Veaceslav Platon: „Mi-au propus să depun mărturii împotriva lui Sandu și Năstase în schimbul libertății”

Businessmanul Veaceslav Platon, care își ispășește pedeapsa în penitenriarul nr. 13, pentru escrocherie în proporții deosebit de mari, a comunicat avocaților săi că i s-a propus să depună mărturii împotriva liderilor de opoziție Maia Sandu și Andrei Năstase. Potrivit afirmațiilor lui Platon, el a fost vizitat, la închisoare, de o persoană a cărui nume a refuzat să-l menționeze. Vizitatorul i-a propus să confirme legătura lui Sandu și Năstase cu președintele Fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska.

Avocații lui Veaceslav Platon au comunicat pentru NM că acum două săptămâni, nu au reușit să se întâlnească cu clientul lor. La 4 februarie, ei totuși au reușit să se vadă cu Platon. Însă acest lucru nu s-a întâmplat imediat.

Un reprezentant al administrației penitenciarului nr. 13, potrivit avocaților, le-a spus atunci când au venit la întrevederea cu Platon, că clientul lor nu dorește să se întâlnească cu ei. „Însă noi știam că nu-i adevărat. Timp de două săptămâni, ni s-a spus că la penitenciar nu este loc și de aceea nu ni s-a permis să-l vedem pe clientul nostru. La ședințele de judecată, el nu a fost adus, motivându-se prin faptul că tot el ar fi refuzat să vină, dar nici aceasta nu-i adevărat”, au menționat avocații.

Avocații au precizat că ei au fost lăsați să intre doar după ce au început să scrie numele și funcțiile reprezentanților penitenciarului cu care au comunicat și au scris plângeri pe numele lor.
În cadrul întrevederii, Veaceslav Platon a spus că nu a renunțat la întrevederile cu avocații săi și nici la faptul ca el să fie adus în instanță, pentru examinarea plângerilor împotriva conducerii penitenriarului. Platon a mai spus că la închisoare, a fost vizitat de o persoană, dar a refuzat să menționeze numele acesteia.

„Mi s-a propus să depun mărturii împotriva lui Sandu și Năstase în schimbul libertății”, spun avocații citându-l pe Platon. Businessmanul a menționat că i s-a promis anularea sentințelor și eliberarea din penitenciar dacă va depune mărturiile „necesare” împotriva liderilor de opoziție Maia Sandu și Andrei Năstase, pentru a demonstra legătura acestora cu Fundația „Open Dialog”, cu Ludmila Kozlovska și cu Platon.

Platon susține că este gata să povestească procurorilor totul în detalii, dacă aceștia îl vor invita la audieri în cazul președintelui Fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska.
Avocații businessmanului au mai spus pentru NM că lor le-au fost retrase articolele tipărite din publicațiile online, pe care ei le aduc clientului. Potrivit avocaților, conducerea penitenciarului le interzice să aducă articolele tipărite, pentru că acestea „sunt imprimări din internet și acest lucru este perceput ca fiind acces al inculpatului la internet”, ceea ce este interzis.

Administrația penitenciarului a propus avocaților să se adreseze cancelariei, pentru a înregistra și transmite hârtiile. Însă avocații susțin că au făcut acest lucru și mai devreme, însă textele imprimate așa și nu au ajuns în mâinile clientului lor.

Purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor Oleg Pantea l-a rugat pe reporterul NM să revină mâine după comentariile referitoare la declarațiile lui Platon și ale avocaților acestuia.

Reamintim că în luna decembrie 2018, Veaceslav Platon a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. În luna ianuarie, s-a aflat despre dosarul penal intentat pe numele președintelui Fundației „Open Dialog” Ludmila Kozlovska. Ea este bănuită de spionaj, spălare de bani și finanțare a partidelor din Moldova, inclusiv din banii furați din băncile moldovenești.

O comisie parlamentară specială a efectuat investigații în acest caz și a declarat despre legăturile Fundației cu Platon și sustragerea banilor din sistemul bancar din Moldova.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки