-1.71ºC Chișinău
Sâmbătă 23 martie 2019

Vladimir Plahotniuc a prezentat strategia electorală a Partidului Democrat

Partidul Democrat a organizat ședința Consiliului Politic Național. În ajun, în culoarele politice circulau mai multe zvonuri precum că în cadrul acestei ședințe liderul democraților Vladimir Plahotniuc va fi înaintat la funcția de prim-ministru. Acest lucru nu s-a întâmplat. În schimb, Partidul Democrat a aprobat o rezoluție care reprezintă de fapt strategia electorală a democraților în campania parlamentară din anul 2018. În documentul care a fost făcut public de Vladimir Plahotniuc se spune că democrații nu doresc să se ocupe de populism, de aceea ei pur și simplu vor oferi oamenilor ceea ce aceștia își doresc: politicieni noi, drumuri bune, sistem de învățământ și de sănătate mai bune, echitate socială, integrare europeană, demnitate națională și protecția de răuvoitorii din exterior.

Vladimir Plahotniuc a comunicat că în Partidul Democrat, oamenii vor vedea pentru prima oară un partid care „va deveni pentru ei un partener care mai întâi va prezenta rezultate concrete și abia după aceea le va cere voturile”. „Până în prezent, politicienii au făcut mai mult promisiuni și au fost populiști decât să asculte care sunt nevoile oamenilor și să le rezolve”, a spus el.

Cuvintele „populism” și „populiști” au răsunat în comunicarea lui Plahotniuc de cel puțin cinci ori. El este sigur că prin aceasta greșesc practic toate partidele moldovenești, însă democrații nu sunt așa. Ei „sunt alături de popor” și vor oferi oamenilor ceea ce aceștia își doresc. Inclusiv schimbări. Și pentru aceasta nu va fi nevoie de schimbarea partidului de la guvernare și nici a liderului.

Moldovenii vor schimbare, dar nu mai vor să schimbe un partid cu un alt partid sau un lider cu alt lider. Au încercat deja asta de nenumărate ori și au văzut că schimbările pe care le-au făcut nu s-au simțit și în modificări pozitive substanțiale ale modului lor de viață. De fapt, oamenii cer de la partide schimbarea modului în care se face politică. Și acesta devine și principiul de bază pe care strategia PDM se va baza în următorii ani”, a spus Plahotniuc.

Potrivit afirmațiilor sale, democrații au început deja să realizeze ceea ce-și doresc oamenii. De exemplu, au oferit cetățenilor dreptul de a alege direct deputații prin adoptarea sistemului electoral mixt. „Oamenii vor putea aprecia nu ideologia și populismul partidelor și candidații din liste, ci profesionalismul și caracterul personalităților concrete, cunoscute în raioanele lor”, a comunicat el.

Plahotniuc a subliniat că strategia despre care vorbește nu este doar pentru anul viitor, care este unul electoral, dar și pentru anii care urmează. „Prioritatea noastră de bază este de a elimina prăpastia mare care s-a creat între cetățeni și clasa politică după atâția ani de războaie politice, lupte pentru funcții, orgolii și populisme. Și rezultatele s-au văzut deja în evoluția pozitivă a partidului în sondajele de opinie. Oamenii au remarcat primii pași de apropiere spre ei”, a menționat el.

În continuare, liderul democraților a numit șase principii de bază pe care PDM își va desfășura activitatea în continuare.

A – Atitudine

Reforma clasei politice trebuie să înceapă de la o schimbare de atitudine a politicienilor față de cetățeni. Ei trebuie să fie mult mai responsabili și să acționeze în interesele oamenilor. Acest lucru se referă la îmbunătățirea serviciilor pe care instituțiile statului le oferă, eliminarea abuzurilor, deschiderea față de oameni.

G – Grija față de oameni

Aici, liderul democraților a evidențiat două domenii importante: educația și sănătatea. În ultimii ani, în educație, consideră Plahotniuc, „s-a improvizat enorm, cu efecte extrem de negative asupra copiilor, părinților și profesorilor”. Democrații consideră că nu e nevoie de „reforme de dragul reformelor”, ci de „transformări profunde ținând cont de realități”. În sfera socială și în sănătate, PDM de asemenea intenționează să prezinte un nou concept de eliminare a „abuzurilor și inechității sociale”.

D – Dreptate

Oamenii spun că sunt nedreptățiți în mai multe domenii, începând cu modul în care a funcționat justiția până la modul în care au acționat instituțiile de anchetă sau control, spune Plahotniuc. Potrivit lui, Partidul Democrat va continua „curățarea” în acest domeniu, așa încât oamenii să nu mai trăiască cu frică din cauza abuzurilor. În același timp, democrații promit asigurarea ordinii publice, la un nivel care să îi ofere cetățeanului sentimentul de siguranță și încredere în puterea legii.

D – Dezvoltare

Cetățenii vor drumuri mai bune, vor să simtă că economia se dezvoltă”, spune Plahotniuc. De aceea democrații lansează programul de construire și reabilitare a drumurilor din țară cu genericul „Un drum asfaltat în fiecare sat”. Realizarea acestuia va începe deja în anul 2018.

D – Demnitate

Plahotniuc este sigur că moldovenii doresc să-și recapete demnitatea și respectul, inclusiv protecția de „amenințările din exterior”. Drept exemplu, liderul democraților a vorbit despre vicepremierul Rusiei Dmitrii Rogozin, care a fost anunțat persona non grata. Acesta „a jignit și umilit” cetățenii moldoveni. Plahotniuc a amintit și de adresarea Chișinăului la ONU de a include pe ordinea de zi a subiectului privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Mult timp, țara noastră a stat cu capul plecat și nu a luat atitudine atunci când cetățenii săi au fost jigniți sau nedreptățiți. E timpul ca Moldova să aibă o voce fermă pe extern și noi suntem cât se poate de motivați să dăm conținut acestor aspirații ale noastre”, a spus el.

V – Valori

Potrivit lui Plahotniuc, democrații cred în valorile europene și intenționează „să scoată integrarea europeană din zona populismului politic”, unde a fost utilizată de politicieni, atâția ani, în scopuri proprii. „E o temă care nu trebuie exploatată partinic, ci valorificată la scară largă, în interes național”, a spus el. Iar inițiativa democraților de a introduce în constituție dezideratul integrării europene, potrivit lui, confirmă seriozitatea intențiilor autorităților.

Toate aceste cerințe vin de la oameni. Rolul nostru ca partid aflat la guvernare este să găsim soluțiile cele mai bune pentru cerințele pe care le are societatea. Această abordare va deveni, în esență, o misiune politică pentru reprezentanții partidului. Așa cum au cerut cetățenii, noi vom sta deoparte de politica populismelor și a demagogiei. „Fapte, nu vorbe” – acest principiu va deveni motto-ul după care ne vom conduce”, a concluzionat Plahotniuc.

Autor: Evgheni Solari

Партнерские ссылки