14.42ºC Chișinău
Miercuri 24 aprilie 2019

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în urmărire internațională de Rusia

Liderul Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în Rusia și anunțat în urmărire internațională. Despre aceasta a anunțat, la 6 decembrie, «Интерфакс» („Interfax”) cu referire la serviciul de presă al Judecătoriei Basmanîidin Moscova.

„În urma demersului anchetatorului, instanța de judecată a emis mandat de arest pe numele lui Plahotniuc”, a comunicat purtătoarea de cuvânt a judecătoriei Yunona Țareva. Ea a adăugat că decizia despre arest a fost luată încă la 30 noiembrie și deja a fost contestată la Curtea de Apel din Moscova.

De asemenea, surse din cadrul judecătoriei au comunicat că Plahotniuc este anunțat în urmărire internațională.

Potrivit „Rosbalt”, care face referire la o sursă din cadrul forțelor de ordine, încă în seara zilei de 5 decembrie Comitetul de anchetă al Federației Ruse l-a învinuit pe Plahotniuc de cazuri de omor. „Rosbalt” menționează că în materialele dosarului scrie că Plahotniuc ar fi participat la cel puțin două tentative de omor cu deosebită cruzime, prin metode periculoase, în cadrul unui grup organizat.  

Potrivit informațiilor „Interfax”, este vorba despre tentativă de omor: Comitetul de anchetă îl învinuiește pe Plahotniuc conform art. 30, p. 2 al Codului penal al Federației Ruse „Tentativă de omor săvârșită de un grup de persoane, pe motive de ură națională, politică, ideologică și rasială”.

Surse din Partidul Democrat au numit această informație „provocare și șantaj”. „Acesta este unul dintre nenumăratele atacuri care au loc în ultimul timp la adresa președintelui PDM și care vin și de la Moscova și au legătură directă cu activitatea sa politică. Nu este pentru prima oară când împotriva persoanelor oficiale ale Moldovei sunt intentate dosare. Este o încercare de a influența vectorul politic al Chișinăului”, a spus purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat Vitalie Gămurari.

Autor: Nicolai Paholinitchi

Партнерские ссылки