Verificări, amenințări, dosare penale, închisoare. Cum a fost ținut în arest, timp de doi ani, businessmanul Valentin Eșanu

După doi ani de arest preventiv, fiind învinuit de evaziune fiscală, businessmanul Valentin Eșanu a fost eliberat sub control judiciar. Eșanu susține că dosarele penale au fost intentate pe numele său la comanda vicepreședintelui PDM Andrian Candu, care apoi i-a preluat afacerea. NM relatează, cum au fost deschise dosarele penale pe numele lui Eșanu și de ce el s-a aflat în arest preventiv doi ani, în timp ce, conform legii, acest termen nu poate depăși un an.

Curtea de Apel l-a eliberat pe Valentin Eșanu din arest preventiv, la 28 iunie și l-a transferat sub control judiciar.

În aceeași zi, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a încetat una dintre cele trei cauze penale împotriva lui Eșanu. În acesta era vorba despre construcția ilegală a unui gard. În alte două cauze, în care el este acuzat de evaziune fiscală în proporții deosebit de mari, ancheta continuă.

Cauza despre construcția ilegală a gardului a fost deschisă conform articolului CP «încălcarea proprietății» și «samavolnicie». Judecătorul Igor Bațalai l-a declarat pe Eșanu vinovat, însă l-a eliberat de răspundere în legătură cu expirarea termenului de prescripție. Însă magistrat a recalificat articolul despre samavolnicie – din acuzație penală în administrativă. Instanță a considerat neîntemeiate pretențiile părții vătămate (reclamantul, pe al cărui teritoriu a fost ridicat gardul) și le-a respins, la fel ca și achitarea cheltuielilor de judecată de către Valentin Eșanu.

Eșanu intenționează să conteste această decizie, deoarece se declară nevinovat.

Cum s-au început toate

Victoria, soția lui Eșanu, susține că problemele lor s-au agravat în anul 2013, când în compania soțului său, «Sofilarex», care se ocupa de colectarea metalului uzat, a avut loc un control fiscal. Verificările au urmat una după alta. «Când am înțeles că avem de a face cu o încercare de atac raider asupra afacerii noastre, soțul a organizat proteste», povestește Victoria.

Este vorba despre protestele organizate de Eșanu și angajații companiei sale la începutul anului 2014, laparlament. Ei cereau lichidarea monopolului întreprinderii de stat «Metalferos» pentru exportul metalelor negre și colorate.

Trei luni mai târziu, pe numele său a fost intentat un dosar penal conform articolului despre spălare de bani, mai spune Victoria, menționând că procurorii nu aveau niciun fel de documente care ar fi demonstrat vina soțului și dosarul a fost pus pe polița de așteptare.

Însă în vara anului 2017, Eșanu a fost reținut. Pe lângă învinuirea de spălarea de bani, s-a adăugat acuzația de evaziune fiscală. În afară de Eșanu, atunci au fost reținuți și directorul tehnic și cel comercial din cadrul companiei, precum și contabilul și alți trei angajați.

Victoria consideră că aceștia au fost reținuți pentru a se face presiuni asupra lor și pentru a obține astfel mărturiile necesare. Ea mai spune că în dosar figura un act al inspectoratului fiscal care se baza nu pe încălcările depistate, ci pe declarațiile martorilor obținute sub presiune.

Cazul a fost condus de Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.

Dosare, închisoare, judecăți

Judecata în acest caz durează deja un an și opt luni. În instanță au vorbit 50 de martori și, potrivit afirmațiilor Victoriei Eșanu, mărturiile depuse de jumătate din aceștia se deosebesc de cele pe care ei le-au depus în timpul anchetei. «În instanță, ei ziceau că nu au fost audiați la poliție, ci acasă ori într-un jeep negru, parcat alături de casa lor. Unii au fost speriați cu impozite. În instanță, ei au spus toate acestea, iar declarațiile lor au fost înregistrate», mai povestește Victoria.

Contabila companiei lui Valentin Eșanu a fost ținută în arest timp de patru luni, iar din penitenciar a fost dusă direct la inspectoratul fiscal, pentru ca ea să semneze actul de verificare.
Valentin Eșanu a fost ținut în arest timp de un an, la penitenciarul nr. 16, întrucât suferă de boli cronice, iar în această închisoare funcționează un bloc medical.

În luna ianuarie 2018, conform deciziei judecătorești, Eșanu a fost transferat în arest la domiciliu. Acasă, Eșanu s-a simțit rău și a fost dus la spital, unde s-a aflat timp de o săptămână. În toată această perioadă, susține Victoria, la ușa salonului soțului stăteau de gardă militari mascați și înarmați cu automate. Peste o săptămână, doi din ei au scris un raport precum că Eșanu a încălcat condițiile de întreținere în arest la domiciliu, pentru că la spital, el a fost vizitat de persoane care figurează în dosar.

