigației au legături acești oameni. În partea principală a raportului nu este indicat nici faptul, de pe conturile căror companii ajungeau la ei banii.

Printre persoanele fizice menționate de Kroll este și Elizaveta, fosta noră a ex-președintelui Ucrainei Victor Iușcenko. Aceasta a obținut 50 de mii de dolari pe contul său într-o bancă americană. După divorțul cu Andrei Iușcenko, ea s-a recăsătorit și a trăit, o vreme, în America. Ea le-a spus jurnaliștilor că noul ei soț este om de afaceri.

La fel, în lista beneficiarilor individuali este și Serghei Iaralov, un businessman apropiat al lui Plahotniuc. El a obținut 8 mii de dolari pe contul său dintr-o bancă americană.

O altă persoană din această listă, legată de Plahotniuc, este cipriotul Cristos Constantinou. Conform datelor Kroll, acesta a obținut 59,9 mii de dolari pe contul din Namca Transilvania.

Constantinou este directorul companiei cipriote ARGYROU & ASSOCIATES SECRETARIAL LTD, care administrează o altă companie cipriotă, Sigmateli Ltd. Despre aceasta din urmă, presa a scris anterior în contextul informației despre imobilele care aparțin lui Plahotniuc.

***

Reamintim că în seara de 11 iulie, liderul «Partidului Nostru» Renato Usatîi a prezentat, într-o transmisiune live, partea raportului Kroll care nu a fost publicată, inclusiv lista beneficiarilor furtului miliardului.

În documente figurează și numele fostului liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc. Companiile pe care detectivii financiari le leagă de numele acestuia au obținut milioane de dolari furate din cele trei bănci moldovenești. Usatîi i-a propus lui Alexandru Slusari, șeful comisiei parlamentare care investighează furtul miliardului, să-i transmită aceste documente.

Din partea comisiei, Slusari l-a rugat pe liderul «Partidului Nostru» Renato Usatîi să prezinte cât mai curând secretariatului parlamentului documentele din raportul Kroll 2, pe care le are la dispoziție. Comisia va verifica autenticitatea acestora și este gata să le publice, a promis Slusari.

La 12 iulie, Usatîi a făcut publică o parte a raportului Kroll care anterior nu a fost publicată. Pe cine am văzut acolo pentru prima dată – citiți în articolul NM «Лица Плахотнюка и Шора. Кто получил деньги из украденного миллиарда» («Persoanele lui Plahotniuc și ale lui Șor. Cine a primit bani din miliardul furat»).

Varianta scanată a raportului Kroll poate fi văzută aici.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки