-1.71ºC Chișinău
Sâmbătă 23 martie 2019

„Victoria va fi a noastră”. Dodon a participat la deschiderea Anului lui Ștefan cel Mare la Liceul „N. Gogol”

La 5 februarie, la Liceul „N. Gogol” din capitală a avut loc festivitatea de deschidere a Anului lui Ștefan cel Mare. La concertul dedicat domnitorului moldovean a participat președintele Igor Dodon, la inițiativa căruia 2018 a fost declarat Anul lui Ștefan cel Mare. La ce i-a îndemnat președintele pe elevi (spoiler – de exemplu, la flashmob-uri patriotice) și despre ce aceștia l-au întrebat, aflați din reportajul reporterului NM Olga Gnatcova.

„Nimeni nu ne încântă la fel ca Ștefan cel Mare”

Liceul „N. Gogol” este cea mai mare instituție preuniversitară de limba rusă din Moldova. Astăzi, în clasele I-XII de aici învață 1440 de elevi. Liceul s-a pregătit minuțios pentru venirea președintelui. Elevii de serviciu se aflau la locurile lor cu o oră înainte de timpul stabilit, podeaua de la intrare era curățată concomitent de patru dereticătoare, iar liceenii din clasele superioare își ocupau deja locurile în sala de festivități cu o jumătate de oră înainte de concert. Elevii din clasele mai mici nu au nimerit la întâlnirea cu Dodon: mulți au fost lăsați să plece de la ore mai devreme intenționat.

La ușile liceului Dodon a fost întâmpinat de directorul liceului Taisia Anichieva și de un grup de elevi și profesori, cu telefoanele mobile pregătite: toți își doreau să fie primii care îl fotografiază pe președinte. Vizita lui Dodon a început cu o scurtă excursie. Șefului statului i-au fost prezentate sălile de clasă, stadionul și bazinul. Dodon a ajuns și în sălile de studii în care, la acel moment, se desfășurau lecții. „Ce lecție aveți?”, s-a interesat președintele. „Limba română”, au răspuns elevii din clasa a treia. În următoarea sală, Dodon a nimerit din nou la „o lecție de limba română” – așa l-au informat copiii. Președintele nu a început să discute despre denumirea limbii.

La intrarea în sala de festivități, profesorii și elevii claselor X-XII l-au întâmpinat pe Dodon cu aplauze. Directorul instituției a profitat de ocazie ca să-i aducă mulțumiri lui Dodon pentru mesajul de felicitare de revelion: „Întreaga republică a urmărit cu plăcere mesajul dvs. și al soției dvs.”. Și a amintit imediat că Dodon a promis să viziteze liceul încă în luna decembrie, însă a fost nevoie de schimbarea datei. „Dar eu am spus doar că președintele va veni la noi? Învățați-vă de la președinte să vă respectați promisiunea!”, i-a îndemnat directorul pe elevii prezenți în sală. 

Anul lui Ștefan cel Mare a început la Liceul „N. Gogol” cu un concert grandios. În fața lui Dodon au evoluat corul liceului și trupa de chitariste. Un elev din clasele superioare, având rolul lui Ștefan cel Mare, a povestit, de pe tronul improvizat pe scenă, despre realizările și victoriile domnitorului moldovean. Deși liceul este de limba rusă, cea mai mare parte a concertului a fost în limba română.

newsmaker.md/rus/novosti/eto-budet-sposobstvovat-razvitiyu-duha-patriotizma-dodon-rasskazal-kak-moldova-otm-35433

„Pe cine să ne bazăm astăzi ca să păstrăm tradițiile noastre?”, întrebau elevii de pe scenă. „Nimeni nu ne încântă la fel ca Ștefan cel Mare”, a urmat răspunsul. Elevii de pe scenă au numit Moldova „porți ale creștinismului”, prin care nu au reușit să treacă armatele otomane. La fel, elevii au vorbit de câteva ori despre sfințenia domnitorului moldovean. De pe scenă, au amintit și de faptul că 2018 a devenit Anul lui Ștefan cel Mare prin decretului președintelui Dodon. „Inițiativa președintelui a fost acceptată de noi, cetățenii tineri ai Moldovei”, asigurau elevii. Concertul a finalizat cu melodia lui Ion Suruceanu „Inima mea e Moldova”.

„Anul acesta noi nu vom reuși cu sabia – timpurile sunt altele”

După concert, microfonul a fost oferit lui Dodon. Mulțumindu-le elevilor și profesorilor pentru receptivitate și „emoții”, el a declarat din start că acest an „este simbolic și complicat pentru noi toți”. „Dacă este cineva care poate să ne unească pe noi toți și să fie un exemplu, acesta este Ștefan cel Mare. În epoca sa, el a avut propriile dificultăți. Însă uneori cu diplomație, alteori cu sabia, el a soluționat aceste probleme și a apărat patria noastră, a apărat Moldova. Anul acesta, noi nu vom reuși cu sabia – timpurile sunt altele, însă prin diplomație, prin consolidarea tuturor forțelor [...], victoria va fi a noastră, a cetățenilor acestei țări”, a spus Dodon. În acest moment, el a fost întrerupt la jumătate de cuvânt: sala a răsunat de ovații.