Potrivit afirmațiilor Victoriei, la spital, în afară de ea și mama soțului, nu a mai venit nimeni și acest lucru poate fi verificat cu ușurință, deoarece spitalul este dotat cu camere de supraveghere. Cu toate acestea, Valentin Eșanu a fost din nou plasat în arest. În luna august 2018, când a expirat un an de arest preventiv (termen maxim, conform legii), soția și avocatul lui Eșanu au venit la penitenciar.

Victoria mai susține că în curtea penitenciarului se afla un autobuz cu oameni mascați, iar când soțul ei a ieșit, a fost arestat din nou. De data aceasta, Valentin Eșanu a fost învinuit de samavolnicie și de încălcarea proprietății în dosarul despre construcția ilegală a unui gard, care a depășit hotarele terenului cu 20 cm.

În realitate, era vorba despre un gard care nici nu se mărginește cu terenul lor, ci se află peste un teren de al lor, spune Victoria: «Soțul meu nu avea nicio atribuție față de acest gard». Dosarul penal a fost intentat în baza plângerii unuia dintre vecini, depusă la Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate.

30 de zile mai târziu, când procurorul a cerut prelungirea termenului de arest, judecătoarea Lidia Mitrofan de la Judecătoria Ciocana a decis că din cauza construcției ilegale a gardului, o persoană nu poate sta la închisoare și că Eșanu trebuie transferat în arest la domiciliu.

Însă Eșanu a rămas la închisoare: el a fost plasat în arest deja pentru cel de-al treilea dosar, deschis, din nou, conform articolelor despre spălare de bani și evaziune fiscală. Procurorii pur și simplu au menționat într-un dosar aparte câteva episoade din primul dosar penal intentat pe numele lui Eșanu. Și de data aceasta, el a fost plasat în penitenciarul de tristă faimă – nr. 13.

Metalferos и другие

newsmaker.md/rom/noutati/un-businessman-l-a-invinuit-pe-candu-de-fabricarea-unui-dosar-penal-si-de-preluare-43764

În opinia lui Valentin Eșanu, dosarele penale intentate împotriva sa au fost fabricate din cauza protestelor pe care le-a organizat în anul 2014 și a conferințelor de presă, în care el a vorbit despre ceea ce se întâmplă pe piața de metale, care a fost monopolizată de întreprinderea de stat «Metalferos». Eșanu a declarat atunci că întreprinderea sa este în prag de faliment, pentru că nu poate vinde sutele de tone de metale care s-au acumulat la depozite. Tot atunci, Eșanu a vorbit despre schema prin care la întreprinderea «Metalferos» se fură 900 de milioane de lei pe an și a spus că întreprinderea este condusă, neoficial, de Veaceslav Andronache, o rudă de-a lui Vladimir Plahotniuc.

Soția lui Eșanu afirmă că încă până la controalele fiscale, soțul ei a fost sfătuit să plece din această afacere și «să elibereze locul». La rândul său, Eșanu a povestit, într-o scrisoare adresată NM, că deja după ce a fost intentat dosarul penal, i s-a propus să cedeze, gratis, bazele sale de metale: «Prețul de piață al bazelor mele este de peste 35 de milioane de lei. În schimb, îmi promiteau că nu vor fi puse sub sechestru celelalte bunuri ale mele – magazine, oficii, depozite, terenuri de pământ, casa, eu însă am refuzat». Eșanu mai susține că el a fost arestat la indicația lui Candu, care apoi și-a atribuit afacerea.

Candu respinge toate acuzațiile.

«Situația noastră a fost un semnal pentru ceilalți, un exemplu demonstrativ – veți vorbi prea mult, vă așteaptă aceeași soartă. Alte companii, care se ocupau de același business, aproape toate s-au închis. Iar cineva pur și simplu a plecat din țară», mai spune Victoria Eșanu.

La fel, ea a atras atenția asupra faptului că în niciunul din dosarele penale intentate pe numele soțului său încă nu a fost decizia instanței, însă de la bazele lor de metale și de la punctele de colectare a metalului uzat au fost confiscate și arestate peste 600 de tone de metale.

***

În Consiliul Europei, la 27 iunie, a fost înregistrată o cerere cu privire la eliberarea deținuților politici din Moldova. Declarația a fost inițiată de delegația Moldovei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și a fost semnată de reprezentanții a circa 20 de țări.

În lista celor care sunt persecutați în Moldova din motive politice este și Valentin Eșanu.

Autor: Alexandra Batanova

Партнерские ссылки