16.52ºC Chișinău
Sâmbătă 25 mai 2019

Validarea mandatelor de deputat ar putea fi tărăgănată. Când va apărea noul parlament în Moldova?

Rezultatele alegerilor parlamentare și mandatele deputaților aleși ar putea fi validate deja săptămâna viitoare. Prima ședință a parlamentului de legislatura a XXI-a ar putea avea loc până la 26 martie, în cazul în care Curtea Constituțională va valida două treimi ale mandatelor deputaților.

Rodica Sârbu, purtător de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale, a comunicat pentru NM că la 26 februarie, CEC a primit de la toate consiliile de circumscripție documentele finale referitoare la rezultatele alegerilor. CEC are cinci zile la dispoziție pentru a face totalurile finale ale alegerilor. Potrivit lui Sârbu, CEC preconizează să le anunțe la 3 sau 4 martie.

După aceasta, comisia va expedia documentele la Curtea Constituțională. Și CC va avea cinci zile la dispoziție pentru a da o concluzie cu privire la conformitatea sau neconformitatea alegerilor legislației electorale și pentru a valida sau invalida mandatele deputaților aleși. Dacă CEC va transmite documentele la 4 martie, CC va trebui să se pronunțe cu privire la legitimitatea alegerilor până la 9 martie. Însă CC nu trebuie să anunțe decizia până nu vor fi examinate toate contestările ce țin de organizarea alegerior. Și teoretic, acest lucru poate tărăgăna procesul de validare a alegerilor.

Decizia Curții Constituționale, la rândul său, va fi transmisă în parlament în decurs de trei zile. Dacă CC va declara valide peste două treimi (67) din numărul total de mandate, prima ședință a noii componențe a parlamentului va fi anunțată în 30 de zile din ziua alegerilor, adică până la 26 martie.

CC ar putea să nu valideze o parte din mandatele deputaților din cauza contestării rezultatelor alegerilor în unele circumscripții. Reprezentanții blocului electoral ACUM, de exemplu, au declarat deja că vor cere anularea rezultatelor alegerilor în circumscripțiile din stânga Nistrului. Partidul Socialiștilor intenționează să conteste rezultatele alegerilor parlamentare în șase circumscripții uninominale, inclusiv în Chișinău și în cele deschise pentru Transnistria.

newsmaker.md/rus/novosti/ne-isklyuchaem-dosrochnyh-vyborov-sotsialisty-oprotestuyut-rezultaty-vyborov-v-she-41993

Dacă rezultatele nu vor fi recunoscute în unele circumscripții, CEC va trebui să organizeze acolo alegeri parțiale, în decurs de două săptămâni. În acest caz, funcția de deputat în această circumscripție uninominală rămâne vacantă până la validarea rezultatelor noilor alegeri în circumscripție.

Reamintim că la 24 februarie, în Moldova, s-au desfășurat alegeri parlamentare. După numărarea a 100% din voturi, CEC a anunțat că în circumscripția națională, PSRM a acumulat 31,15% din voturi, blocul ACUM – 26,84%, PDM – 23,62%, iar Partidul „Șor” – 8,32% din voturi. Celelalte partide au obținut mai puțin de 4% din voturile alegătorilor, pragul electoral fiind de 6%. Conform estimărilor, socialiștii ar trebui să obțină 35 de fotolii în parlament, democrații – 30, reprezentanții blocului ACUM – 26, iar Partidul „Șor” – șapte. La alte trei fotolii pretind deputații independenți.

Autor: Evghenii Ceban

Партнерские ссылки