Prezumția de nevinovăție. Respectă oare jurnaliștii acest principiu?

În activitatea zilnică de producere a știrilor, preluând informații de la poliție sau procuratură, unii jurnaliști folosesc etichete și cuvinte, prin care încalcă dreptul persoanei de a fi considerată nevinovată până la o decizie judecătorească definitivă. În termeni juridici, încalcă prezumția de nevinovăție.

Olga Manole, coordonatoarea Programului Drepturile Omului, Asociația Promo-LEX, membră a Consiliului de Presă: ”Rolul jurnalistului este să scrie, iar cel al judecătorului, să judece. Rolurile nu trebuiesc inversate. Din păcate, foarte des, la Consiliu examinăm plângeri în care jurnaliștii atribuie calificative presupușilor infractori, în situații în care nu există o sentință de condamnare pe cazurile persoanelor respective și astfel, jurnaliștii încalcă dreptul la prezumția de nevinovăție a acestor persoane, un drept care este fundamental”.

Reporterii trebuie să utilizeze formulări exacte, fără interpretări. De exemplu: ”este bănuit că ar fi comis”, ”ar fi fraudat”, ”ar fi furat” și este obligat să prezinte și opinia celui acuzat sau a avocatului.

Rețineți! Nimeni nu poate fi declarat vinovat înainte să existe o sentință a instanței de judecată. Denunțați astfel de cazuri la Consiliul de Presă!

Партнерские ссылки