Separarea faptelor de opinii

Ați citit vreodată un text în care, deși era prezentat ca știre, se simțea puternic și opinia autorului? De laudă sau de critică. Cu siguranță, ați văzut și la TV știri în care reporterul susține linia politică sau opinia uneia dintre părțile despre care scrie. De ce se întâmplă așa și au oare dreptul jurnaliștii să-și exprime propiile opinii?

Inga Burlacu, membră a Consiliului de Presă ”Jurnaliștii au dreptul să-și exprime opiniile, important este ca acestea să fie bine argumentate, bazate pe fapte și pe observații proprii, iar cel mai important este că jurnaliștii trebuie să-și publice opiniile separat de știri, deci, trebuie să fie bine delimitate. Dacă este vorba de o pagină web sau de un ziar, acestea trebuie să fie publicate în cadrul materialelor plasate în rubrici speciale sau pe o pagină care este clar delimitată de știrile care sunt publicate. Ir dacă este vorba de radio sau de tv, acestea sunt exprimate în cadrul unor emisiuni de autor. Deci, trebuie să fim onești cu cititorii, ascultătorii și telespectatorii noștri. Doar așa ei vor putea să înțeleagă care este știrea, informația și care este opinia jurnalistului.   

Codul deontologic prevede că jurnalistul își exprimă opiniile pe bază factuală și delimitează clar articolele de opinie de cele informative. Ocoliți media care vă manipulează. Cereți-le jurnaliștilor informație de calitate!

www.consiliuldepresa.md

Spot realizat de Consiliul de Presă în calitate de partener al Internews și Freedom House în cadrul proiectului „Mass-media în sprijinul democraţiei, incluziunii și responsabilităţii în Moldova (MEDIA-M), finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul MEDIA-M își propune să promoveze dezvoltarea unei prese independente și profesioniste în Moldova, oferindu-le cetăţenilor acces la o diversitate de perspective și contribuind la formarea unui sector media mai rezistent la presiuni politice și financiare.

Партнерские ссылки