12.88ºC Chișinău
Joi 25 aprilie 2019

Viol sau politică? Ce se știe despre dosarul activistului DA Gheorghe Petic

Judecătoria Orhei trebuia să pronunțe sentința în dosarul activistului Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA), locotenent-colonelului în rezervă Gheorghe Petic, la 20 martie. Cei de la DA consideră că acest dosar este politic. La rândul său, Petic este de părere că urmărirea penală împotriva sa a fost pornită din cauza declarațiilor pe care le-a făcut despre schemele de contrabandă cu țigări, în care este implicată conducerea Poliției de Frontieră a Moldovei și cea a României. Petic riscă până la cinci ani de închisoare. NM relatează despre ce i se incriminează lui Petic și prin ce el este cunoscut. Iar pe pagina de Facebook a NM, a fost transmisă online ședința de judecată, care s-a început la ora 11:30.

Cine este Gheorghe Petic

Gheorghe Petic este locotenent-colonel în rezervă, care timp de peste 20 de ani a activat în cadrul Poliției de Frontieră. A plecat din serviciu în luna mai 2016. Potrivit afirmațiilor lui Petic, a plecat din proprie inițiativă, „deoarece nu mai putea suporta sistemul corupt” (citat de Pro TV). El a mai spus, în emisie, că cei din Poliția de Frontieră i-au propus o avansare importantă în serviciu, dar a refuzat, pentru că în schimb, trebuia să „acopere” tranzacțiile ilegale.

Numele lui Gheorghe Petic a devenit cunoscut în vara anului 2018, când a declarat, într-o adresare video publicată pe pagina sa de Facebook, că știe despre schemele de contrabandă cu țigări în proporții deosebit de mari, în care este implicată conducerea Poliției de Frontieră a Moldovei și cea a României. În aceeași zi, el a fost invitat să depună mărturii la Serviciul Protecție Internă și Anticorupție al MAI. Cei de la Poliția de Frontieră au declarat, mai târziu, că Petic nu a prezentat niciun fel de dovezi.

Petic consideră că urmărirea penală pornită pe numele său este cauzată de declarațiile sale despre contrabandă. Petic a spus în instanță că a prevăzut arestul său: „După ce am dezvăluit schema de contrabandă cu țigări, eu și familia mea am început să fim intimidați. Eu eram numit agent FSB, contrabandist, am fost atacat la o parcare din Ungheni, învinuit de hărțuirea studentelor cărora, cică, eu le-am predat, însă pe care eu nici nu le cunosc”.

El  mai anunțat că poșta sa electronică și pagina sa de Facebook au fost sparte și că din numele său, a fost publicată o postare în care se menționa că el susține Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) doar pentru recompense financiare.

Gheorghe Petic conduce organizația teritorială DA din Ungheni. La actualele alegeri parlamentare, blocul de opoziție ACUM l-a inclus în lista sa electorală cu numărul 33. CEC l-a înregistrat în calitate de candidat la funcția de deputat. Cei de la DA consideră că dosarele penale intentate pe numele lui Petic sunt politice.

În recentul raport privind situația drepturilor omului în lume, Departamentul de Stat al SUA a menționat și cazul lui Gheorghe Petic.

Ce i se incriminează

Viol

În luna octombrie 2018, pe numele lui Petic a fost deschis un dosar despre viol. El a fost reținut la 12 octombrie – în aceeași zi când, conform versiunii poliției, o femeie a anunțat despre viol. A doua zi, Inspectoratul General de Poliție a distribuit un comunicat de presă, în care se spunea că rezultatele expertizei au demonstrat că între victimă și bănuit a fost un contact sexual. Poliția a mai anunțat că violul s-a produs în locuința victimei, iar camerele de supraveghere au înregistrat momentul în care Petic a intrat în locuința femeii, la ora indicată de aceasta.

La 15 octombrie, Gheorghe Petic a fost plasat în arest preventiv în penitenciarul din Nisporeni. De atunci, termenul arestului lui a fost prelungit de câteva ori, iar Petic a fost mutat mai întâi la penitenciarul din Bălți, apoi la cel din Rezina. Dosarul penal pe numele lui Petic a fost intentat de către organul de anchetă din Ungheni, cazul era anchetat de procuratura Bălți, iar dosarul este examinat de Judecătoria Orhei.

Audierile în cazul lui Petic au avut loc cu ușile închise, iar „victima violului”, potrivit avocaților, a depus mărturii în instanță în lipsa lui Petic și el nu a avut posibilitatea de a-i adresa întrebări.

La ședința din 15 octombrie, în care instanța l-a plasat în arest preventiv, Petic a respins acuzațiile, numind cazul său ca fiind politic și a anunțat greva foamei. Avocații lui Petic insistă că între el și femeia care s-a adresat la poliție nu a fost niciun contact sexual. În luna februarie, pe pagina sa de Facebook, Petic a anunțat că din dosarul său au dispărut dovezile nevinovăției sale și a numit cazul o „înscenare”.

Huliganism 

Un alt dosar penal pe numele lui Petic a fost intentat cu câteva săptămâni înainte de cel despre viol. El a fost învinuit de huliganism cu aplicarea armei, săvârșit acum 14 ani (în anul 2004), într-o cafenea din Taraclia. Cazul este examinat de Judecătoria Taraclia. Următoarea ședință este planificată pentru ziua de 28 martie.

Explicând incidentul din Taraclia, Petic a spus că familia sa a fost amenințată și a fost vorba despre autoapărare. În una dintre postările sale pe Facebook, Petic a scris că învinuirea se bazează pe declarațiile martorilor, „care nici nu țin minte ce s-a întâmplat”. La fel, Petic a menționat că incidentul s-a produs în anul 2003, însă în dosarul intentat pe numele său, data a fost schimbată cu anul 2004, pentru ca termenul de prescripție să nu fie expirat (conform art. 60 al CP al RM, termenul de prescripție al infracțiunilor grave este de 15 ani).

La 19 martie, Curtea Supremă de Justiție a respins cererea avocatului lui Petic, Andrian Cojocaru, cu privire la strămutarea judecării din Taraclia în Chișinău. Avocatul a explicat rugămintea sa prin faptul că oficiul său se află în Chișinău, iar martorii în acest caz trăiesc în Ungheni și le va fi mai simplu să se deplaseze la Chișinău.

Autor: Marina Supac

Партнерские ссылки