Președintele a amintit că în Moldova locuiesc reprezentanți ai mai multor naționalități, însă ei toți sunt uniți de dragostea pentru țară. „Noi toți suntem cetățeni ai Moldovei. Dacă ne vom stima țara noastră, vom fi împreună, credeți-mă că victoria va fi a Moldovei. Nu a unei sau a altei forțe politice, pentru că nu aceasta e cel mai important. Important este ca Moldova să învingă”, îi convingea președintele pe elevi.

La întâlnirea cu elevii, Dodon a decis să intre în polemică și cu adversarii limbii ruse. „Aș vrea să le amintesc oponenților noștri că în Moldova cineva încearcă să interzică ceva, însă mărul interzis întotdeauna e mai dulce. Eu am o familie moldovenească, dacă însă copiii mei doresc să vorbească în limba rusă, ei vor vorbi în rusă. [...] Nu trebuie interzis nimic”, a asigurat Dodon. La întrebarea sa „Să-l dau pe Nicolae, fiul meu cel mai mic, în școala voastră?”, sala a răspuns într-un glas: „Da!”.  

Vizita nu a trecut fără cadouri. Dodon a promis că „din partea președintelui”, învingătorii concursului organizat pentru elevii claselor superioare, dedicat lui Ștefan cel Mare, vor fi primi premii bănești. Pentru locul I, clasele a X-a vor primi 20 de mii de lei, clasele a XI-a – 30 de mii de lei, iar clasele a XII-a – 40 de mii de lei. În afară de aceasta, președintele a dat asigurări că stadionul Liceului „N. Gogol” va fi inclus în lista terenurilor sportive pe care el a promis că le va repara anul acesta pe tot teritoriul Moldovei.

„E nevoie de o echipă unită”

Dodon se pregătea deja să facă selfie cu elevii, dar a fost întrerupt de către directorul liceului: „Ei m-au chinuit atât, au dorit să adreseze întrebări, dar s-au pierdut cu firea. Adresați!”. Microfonul a fost transmis unei eleve din clasele superioare. „Eu sunt liceană și reprezentantă a organizației de tineret „Garda tânără” (aripa tânără a Partidului Socialiștilor. – NM)”, s-a prezentat ea și a înrebat dacă președintele are vreun plan care ar permite stoparea „exodului de creiere”.

Dodon a confirmat că zilnic, din Moldova pleacă aproximativ 100-109 persoane. „Eu cred că aceasta este cea mai importantă problemă a Moldovei. Corupția, oligarhii – acestea sunt foarte importante, însă cea mai mare problemă o constituie plecarea oamenilor”, a explicat președintele. Potrivit afirmațiilor sale, pentru crearea locurilor de muncă în țară sunt necesare programe complexe, pe care președintele nu le va rezolva de unul singur.

„Pentru aceasta, la putere e nevoie de o echipă unită. Nu doar președintele. Voi vedeți, președintele luptă, se fac încercări ca să fie blocat. E nevoie de o activitate comună, a tuturor. Eu sunt sigur că în timpul apropiat o astfel de activitate va fi”, a dat asigurări Dodon, fără a specifiva, cine va face parte din această nouă „echipă”. 

La întrebarea altui elev despre ce să facă tinerii pentru „un viitor decent” în Moldova, Dodon a început să răspundă de departe. „Vă spun sincer: în Moldova, cei care nu doresc un viitor pentru țara noastră, nu sunt chiar atât de numeroți. Însă nu se știe de ce, dar ei sunt mai uniți, mai organizați”, a început șeful statului. El a povestit că primarii din vreo zece sate au semnat o declarație simbolică de unire cu România, iar sute de primari ai satelor care sunt împotrivă, tac până în prezent. Dodon i-a îndemnat pe cei prezenți să-și expună mai activ poziția personală.

„Eu doar nu sunt împotriva cuiva. Îi respect pe toți. Dar nu și pe cei care doresc să distrugă țara noastră. Noi trebuie să fim mult mai activi în apărarea statalității. Noi trebuie să facem ceva nu împotrivă, ci pentru. Pentru Moldova, pentru statalitate, pentru tineri”, a chemat Dodon. El a propus elevilor să lanseze flashmob-uri patriotice.

„Fiți activi pe rețelele de socializare. Lansați acțiuni patriotice, flashmob-uri. De exemplu, cu ocazia Anului lui Ștefan cel Mare. Intrați în „Lumea copiilor” și cântați. [...] Atunci se va crea o atmosferă generală că noi, apărătorii, patrioții, suntem mult mai mulți. Rolul vostru este foarte importat în acest sens”, și-a încheiat mesajul Dodon.

După aceasta, până la el s-a format un șir lung de doritori de a se fotografia. Clasele de elevi se apropiau de președinte una după alta. Unii au reușit să facă și selfie-uri și imediat făceau schimb de fotografii cu prietenii: „Ce-a ieșit la tine?”. Din grupurile de elevi se auzeau și voci îngrijorate: „Dar profesorii?”. Înainte de plecarea lui Dodon, o profesoară s-a grăbit să-și ia rămas bun de la el: „Vă sărut, vă iubesc”. La etajul întâi, elevii claselor mai mici, care nu au reușit să-l vadă pe președinte în sală, priveau în urma lui și discutau despremașina cu care a venit el: „Probabil, Mercedes?”. „Nu, el are Skoda.

Autor: Olga Gnatcova

Партнерские ссылки