Victime pentru totdeauna. Nadejda Coptu despre viol, moarte și compasiune în societatea moldovenească

Tânăra care săptămâna trecută a fost violată de șase bărbați, după care aceștia au aruncat-o de la etajul șapte, a decedat, la 13 mai, la spital. Ea avea doar 16 ani. Nici nu a reușit să trăiască: să se îndrăgostească, să călătorească, nici chiar să absolvească școala. Toate aceste oportunități i-au fost luate odată cu viața. Însă cel mai mult șochează în această istorie nu atât crima propriu-zisă, cât felul în care mulți au reacționat.

Săptămâna trecută, când abia s-a aflat despre cazul de viol, rețelele de socializare au fost inundate de zeci de comentarii în care pentru cele întâmplate erau învinuite anume fetele. Comentatorii, majoritatea dintrei ei fiind femei, erau siguri că fetele trebuiau să înțeleagă cu ce se va termina totul, le învinuiau de nechibzuință și de comportament provocator. Aceștia nu erau deranjați nici de faptul că au fost șase criminali, nici că fetele au fost agresate și nici că tânăra care a fost aruncată de la balcon avea doar 16 ani, iar cealaltă – 21.

O crimă îngrozitoare, ireparabilă, a fost percepută de mulți drept un motiv de a străluci prin ingeniozitate și opinii de experți. Astăzi, când tânăra s-a stins la spital, cineva din aceștia, probabil, a regretat părerile expuse. De ce toți se grăbesc să-i eticheteze pe cei din jur? Chiar e neapărat ca un viol să aibă un sfârșit fatal, ca victima să fie compătimită? Oare e puțin însuși faptul violului?

newsmaker.md/rom/noutati/ce-pur-si-simplu-erati-culcata-ce-nu-puteati-opune-rezistenta-care-este-atitudinea-40735

Îngrozitoarea istorie a acestor două tinere nu s-a terminat doar cu comentariile. În ziua următoare, după ce s-a aflat despre viol, în presă au apărut declarațiile depuse la poliție de una dintre pătimite. Ea a povestit în detalii, cum a fost târâtă de păr și impusă să stea în genunchi. Aceste amănunte care, conform legii, nu trebuiau să fie făcute publice de către polițiști, au fost răspândite rapid în spațiul mediatic. Ce-i drept, spre seară, procuratura s-a interesat de scurgerea de informații. Pe acest caz a fost chiar intentat un dosar penal, iar informația a fost eliminată din sursa primară.

În curând, mulți vor uita despre cele întâmplate, iar în rețea, rezonanța va fi provocată de vreun alt eveniment. Va ține minte toate acestea, în cele mai mici detalii, doar tânăra care a trecut prin acest infern. Care a fost nevoită să povestească despre toate polițistului de gardă, apoi anchetatorului și, probabil, procurorului și medicului. Ea va trebui să depună mărturii încă nu o singură dată. Și de fiecare dată, povestind despre cele întâmplate, ea va retrăi aceleași emoții pe care le-a avut în timpul violului.

O problemă e și faptul că sute de potențiale victime se vor teme să se adreseze după ajutorul poliției. Le va fi teamă că vor fi condamnate, că nu se vor putea apăra. Iar acum, la toate acestea, se va adăuga și teama că declarațiile lor vor fi fotografiate și publicate.

Am avut ocazia să scriu de câteva ori articole despre violuri. Lucrând la acestea, adesea adresam psihologilor și avocaților următoarea întrebare: «De ce mai mult de jumătate dintre victime nu se adresează la poliție?». Și, deși întrebam diferiți oameni, răspunsul era unul și același: «Ele au o siguranță minimă că criminalul va fi pedepsit și o frică maximă că toți vor afla și vor le vor condamna». Mult timp nu puteam înțelege: «Cum poate fi condamnată o femeie căreia i s-a întâmplat așa ceva?». În adâncul sufletului, speram că în anul 2019, stereotipul «ea singură e de vină» a pierdut din actualitate și se întâlnește tot mai rar decât se vorbește despre el. În realitate însă, toate s-au dovedit a fi și mai rău. Și atâta timp cât, aflând despre cazuri de viol, oamenii vor acuza mai întâi de toate victima și nu criminalii, situația nu se va schimba.

Autor: Nadejda Coptu

Партнерские ссылки