În valută este mai avantajos să transferați bani din Marea Britanie în Moldova

Pe portalul nostru este discutat în mod regulat subiectul transferului de bani: care este cel mai bun mod de a transfera bani, ce servicii sunt disponibile pe piață în momentul de față și ce tehnologii sunt în curs de dezvoltare pentru ca milioanele de compatrioți care lucrează în străinătate, să poată trimite transferuri bănești acasă cu pierderi minime. Astazi vom discuta în ce valută este mai avantajos de trimis transferurile bănești.

O cunoscută de-a mea, care trăiește în Londra, trimitea regulat transferuri bănești părinților în Moldova. De regulă, ea efectua transferul bănesc într-o filială a unei bănci din Marea Britanie, care lucrează cu un sistem cunoscut de transferuri de bani. Dar această metodă avea o mulțime de defecte. În primul rând, de fiecare dată a fost necesar prezentarea pașaportului, de pierdul timpul cu rîndul la coada ghișeului, de plătit comisioane exagerate băncii pentru serviciul efectuării unui transfer bănesc direct de la ghișeul băncii, dar cel mai important, a fost faptul că transferul bănesc putea fi efectuat doar în dolari sau euro. După primirea banilor, părinții ei, care sunt în vîrstă, trebuiau să caute un mod cît mai convenabil pentru a converti suma primită în lei moldovenești sau să schimbe toată suma primită, în banca la care le-a fost comod să primească transferul bănesc.

După ce am discutat cu câteva persoane care s-au confruntat cu o problemă similară, am decis să efectuez propria mea analiză a pieții pentru a înțelege ce opțiuni există la transferul de bani cu pierderi minime la diferența dintre cursul de schimb.

Din moment ce opțiunea cu deplasarea la oficii pentru un astfel de serviciu precum este transferul de bani și statul la coadă nu este pentru mine – din start am decis sa apelez la serviciile on-line de transferuri de bani, mai cu seamă că actualmente există o multitudine de astfel de servicii.

Este adevărat că printre toate serviciile disponibile la moment este destul de dificil de identificat care serviciu este mai bun si mai profitabil. Fiecare operator de transfer de bani are propriul comision și curs de schimb valutar.

Prin urmare aplicăm regula numărul unu: alegem cel mai bun serviciu după criteriul –suma finală spre eliberare către destinatar. Astfel, vom ține cont atât de comision, cît și de cursul de schimb dintr-o valută în alta.

Ce opțiuni am găsit eu dacă să ținem cont de valuta de care are nevoie beneficiarul. Cea mai simplă opțiune este oferită de doua două companii Western Union și MoneyTo – transferul din lire sterline imediat în lei moldovenești.

 

De exemplu,  am nevoie să trimit 100 de lire din Marea Britanie în Moldova, astfel încît beneficiarul să îi poată primi direct în lei moldovenești.

Calculăm cît va costa transferul dat prin operatorii menționați mai sus:

Moneyto             

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 22.0738 MDL  

2185.31 MDL

 

Western Union

Comisionul

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 21.1186 MDL

9.90£

1902.78 MDL

Se pare că atunci când transferăm 100 de lire sterline prin Moneyto, prietenul meu va primi cu 282,53 lei mai mult. E bine, nu? Suma în cauză apare datorită mai multor factori: comisionul ]n cadrul companiei Moneyto este de doar 1£ iar Western Union de 9.90£ dar și diferența la cursul de schimb valutar, care este stabilit în cadrul sistemelor de transfer. Pentru a ne convinge că am trimis banii la un curs de schimb avantajos, trebuie să comparăm cursul de schimb valutar din lire sterline în lei moldovenești atît la serviciul de transfer de bani on-line Moneyto cît și la una dintre cele mai populare bănci din Moldova. Vedem că în cadrul companie Moneyto cursul de schimb este chiar mai avantajos. Acest lucru se datorează faptului că serviciile finaciare moderne, așa-numitele fintech, sunt capabile să opereze cu cursul de schimb valutar mult mai flexibil decât băncile clasice, cumpărînd valuta necesară practic în momentul, în care au nevoie de ea, clienții săi.

A doua opțiune – transferul din lire sterline în euro cu schimbul ulterior în lei. Transferul din lire sterline în euro este oferit practic de toate serviciile on-line. Să analizăm primii TOP 5 operatori de transferui bănești online.

Moneyto

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 1.1170 EUR

110.59 Euro

 

Small World

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 1.1111 EUR

110.00 Euro

 

MoneyGram

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 1.0714 EUR

6.50£

100.17 Euro

 

OpalTransfer 

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1GBP = 1.0957 EUR

   108.47 Euro

 

Azimo

Comisionul 

Suma care urmează să fie plătită pentru 100£

1 GBP = 1.1131 EUR

2.99£

107.98 Euro

Să luăm suma maximală spre eliberare – 110,59 euro și o schimbăm în lei la cursul de schimb a unei bănci populare din Moldova primind înapoi 2 176,4 lei.

Reamitesc că aceeași sumă trimisă din start în lei prin serviciul Moneyto va oferi în schimb 2185,31 lei, sau aproximativ cu 9 lei mai mult.

La un astfel de transfer mic, economia de cîțiva lei poate să nu pară semnificativă. Cu toate acestea, pentru persoanele care utilizează în mod regular servicii de transfer de bani transferînd diferite sume de bani nu va fi complicat de calculat sumele economisite în acest fel. Matematica nu e complicată, dar în rezultat vă va ajuta să economisiți banii proprii, care de regulă sunt cîștigați cu mare efort.

Партнерские ссылки